miercuri, 1 iulie 2009

Nici Boureanu nu se poate abţine! Jigniri misogine la adresa Alinei Gorghiu.

După ce săptămâna trecută, la înfiinţarea Comisiei parlamentare pentru anchetarea cazului Ridzi, Gelu Vişan de la PD-L a hărţuit-o pe preşedinta Comisiei, Alina Gorghiu, azi, la a doua şedinţă a Comisiei, un alt PD-L-ist, Cristian Boureanu, nu s-a lasat mai prejos şi a apelat şi el la recuzita misogină pentru a o pune la pământ pe tânăra liberală.


În toiul discuţiilor Boureanu nu i-a dat voie Alinei Gorghiu să intervină, zicându-i nici mai mult nici mai puţin decât: „nu mă întrerupeţi... domnişorică!”


Apelativul a provocat rumoare în sală. Aura Vasile (PSD) i-a reproşat lui Boureanu că jigneşte membrii comisiei, însă Boureanu a răspuns: "Este un cuvânt din DEX foarte delicat şi foarte frumos". "Să-l păstraţi pentru soţia dumneavoastră!", a replicat Gorghiu vizibil afectată, însă Boureanu a continuat în acelaşi registru. "Discutăm de soţii sau de amanţi? Dacă intrăm în chestiuni de familie, sunteţi într-o situaţie delicată", a afirmat democrat-liberalul. (Cotidianul)

Ştim prea bine ce minoritate reprezintă femeile în Parlamentul României, ele fiind doar 9,7% din totalul parlamentarilor. Altfel spus, 90,3% din parlamentari sunt bărbaţi. Atunci când o reprezentantă a acestei minorităţi încearcă să îşi desfăşoare activitatea, faptul că e femeie este speculat în mod josnic de adversarii bărbaţii. S-a văzut şi în cazul Robertei Anastase, dar devine cu atât mai evident în cazul Alinei Gorghiu. În timpul disputelor din Parlament, există parlamentari bărbaţi care, neavând alte argumente şi „arme de luptă” împotriva adversarilor politici de sex feminin, recurg la ultima şi cea mai urâtă armă: misoginismul. Această atitudine este mai evidentă sau mai mascată, depinde de cât de abil este cel care o mânuieşte. Gelu Vişan săptămâna trecută a fost ceva mai abil decât colegul Boureanu. El i-a vorbit Alinei Gorghiu despre ce-ar fi să fie „pasională”, i-a dat de înţeles că ştie ce relaţii intime are şi i-a cerut să nu mai fie aşa încrâncenată că „nu-i stă bine”. Tonul prea familiar şi insinuările au fost o formă de hărţuire a preşedintei Comisiei, deşi poate acest lucru nu a fost evident pentru toată lumea.

Astăzi însă Cristian Boureanu a demonstrat ce înseamnă să fii misogin pe faţă. El a apelat la recuzita forte adresându-i-se Alinei Gorghiu cu apelativul „domnişorică” apoi a părăsit complet tema dezbaterii pentru a pune în discuţie relaţiile intime ale tinerei liberale. Toate acestea în toiul unor discuţii din cadrul unei comisii de anchetă din Parlamentul României!

Mă întreb, ce-i de făcut cu aceste specimene?

9 comentarii:

Food For Depression spunea...

De unde nu-i, nici Dumnezeu nu cere...
Imi pare rau de dna. Gorghiu ca trebuie sa suporte si ea, si acolo, asa ceva.

oceania spunea...

cat de bine il defineste numele...

Anonim spunea...

Ma intreb ce ar fi fost daca dna Gorghiu s-ar fi adresat cu domnisorule sau baietica sau daca l-ar fi intrebat de amantele sale? Ma tem ca barbatii scapa usor, mult prea usor pentru ca femeile adopta tactica omului destept: tacerea. E ca si cu cocalarii, daca nu facem nimic, ne napadesc si ne sufoca.

alina gorghiu spunea...

Multumesc pentru sprijin tuturor

Andreea Vass spunea...

Regret nespus sa aud cele intamplate si mi-e rusine. Cert este ca duc o batalie surda pentru cresterea reprezentativitatii femeilor in politica romaneasca, astfel incat vocea noastra, uneori mai subtire, sa nu mai para o ciudatenie, o aparitie meteorica, nici in Parlament, nici in Guvern.

Intrebarea mea este: reusim sa formam o masa critica a politicienilor, indiferent de culoare politica, pentru a trece prin Parlament o initiativa legislativa bazata:
- pe cota minimala distributiva de 30%
sau
- pe sistemul electoral proportional care sa garanteze: egalitatea de gen a candidatilor sau prezenta perfect ehilibrata de gen in campaniile politice mediatice (cum e de pilda in Belgia)?

Cred ca putem struni mentalul colectiv prin dezbateri serioase de fond si prin initiative ferme care sa rupa inertia misogina. Gasesc voci in acest sens in toate partidele de pe scena romaneasca, cu exceptia UDMR.

Anonim spunea...

Da doamna marlaniile trebuisc sanctionate, dar si nu trebuie sa uitam asta stimata domnisoar Gorghiu este usor aeriana spre lipsita de talent. Am vazut ca Sutu si Codex o sustin cu mare talent, numai ca mai are de confirmat inca 3 ani de mandat.

Lulutza spunea...

Ca Boureanu sint toti pedelistii, fara exceptie: toleranti si ingaduitori exclusiv cu femeile mai mult sau mai putin frumoase, dar precis tinere, din propriul partid. Pe masura ce imbatrinesc, chiar si femeile din PD-l sint indepartate, eventual chiar de suratele lor mai tinerele.

Imi amintesc de Paula Ivanescu, odinioara una dintre putinele persoane echilibrate, competente si de bun simt din PD... Ce crezi ca a patit, de nu s-a mai auzit nimic nimicuta despre ea si a fost trecuta de PD-L pe linie moarta? A "imbatrinit" si a fost demult indepartata de o "lupoaica tinara"... Care, la rindul ei, va fi curind indepartata de o "lupoaica" si mai tinara, si mai agresiva, cu si mai multe proptele solide... Echilibrul, competenta si bunul simt nu au parte decit de "locuri neeligibile" in PD-l, chiar atunci atunci cind sint insotite de tinerete.

maria spunea...

Boureanu-bourel ar trebui sa se abtina, dragul de el.
Intuiesc ca "domnisorica" intra in acelasi camp semantic Portocaliu cu "pasarica".
Nu cred ca Alina Gorghiu a ales metoda de combatere corecta amintindu-i de nevasta, in fond ce vina are "domnisorica" aceea.
Apreciez, totusi, ca a existat o forma de riposta, chiar daca nu a fost intru totul sustinuta.

p.s in ziua de azi se poate ajunge repede de la "domnisorel" la 'domnisorica'
p.p.s imi cer scuze pt rautate

Petra spunea...

As aduga niste chestii. Si femeile au partea lor de vina pentru ca nu luptam. In familia obisnuita romaneasca inca tot asa se cresc fetele: sa fie docile, sa-si satisfaca barbatul, sa stea la oala, sa aiba grija de prunci. Sunt indrumate spre studii superioare doar pentru a gasi pe cineva mai bine situat. Daca ar vrea sa-si continue studiile postuniversitare sau obtine un post care cere ore suplimentare, e linsata de-a dreptul.
A-propos de misoginism. Ma intreb dintre politicieni cati au amante. Stiti si voi raspunsul. TOTI!!! Mai rau este ca se lauda intre ei cu asta. Dar, in Romania asta e de inteles, ca doar sunt barbati. Asta le este scuza. In cazul unei femei se pune eticheta de c*rva. Desi, chiar daca o femeie are mai multi parteneri, CHIAR SI misoginii ar trebui sa le zica un docil multumesc. Pentru ca daca nu ar fi ele, ei nu ar mai avea in ce sa-si bage scula.
Sper ca politicienii si mai ales copii lor sa ajunga pe mana unor misogini incompetenti, in loc de o femeie isteata (chiar daca ea are o viata sexuala bogata in parteneri).
Si, in definitiv, pe mine nu ma intereseaza, fie barbat fie femeie, daca are mai multi parteneri ori ba. Atata timp cat cat iti face bine meseria, nu ucide pe nimeni. Iar ca politician sa nu-si ucida propriul neam.