În România, între anii 1958 – 2008, s-au efectuat nu mai puţin de 22.178.906 de avorturi. Aşa indică datele Centrului de Calcul, Statistică Sanitară şi Documentare din cadrul Ministerului Sănătăţii, conform unui recent articol publicat în România Liberă.
Această precizie statistică este de invidiat ţinând cont că include perioada 1966 -1989 în care cu greu se poate afla adevărata cifră a avorturilor, regimul comunist adoptând o politică pro-natalistă brutală, considerată printre cele mai dramatice experimente demografice din istorie. În respectiva perioadă 1966-1989 româncele au recurs la avorturi clandestine, cu efecte devastatoare pentru sănătatea fizică şi psihică a zeci de mii dintre ele. Peste 10.000 de femei şi-au pierdut viaţa în încercarea de a avorta, opunându-se politicii intrusive a Statului în decizii privind propriul corp.
Cifra de 22 de milioane şi ceva de avorturi între 1958-2008 nu a fost întâmplător scoasă la lumină, aş înclina să cred. Este o cifră apropiată de cea a populaţiei actuale a ţării, lucru care îi poate face pe mulţi să exclame: „intr-o jumatate de secol, Romania s-a avortat singura, cu totul si inca ceva pe de-asupra!”. Aşa scrie un comentator de pe VoxPublica, Alin Fumurescu, care-şi invită cititorii la următorul exerciţiu de imaginaţie:
„Inchideti ochii pentru o clipa si incercati sa va imaginati cum ar fi fost acele 22 de milioane de suflete. Cati dintre avortati ar fi putut fi Brancusi sau Enescu, cum ar fi aratat aceasta Romanie avortata? Cum ar fi aratat Romania astazi? Ce avortat ar fi fost astazi presedinte sau prim-ministru, ce avortat Bercea Mondialu’? E o intreaga lume pe care am avortat-o, o intreaga istorie care ar fi aratat cu totul altfel. Ganditi-va. Nu paduri ce-ar fi putut sa fie si niciodata nu vor fi, ci un popor intreg. Un popor intreg ce-ar fi putut sa fie si niciodata nu va fi.” (Voxpublica, Alin Fumurescu: "...Romania avortata").
Oh, dar domnule Fumurescu, vă rog, gândiţi-vă câte ovule nefecundate au pierdut femeile în decursul aceloraşi 50 de ani! Câţi Brâncuşi şi câţi Enescu s-ar fi putut naşte dacă am fi profitat toate la maxim de perioada de fertilitate, începând cu vârsta de 12 ani şi până la menopauză! România ar putea avea populaţia Chinei!
La fel gândeau şi comuniştii când au pus la cale politica pro-natalistă. Precum Fumurescu, comuniştii au văzut în avorturi o oportunitate demografică pierdută şi au acţionat pe cale de consecinţă interzicându-le, lucru care, pe lângă restrângerea libertăţii invidizilor, a deteriorat viaţa intimă a mii de cupluri, a produs drame, a umplut orfelinatele, a băgat în închisoare medici şi asistente care au ajutat femeile să scape de sarcinile nedorite.
Soluţia la numărul mare de avorturi nu este prohibiţia, istoria ne-a arătat deja asta. Soluţia este de a lua măsuri de reducere a lor prin educaţie sexuală.
România are la ora actuală un număr mare de avorturi, suntem pe locul 3 în Europa la acest capitol şi, mai grav chiar, suntem pe locul 1 în ce priveşte avorturile la adolescente.
În acelaşi timp, în România anului 2011, lipseşte disciplina de educaţie sexuală din şcoli şi licee. Materia denumită eufemistic „Educaţie pentru sănătate” este opţională şi în realitate se predă într-un număr mic de şcoli pentru că profesorii români sunt sfioşi, neavând deschiderea pentru un subiect considerat aproape un tabu. Adolescenţii primesc informaţii deformate despre sexualitate de la tv şi de pe internet, canalizându-şi atenţia spre performanţele sexuale, nu (şi) pe protecţia împotriva bolilor şi contracepţie. În plus, CNA-ul a luat o decizie aberantă de curând, interzicând difuzarea de reclame la prezervative înainte de ora 24,00, pe o piaţă media în care abundă emisiunile cu trimiteri la sexualitate, la toate orele.
„Nu le place româncelor să facă chiuretaje în loc să ia anticoncepţionale”, îmi spune o colegă discutând pe această temă. Paradoxul este că, faţă de epoca comunistă de tristă amintire, acum accesul la anticoncepţionale este facil. În teorie. Dar lipseşte conştientizarea importanţei de a recurge la metodele de controlare a sarcinii şi prevenire a bolilor cu transmitere sexuală. Pentru că, să fie clar, a face avorturi nu a fost şi nu este o plăcere pentru nimeni. Este o soluţie ultimă pentru a împiedica aducerea pe lume a unui copil într-un alt moment decât cel considerat optim de femei. Femeile nasc, deci femeile, nu Statul şi nici Biserica, trebuie să decidă ce fac cu propriul corp şi când este cel mai bun moment de a procrea.
Pe 26 martie, o organizaţie nonguvernamentală religioasă va organiza în Bucureşti un miting împotriva avorturilor. Membrii acestei organizaţii, la fel ca alţii care se declară anti-avort, sunt aceiaşi care descurajează educaţia sexuală şi folosirea de metode moderne de contracepţie. Ignorând dreptul femeilor de a decide pentru ele, pentru propriul corp, propria viaţă, aceşti militanţi cer adoptarea unei politici similare cu cea dinainte de ’89…
20 de comentarii:
Meduzo,
Gandesti prea feminist cand il iei in balon pe Fumurescu. Ia gandeste-te macar o secunda la cati spermatozoizi s-au pierdut in anii astia. Ovulele ca ovulele, dar din spermatozoizii pierduti am fi umplut cu Fumuresti macar juma de Beijing. There are six millions Fumurescu in Beijing, that's a fact, ...
Mihai, din spermatozoizii pierduti am fi umplut o galaxie. Galaxia românilor! Oau!
N-am eu rabdare sa caut acum pe Google, sa vad cati sunt la o tura, dar sunt convins ca daca toti spermatozoizii s-ar implini, sa spun asa, am umple galaxia mult mai repede, nu trebuie sa asteptam cateva zeci de ani. Vreo doua trei maini de urs bine tintite si am rezolvat problema demografica din iEuropa.
:)) ntz, când se vor inventa ovulele artificiale mai vorbim. Fără ovule, nu umpleţi nicio galaxie.
Tot la ovule ajungem, vezi?
stiu, morala e una singura: "femeili e de vina". 'r-e-ati ale naibii cu melcii vostri, asta - ovulele...
hei, n-ar fi frumos de martisor sa organizam ceva zguduitor?
parca prea ne place sa trecem cu vederea traumele trupurilor de femei. ce zici?
Adevarul este ca situatia este disperata; lipsa de educatie sexuala duce la folosirea chiuretajelor ca metoda contraceptiva. Lasind la o parte polemicile de moralitate a faptului; ce ma inspaiminta pe mine este viitorul ce asteapta pe aceste tinere. Acum ele nu realizeaza gravitatea faptului dar v-a venii o vreme cind, poate cu prima sarcina dorita, vor vedea la echograf acel embrion de 12 saptamini, cu picioruse si minute..Care crezi ca vor fi implicatiile psihice?
numarul mare al avorturilor este un idiciu pentru numarul urias al sarcinilor neprogramate. sa vezi interzicerea avorturilor ca solutie pentru sarcinile neprogramate si, in plus, sa militezi si impotriva educatiei sexuale e dovada de logica scurtcircuitata grav.
Mi-a placut mult sa citesc articolul. Si eu am participat la un concurs la facultate cu un eseu despre avortul vazut din perspectiva drepturilor omului. Cei care militeaza pentru masuri restrictive sunt cei care vad femeia ca pe un recipient biologic, nu ca pe o persoana. Daca dumnealor sunt ingrijorati de avorturile din Romania, cum de in Belgia, unde exista una din cele mai permisive legislatii privind avortul, exista si cea mai mica rata a avorturilor din Europa?
Acum avem nevoie de o "Eva" contemporana, de cand nu mai sunt restrictii la fructe.
Aveti dreptate, cred ca e timpul pentru o campanie in favoarea educatiei sexuale in scoli. Din nefericire, nici profesoarele nu stiu mare lucru.
Medusa, te-am mai intrebat, te-ai gandit sa intri in politica? Daca as avea bani multi, ai putea veni la mine sa ceri sponsorizare:) N-am, dar daca ii fac, sa contezi pe mine:)Parca mai zicea cineva pe aici, nu inteleg cum femeile cu bani din afaceri nu simt nevoia sa sponsorizeze feminismul. Sau nu sunt femei care au reusit singure, fara ajutor? Ca daca ar fi, ar simti nevoia.
Amalia, dacă aş avea bani mi-aş face propria fundaţie pentru toate proiectele pe care aş vrea să le văd făcute în această ţară.
Legat de politică, uf, e greu... Vorbeşti tu cu Ponta, Băsescu sau Antonescu să se retragă pentru mine? :)
Pai e nevoie sa vorbesc daca am suficienti bani? Oamenii astia au un pret, se pot cumpara, ca doar nu au idealuri. Nu vorbesc cu ei, imi trimit contabilii:)
Nu-nteleg ce-i "paste" grija pe barbati de ovarele femeii! N-am auzit de femei preocupate de prostata barbatului, cu exceptia cazului medicilor urologi!
Asa cum ei fertilizeaza Wc sau eu mai stiu ce recipiente de latex sau hartie si optiunea le apartine in exclusivitate, tot asa si noi, femeile, suntem exclusiv responsabile de organele aparatului genital propriu. Si asta nu numai pentru ca femeile poarta in pantec o "promisiune", de care trebuie sa se "tina" pana cand maturitatea va desface aripile fluturelui, iar asta inseamna zeci de ani, ci si pentru ca daca femeia, devenita mama, nu este impacata cu acest statut, fluturasul ei nu va putea, poate, zbura nicodata.
Nu ne dorim cu totii copii fericiti, care sa devina mai tarziu, adulti sanatosi la minte si la trup? Poate ca nu toti!
Pai logic vorbind in statistica nu sunt incluse decit avorturile efectuate, in mediul spitalicesc. Cele artizanale sunt extra.
Guvernantii is suparati ca se seaca fantana ajutorului social si spera ca se poate reversa trendul depopularii Romaniei. :)
Pot sa inteleg aceasta perspectiva, cand este vorba de un accident, o greseala a tineretii. Hai si doua. Totusi nu e ceva criminal in mintea femeii care este deja la al douazecelea avort?
Teoretic, la primul avort, medicul ar avea datoria sa o informeze pe femeia respectiva (si eventual pe sotul ei) ca exista alte metode preventive cu mai putina ambiguitate etica. Din clipa in care devine informata, lipsa repetata a actiunii ma duce cu gandul la sadism.
Efectiv mi-e scarba de femeile (si de partenerii acestora, evident) care fac avorturi in serie, clamand ignoranta.
Sa redevina fapt penal? NU. Sa fie stigmatizat? Da, daca nu e primul si nu are alte circumstante? Sa creasca pretul (exponential as zice) la fiecare nou avort? Mi se pare normal. In felul acesta, urmatoarea data familia respectiva va fi mai atenta.
Pana la urma, acesti oameni iresponsabili (iarasi, nu ma refer la un accident nefericit, ma refer la acele persoane care stiu deja ca vor avorta inainte de a incepe actul sexual) trebuie sa invete sa suporte consecintele actiunilor lor. Ce ar fi ca imediat dupa nastere sa ma razgandesc, sa ii dau in cap copilului si sa justific ca e dreptul meu, ca era tabula rasa, ca oricum nu era capabil sa gandeasca, nici macar sa perceapa vizual lumea cum trebuie, deci nu diferea foarte mult de un animal.
Da, mai multa educatie sexuala. Dar si o mica penalizare pentru refuzul acesteia. Avortul trebuie sa fie ultima solutie, nu din ratiuni religioase, ci pentru ca pur si simplu este inuman.
Medusa, te rog mult să publici comentariul meu, căci am găsit astăzi două linkuri foarte interesante pe net. Primul e chiar incitant şi educativ şi te pune uşor pe gânduri : http://www.youtube.com/watch?v=yOljzwNVGNY
Al doilea e doar un cântecel al copiilor nenăscuţi. Mi s-a părut fain, aşa că dacă îmi permiţi, îl voi cita : http://www.youtube.com/watch?v=Q4fZleRV4OM.
Orice s-ar spune, avortul rămâne o crimă, care va avea consecinţe psihice îngrozitoare pentru fiecare om (bărbat ori femeie) care alege să-şi omoare copilul. Există alte soluţii, avortul nu este o soluţie.Mai mult complică, decât să rezolve. Una din soluţii ar fi o educaţie sexuală serioasă a tinerilor, dacă e nevoie din clasa a-V-a, dar şi în familie, TV, radio, pliante, orice. Şi chiar dacă te superi, o altă soluţie ar fi să renunţăm la ideea feministă că un copil pentru o femeie e o piedică împotriva avansării ei în carieră şi de aceea bărbaţii ajung pe posturi superioare. Mersi pt înţelegere. Sper să priveşti primul documentar şi să-mi acorzi un feed-back. O zi faină
Imi place cum gandesti, Medusa. Asa e, ce treaba are statul cu corpul propriu al femeii, perfect de acord.
Dar hai sa te intreb ceva: Ce treaba are statul cu angajatorii care "discrimineaza". In fond si la urma urmei, ei dispun de proprietatea lor dupa bunul lor plac! Sau ce treaba are medusa cea care vede prin lentila feminista cu modul in care isi exercita oamenii dreptul la vot. Ca doar vrei pe toti sa-i fortezi la urne (cu ajutorul STATULUI, evident), taindu-le astfel libertatile.
Tare machiaveliana esti, domnisoara. ;)
adevarul e ca e mare,mare nevoie sa fie educatia sexuala obligatorie in scoli,mai ales la tara unde am observat ca sunt inca tinere care habar nu au ca daca nu vor sa ramana insarcinate trebuie sa se protejeze.si e mare nevoie de campanii serioase de constientizare! orice femeie trebuie sa inteleaga cat de important e sa se protejeze pentru a nu ajunge sa faca avort!
iar in legatura cu acea organizatie care vrea interzicerea avorturilor,sunt convinsa ca nu au ce sa ne faca,nu va mai da nimeni o lege abuziva prin care sa interzica un drept! dar mi-e frica ca manipularea facuta de ei e una dintre cauzele comportamentului iresponsabil care duce la atatea avorturi. am primit odata o brosura a lor si am citit-o si mi-am dat seama cat de periculoasa ar putea fi pentru un adolescent mai sensibil care crede in Dzeu,pentru ca poate pune botul la manipulare de genul asta! din pacate sunt oameni care pun botul! si mai rau,sperie fetele in legatura cu anticonceptionalele zicand ca sunt periculoase pt sanatate si asta le face sa le fie frica sa le mai foloseasca apoi! anticonceptionalele sunt cele mai sigure,trebuie doar sa mergi la doctor,sa nu le iei de capul tau. ca sa nu mai zic de cea mai mare ineptie pe care am citit-o acolo,cum ca anticonceptionalele provoaca avort...
Trimiteți un comentariu