luni, 21 decembrie 2009

Să citim din programul de guvernare pe 2009- 2012

Cică a apărut programul Guvernului Boc pe 2009-2012. Înainte de toate, e amuzant că se referă şi la anul 2009, când a mai rămas un pic mai mult de o săptămână până în 2010.

M-am uitat să văd care mai sunt noutăţile în materie de egalitate de şanse şi nondiscriminare a femeilor din România. Rezultatul? Am dat peste aceleaşi prevederi ca în programul de guvernare al PD-L & PSD de anul trecut.

Citim la capitolul 9 că există următorul obiectiv de guvernare:

„Promovarea participării active a femeii la luarea deciziei şi în structurile de reprezentare publică; diminuarea discriminărilor de orice natură.”

Ah, dar cât cinism să existe asemenea obiectiv de guvernare din partea unui Executiv care are în componenţa sa un singur ministru femeie! Promovăm participarea activă a femeilor la luarea deciziilor, dar Guvernul României îl facem numai cu bărbaţi. Neruşinare curată!

Trecem mai departe şi citim despre direcţiile de acţiune. La sub-capitolul despre „Familie” am găsit chestii interesante:

Obiective de guvernare

· Politici privind reconcilierea vieţii de familie cu cea profesională

· Finalizarea descentralizării serviciilor sociale în domeniul violenţei în familie în vederea responsabilizării autorităţilor locale privind această problematică, precum şi a asigurării resurselor financiare necesare.

· Înfiinţarea de noi adăposturi pentru victimele violenţei în familie şi de centre de asistenţă destinate agresorilor familiali.

L-aş ruga pe Boc să ne destăinuie care sunt acele politici de reconciliere a vieţii de familie cu cea profesională pe care au ei de gând să le deruleze şi n-au spus la nimeni.

Apoi l-aş ruga să ne spună care sunt acele resurse financiare pe care le vor destina pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie, amintindu-i că pentru a face economii la bugetul de Stat tocmai au desfiinţat Agenţia Naţională pentru Protecţia Familiei, instituţia care se ocupa de programele legate de violenţă domestică. Şi că în multe judeţe nu există nici măcar un helpline, un telefon pentru ajutarea victimelor violenţei domestice cu informaţii şi consiliere psihologică.

Apoi i-aş întreba, nu pe Boc că el sigur nu ştie, dar pe cei din Ministerul Muncii, dacă au habar care e numărul total de adăposturi pentru victimele violenţei domestice. Se zvonea că erau 9 asemenea adăposturi în toată ţara, cu câte 5-10 locuri de cazare, dar în realitate unele adăposturi funcţionează doar pe hârtie. Iar la ora actuală cred că nimeni nu mai ştie care e situaţia reală din teritoriu.

Un lucru nou e ideea de înfiinţare de centre de asistenţă pentru agresorii familiali. Adică soţul bătăuş să fie obligat să urmeze nişte terapii în grup sau individual pentru a-şi corecta comportamentul. Aşteptăm cu interes aplicarea acestei prevederi din programul de guvernare.

Mai jos, la sub-capitolul „Egalitate de şanse” citim despre următoarea direcţie de acţiune:

„Eliminarea condiţiei discriminatorii a femeii pe piaţa muncii, în viaţa social-economică, culturală şi politică, prin consolidarea reprezentării femeilor în Parlament şi în primele două linii ierarhice ale guvernului.”

Iarăşi avem prevederea despre reprezentarea femeilor în Parlament şi în … primele două linii ierarhice ale guvernului! O prevedere care vine de la un Guvern format aproape numai din bărbaţi.

Iniţial, în programul cu care PD-L s-a prezentat la alegerile legislative de anul trecut era stipulat şi procentul minim de reprezentare al femeilor: 30%. Acum procentul a dispărut aşa că, cinici cum sunt, ar putea declara că prin prezenţa Elenei Udrea în Guvern şi-au îndeplinit obiectivul de reprezentare a femeilor în prima linie ierarhică a guvernului :).

Programul de guvernare integral aici.

Niciun comentariu: