duminică, 25 iulie 2010

Ping-pong guvernamental cu ANITP

Săptămâna aceasta, Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane (ANITP) a trecut din subordinea IGP (Inspectoratul General de Poliţie) în subordinea Ministerului Administraţiei şi Internelor. În 2009, pe vremea Guvernului Boc I, agenţia fusese mutată de la MAI la IGP de ministrul Dan Nica, însemnând practic o întoarcere a României din punct de vedere instituţional cu 20 de ani în urmă la acest capitol. Politicile de prevenire şi combatere a traficului de persoane au fost lăsate exclusiv pe mâna miliţie…, pardon, a poliţiştilor. După un an şi ceva au realizat şi ei ce prostie au făcut în momentul în care Departamentul de Stat al Statelor Unite a criticat dur această reorganizare şi felul cum gestionează Guvernul României problema traficului de fiinţe umane.

Iată un scurt fragment din raportul Departamentului de Stat al SUA dat publicităţii în iunie 2010:

„Guvernul României nu îndeplineşte întru totul standardele minime în vederea eliminării traficului de fiinţe umane; totuşi, guvernul depune eforturi semnificative în acest sens. Deşi peste jumătate dintre victimele identificate în 2009 au fost traficate în scopuri de muncă forţată, guvernul nu a reuşit nici acum să raporteze luarea unor măsuri ample în această direcţie; mai exact, guvernul nu a elaborat statistici separate ale cazurilor de trafic în scopuri de muncă forţată şi ale cazurilor de trafic în scopuri de exploatare sexuală, nereuşind astfel să stabilească numărul de anchete, puneri sub urmărire şi condamnări pentru trafic în scopuri de muncă forţată, ori numărul de victime asistate de către guvern în perioada de referinţă. În martie 2009, guvernul a reorganizat principala agenţie de luptă împotriva traficului de persoane, Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane (ANITP). Astfel, această agenţie naţională independentă ce are sarcina de a administra fondurile dedicate proiectelor de luptă împotriva traficului de persoane, a trecut în subordinea Inspectoratului General al Poliţiei Române, din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor. Experţii au semnalat că reorganizarea ANITP a avut un impact negativ asupra asistenţei acordate victimelor.” (Sursa: Raportul privind Traficul de Persoane, Departamentul de Stat al SUA, iunie 2010).

Tot din Raportul americanilor rezulta că, în România, în tot anul 2009, în ciuda numeroaselor cazuri de trafic de fiinţe umane în care au fost implicaţi români(exploatare sexuală, muncă forţată, cerşetorie, etc.), autorităţile au trimis spre acuzare doar 303 persoane pentru trafic de fiinţe umane, din acestea doar 183 de persoane au fost condamnate, din care …doar 72 au primit pedepse cu privare de libertate! Aşadar, în anul 2009, în toată România, in total 72 de persoane au primit pedepse cu închisoarea pentru trafic de persoane (o medie de nici 2 persoane pe judeţ).

Săptămâna aceasta, Vasile Blaga a mai anunţat că, de anul trecut şi până acum, prin trecerea Agenţiei de la MAI la IGP, România a pierdut 54 de milioane de euro din fonduri europene, întrucât instituţia nu mai avea calitatea de ordonator de credite pentru a putea accesa aceste fonduri.

.

Discursul superficial al lui Vasile Blaga

Deşi pare a fi un progres revenirea ANITP în subordinea Ministerului Administraţiei şi Internelor, discursul ministrului Blaga la anunţarea acestei măsuri nu lasă să se întrevadă nicio preocupare reală pentru situaţia victimelor traficului de persoane, reorganizarea fiind o reacţie la critica americanilor şi dorinţa de accesare a finanţărilor europene.

Motivele pentru revenirea ANITP de la IGP la MAI, conform ministrului Blaga au fost:

  1. Să se dea bine cu americanii ca să obţină vize pentru români: „Se elimină un obstacol major la includerea României în programul de eliminare a vizelor pentru SUA, pentru că, în lipsa acestei decizii, România ar fi fost retrogradată anul viitor, ceea ce ne-ar fi redus simţitor şansele de a intra în acest program de eliminare a vizelor” – citat din Blaga, conform Agerpres.
  2. Absorbţia banilor europeni.

Blaga nu spune nici un cuvinţel despre soarta românilor şi româncelor traficate, cetăţeni ai ţării. România e una din principalele ţări europene de origine a persoanelor traficate în scop de exploatare sexuală, muncă forţată şi cerşetorie, iar informaţiile oficiale sunt hăt departe de a arăta adevărata realitate. Oricât de adâncă e criza economică, e nevoie de politici statale integrale pentru prevenirea acestor forme de sclavie modernă, necompatibile cu demnitatea umană şi drepturile omului. Mai mult, vulnerabilitatea celor afectaţi de sărăcie în faţa traficanţilor a crescut pe fondul crizei, de aceea e nevoie de o Agenţie autonomă, cu putere de decizie, care să ajute efectiv victimele şi potenţialele victime ale traficului uman şi totodată de politici care să-i descurajeze pe traficanţi. Blaga nu a spus nimic din toate acestea. Principalele lui argumente pentru reorganizarea ANTIP au fost vizele pentru români în SUA şi fondurile europene. De aia avem forme fără fond în ţara asta.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Este cu adevarat interesant cati oameni se pricep la trafic de persoane sau ca sa fiu mai exact cati se gasesc sa vorbeasca despre asa ceva. Daca esti de acord as publica un raspuns la acest articol pentru a fi mai corecti