joi, 24 iunie 2010

Moment istoric în Australia: prima femeie în funcţia de prim ministru


Julia Gillard a devenit prima femeie prim ministru din istoria Australiei, câştigând cursa pentru conducerea Partidului Laburist după ce contracandidatul său, Kevin Rudd, s-a retras din competiţie.

Următorul premier, prima femeie prim-ministru din această ţară, va fi Julia Gillard", a anunţat purtătorul de cuvânt al Partidului Laburist.

De profesie avocat, Gillard, în vârstă de 48 de ani, născută în Ţara Galilor, a obţinut voturile parlamentarilor laburişti, care s-au adunat pentru a desemna un succesor al lui Kevin Rudd, a cărui popularitate s-a diminuat considerabil după o serie de schimbări la nivel politic. (Gândul)




Ascensiunea Juliei Gillard în fruntea Executivului australian este văzută de analişti ca o spargere a „plafonului de sticlă” şi un moment istoric pentru femeile australiene.

„Cred că în multe moduri avem de-a face cu unul din acele momente simbolice când oamenii se vor uita înapoi şi vor spune că a avut loc un eveniment istoric” - a declarat senatoarea Claire Moore, coordonatoarea grupului „Emily's List” ce militează pentru o mai bună reprezentare a femeilor în politică.

________________________________________________

Articole interesante pe acest subiect:

Herald Sun - Julia Gillard's rise to become Prime Minister 'historic' for women say Joan Kirner, Raelene Boyle and Emily's List

Shakira Hussein - Gillard shatters the glass ceiling. So what now?

Catriona Menzies-Pike - Is This How You Smash A Glass Ceiling?

_______________

Update

Alte femei au fost numite în funcţia de PM săptămâna aceasta: Iveta Radicova în Slovacia şi Mari Kiviniemi în Finlanda.

3 comentarii:

Anonim spunea...

da, ce chestie, hai s-o sarbatorim.

Anonim spunea...

Suntem grupul profesorilor liberali afiliati la Organizatia Cadrelor Didactice PNL4.Adresa noastra de blog este http://ocd-pnl4.blogspot.com
Va rugam sa ne adaugati in lista Dvs de bloguri si, daca sunteti de acord, sa ne comunicati pentru a va adauga si noi in lista noastra.

Cu multumiri,
OCD-PNL4

Lucia Lepadatu spunea...

Tudorina,

Citeste, te rog, MO partea I, nr.446/1 iulie.2010, OUG nr.68 din 30 iunie 2010. ANES, ANPFDC, ANPH dispar, vor fi incorporate ca directii in Ministerul Muncii.
Ce spui de asta?
Cum ramane cu independenta ANES, conditie pe rapoartele de tara?
Cum ramane cu drepturile femeii in RO?
Cum se vor mai derula programele ANES finantate din fonduri europene?
Dar cu Programele fostei ANPF finantate de Banca Mondiala?

Lucia