miercuri, 4 august 2010

Săptămâna mondială a alăptării

În perioada 1-7 august are loc Săptămâna Mondială a Alăptării, organizată la iniţiativa WABA – World Alliance of Breastfeeding Action, o reţea internaţională de organisme ce lucrează împreună cu OMS şi UNICEF pentru promovarea alăptatului la sân.
.
Un lucru aşa de natural prin care ne identificăm cu restul mamiferelor, alăptatul, a devenit nepopular şi considerat dificil în societatea actuală, deşi din studii şi cercetări au reieşit numeroase beneficii pentru sănătatea copilului şi pentru sedimentarea relaţiei afective mamă-prunc.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi UNICEF recomandă alăptarea exclusivă (fără apă, sucuri, ceaiuri sau lapte artificial) până la şase luni de viaţă şi apoi continuarea alăptării în paralel cu alte alimente până la vârsta de doi ani.

În România doar 16% din mame îşi hrănesc copii exclusiv la sân în primele 5 luni, conform unor date.

De vină e lipsa acută de consiliere şi informare a mamelor în clinici şi maternităţi, împreună cu o serie de mituri false la care e expusă viitoarea mamă: cum că unele femei nu au suficient lapte, copilul rămâne înfometat, nu creşte la fel ca cei hrăniţi cu lapte de vacă îmbogăţit, etc. La acestea se adaugă lipsa de referinţe culturale, după decenii în care ne-am dezvăţat să alăptăm văzând alte femei cum îşi hrănesc copiii cu biberonul. La mijloc s-au strecurat şi interese comerciale ale unor producători de lapte artificial care prin campanii insistente de marketing au reuşit să pună într-o lumină pozitivă hrănirea bebeluşului cu lapte de la o altă specie – vaca – din care se elimină sau se adaugă componente pentru a imita laptele matern.

Programul săptămânii mondiale a alăptării în România organizat de:

  • IMOPEDIA.ro
  • Biovente Romania
  • Romar
  • Fanfara PR
  • Asociaţia pentru Naştere Naturală şi Alăptare
  • Grupul de Sprijin pentru Alăptare din Bucureşti

3 august 2010 - Grup de sprijin în alăptare – ora 18.30, parcul Izvor;

7 august 2010 - Maratonul alăptării organizat în AFI PALACE COTROCENI (etajul 1) – orele 18-20 - e aşteptată participarea a peste 100 de mame şi 50 de taţi care vor primi tricouri polo inscripţionate.



Mai multe detalii:

Un comentariu:

Amy Neagoe spunea...

Sprijin în totalitate această acţiune şi le îndemn pe tinerele mămici să facă ceea ce eu nu voi putea să fac vreodată, deşi vă voi sprijini întotdeauna în aceste acţiuni cu efect extraordinar asupra sănătăţii mentale şi fizice a voastre şi a celor pe care îi hrăniţi! Nu vă luaţi vă rog după mituri şi poveşti băbeşti şi de boşorogi şi tineri proşti şi falşi specialişti!!