duminică, 28 august 2011

Crin Antonescu: „La noi funcţionează principiul meritocraţiei, facem abstracţie de sex când vine vorba de politică”. Serios?


Liderul PNL, Crin Antonescu, a respins, în numele femeilor liberale, ideea stabilirii unor cote de gen în partid pentru desemnarea candidaţilor la alegerile locale şi parlamentare de anul viitor.
"Noi, liberalii, avem alt principiu, principiul meritocrației, facem abstracţie de sex, când vine vorba de politică. Femeile liberale vor sa acceadă în poziţii importante politic pe orice alt criterii decât acela ca le-a lăsat Dumnezeu femei şi nu le-a nenorocit să fie bărbaţi", a declarat Antonescu.
„Principiul meritocraţiei”! Ce frumos sună dar cât de idealist este! Mai întâi, să vedem candidaţii cu care PNL s-a prezentat la alegerile parlamentare uninominale din anul 2008: din 452 de candidaţi, femeile au fost 36, adică mai puţin de 8% din totalul candidaţilor.
  • la Camera Deputaţilor, din 315 candidaţi PNL, 24 au fost femei (7,6%);
  • la Senat, din 137 candidaţi PNL, 12 au fost femei (8,75%).

În urma alegerilor, PNL a obţinut 93 de mandate de parlamentar, din care 8 le-au revenit femeilor, în consecinţă femeile liberale au obţinut 8,6% din totalul mandatelor de parlamentar ale PNL. Este puţin? Nu, este foarte puţin! Dacă doar atâtea femei meritoase au fost în stare să găsească liberalii, înseamnă că PNL are o problemă de reprezentare a cetăţenilor, inclusiv a propriului electorat. Nu trebuie neaparat să adopte cote de gen, deşi această soluţie este cam singura care dă roade pe termen scurt şi mediu, însă o deschidere mai mare către femei ar fi necesară. O strategie de atragere a expertelor din business, mediul academic, administraţie, diplomaţie, etc. şi mecanisme de promovare internă în partid mai prietenoase cu femeile s-ar impune. 

Pe de altă parte, reprezentarea politică nu se limitează la principiul meritului. Este vorba de reprezentarea intereselor cetăţenilor şi de bunul mers al întregii societăţi. Toţi cetăţenii, femei şi bărbaţi, trebuie să respecte legile adoptate de Parlament, prin urmare ar fi corect ca toţi să aibă un cuvânt de spus în forul în care aceste legi sunt dezbătute şi adoptate. O reprezentare politică democratică trebuie să ţină cont nu doar de merite şi competenţe ci şi de reflectarea intereselor diferite ale cetăţenilor în baza genului de care aparţin, aşa cum se iau în calcul alte criterii. În prezent, se aplică criteriul geografic la desemnarea candidaţilor în alegeri şi criteriul etnic în alocarea unor locuri în Parlament.

PNL acceptă că cetăţenii pot avea interese diferite dacă provin din arii geografice diferite. PNL aplică principiul geografic la desemnarea candidaţilor, deşi ar fi posibil ca cei mai „merituoşi” să fie din Bucureşti, sau din Ardeal sau doar din Ardeal şi Oltenia. Tot aşa ar trebui să vadă că există interese politice diferite ale femeilor şi bărbaţilor. De exemplu, actualmente, ce altă explicaţie poate exista pentru trenarea de ani de zile a unor modificări fundamentale la legea de prevenire şi combatere a violenţei în familie decât aceea că peste 90% din parlamentari sunt bărbaţi iar ei nu empatizează în aceeaşi măsură cu victimele violenţei domestice? Sau optica masculină cu care se dezbat propunerile legislative de legalizare a prostituţiei? Sau absenţa unei legi a bonelor? În schimb, devine de importanţă maximă să dăm bani pentru stadioane şi săli de sport.

Desemnarea parlamentarilor nu se limitează la „principiul meritocraţiei”. Există 18 deputaţi care îşi obţin mandatele pentru că provin din rândul minorităţilor etnice naţionale iar în cazul lor, pe bună dreptate, mai presus de „principiul meritocraţiei” funcţionează cel al reprezentării politice a grupurilor etnice minoritare, grupuri care au interese şi puncte de vedere care pot fi diferite de cele ale majorităţii.

Revenind la principiul meritelor, ar trebui văzut că într-o societate patriarhală ca a noastră, evaluarea meritelor în multe domenii este afectată de apartenenţa la un gen sau altul. Cei care evaluează sunt de cele mai multe ori bărbaţi, iar ei perpetuează relaţiile de privilegiu, ierarhie şi subordonare existente. O femeie trebuie să muncească de trei ori până la de zece ori mai mult pentru a reuşi să urce în ierarhie, lucru recunoscut constant de femeile din organizaţiile politice. Principiul meritocraţiei nu poate fi aplicat în absenţa unor criterii de evaluare obiective, cu adevărat neutre la gen.

13 comentarii:

ADRIAN spunea...

La europarlamentare 80% femei ... biletelul asta a cazut pe jos

Tudorina spunea...

asa e, si-au mai spalat un pic din pacate. Mai ales ca doamnele europarlamentare sunt foarte bune.
Renate Weber, my favourite.

ADRIAN spunea...

Pe de alta parte, nu vreau sa vorbesc cu pacat insa printre cele mai antipatice personaje politice sunt femeile desi sunt atat de putine. Elena Udrea, Rodica Stanoiu, Roberta Anastase, Monica Iacob Ridzi, Sulfina Barbu, Raluca Turcan, persoana aia de care nu-mi amintesc foarte bine si care vorbea de la PRM (parca Buruiana sau asa ceva), EBA, "ciocu' mic" ... nu mai scanez memoria. Ma refer acum la proportie nu la numar absolut caci, fara indoiala sunt cu mult mai multi politicieni antipatici din randul barbatilor. Se pare insa ca femeile au un talent special ca atunci cand ajung sefe sau persoane importante se transforma intr-un fel de scorpii de care se fereste toata lumea. Una peste alta ceea ce a spus Crin Antonescu e corect. A rezerva locuri pentru femei, pentru tineri, pentru pensionari, pentru "romi" pentru nu mai stiu ce alte subdiviziuni ale "cetateanului" mi se pare nepotrivit. De aceea am subliniat ce am subliniat si nu pentru a parea misogin - departe de mine gandul.

Tudorina spunea...

De Corina Creţu, Gabi Creţu, Renate Weber, Norica Nicolai, Monica Macovei, Andreea Paul Vass, Sulfina Barbu, Rovana Plumb, Daciana Sârbu, Ecaterina Andronescu şi lista poate continua, ai auzit? Hai să nu ne oprim ca nişte plăci stricate la Udrea, Udrea, Udrea, precum televiziunile anti-guvernamentale.

A absolutiza răutatea femeilor şi a generaliza comportamentul lor pornind de la faptele câtorva femei sunt ele însele păcate ale patriarhatului.

ADRIAN spunea...

Pai exact ce ma "temeam": concluzia absolutizarii cand eu spuneam de proportie in numarul persoanelor publice. Iar mme Paul Vass e o simpatica nu? Sulfina Barbu e si la mine in enumerare semn ca enumerarea a fost parcursa fix pana la numele magic "Udrea" ... Ok o retrag de acolo desi pentru mine e o placa stricata portocalie care, desi se ocupa de mediu sustine cu nerusinare ca padurea Baneasa poate fi defrisata. O trec la simpatice.
Nu mai subliniez nimic ca nu trece dincolo de carapacea feminismului.

ADRIAN spunea...

Monica Macovei? De ce nu Ana Pauker? Nu vad diferente morale majore ...

Tudorina spunea...

Cel puţin o femeie din politică trebuie să apreciaţi cât de cât. Dacă nu, atunci poate ...poate sunt prea puţine?

ADRIAN spunea...

Mai multe: Renate Weber si Mariana Campeanu. De la fostii dusmani si viitare noduri in gat (PSD): Aura Vasile si Olguta Vasilescu (pentru ca are vlaga politica desi cineva venit dinspre PRM unde a practicat si discursul de mahala ...).
Cum as putea sa compar Olguta Vasilescu cu "umplutura" Oana Mizil? Nici nu-mi explic (un fel de-a spune) cum ajung astfel de personaje ca gainile in varful gramezii de boabe ...
Asadar nu ati citit in cheia potrivita ce scrisesem eu anterior; sunt femei in politica sau care au fost (a se vedea Zoe Petre) care merita toata aprecierea pentru activitatea politica altele care fac figuratie si altele care sunt pur si simplu antipatice. La fel ca barbatii.,

Tudorina spunea...

Sunt două paliere de analiză: una este reprezentarea cantitativă, cealaltă calitativă.
Articolul de mai sus se referă la reprezentarea politică cantitativă (denumită şi reprezentare descriptivă). Aici, după cum arată cifrele, reăprezentarea femeilor este foarte proastă.
Dicuţia a mers înspre celălalt palier, al reprezentării calitative pentru a ajunge la concluzia "sunt femei care merită aprecierea... la fel ca şi bărbaţi". Credeam că insinuaţi că dpdv calitativ bărbaţii ar fi mai buni politicieni.

Anonim spunea...

Crin vorbeste si el ca sa nu taca. De cand sunt merituosi cei care sunt acum parlamentari? Ce merite au fetele alea Tusa si Pocora? S-au trezit dupa facultate ca sunt foarte merituoase pentru ca barbatii pe langa care au stat o vreme le-au facut deputate. Ba mai mult Pocora se lauda la o intalnire publica ca a ajuns aici pe picioarele ei dupa ce a declarat ca a avut norocul ca Paul Pacuraru (acela cu sexi chat) sa-i propuna sa lucreze cu el imediat dupa facultate. Si ... se vede ca a lucrat bine ca uite, acum e ahtiata doar dupa imagine de parca ar fi singura deputata, singura mama, singura femeie. Asa ca ar face bine Crin sa nu mai vorbeasca de meritocratie la PNL pentru ca nu este un criteriu la nominalizarile politice. Dupa cum nu este nici la PSD, PDL, ...

Amalia spunea...

Foarte bun articol! Crin Antonescu si-a dezamagit inca o data electoratul, cum a facut si cu declaratia din campania electorala, cand i-a reprosat lui Basescu promovarea...femeilor. Ba mai mult, a sustinut misoginismul barbatilor si a laudat "femeile care se sacrifica pentru familie", ca dna Basescu. In momentul ala cu mine a terminat-o si probabil cu multe alte femei, desi sunt liberala. Ceea ce domnia sa nu stie sau se face ca nu stie e ca sustinerea cotei de gen e o actiune liberala. Liberalismul nu inseamna doar libertate de actiune in economie etc, dar si sanse pentru toata lumea, in special pentru cei defavorizati. E o actiune liberala sa dai sanse minoritatilor, ca apoi sa contribuie la bunastarea generala prin competenta lor.
La urmatoarele alegeri voi vota femei cu o agenda feminista, nu conteaza de unde vin. Cred ca e cel mai liberal lucru pe care pot sa-l fac.
As vrea sa vad actiuni de protest fata de respingerea acelei cote!

Lucian Vâlsan spunea...

Tudorina dixit: "De Corina Creţu, Gabi Creţu, Renate Weber, Norica Nicolai, Monica Macovei, Andreea Paul Vass, Sulfina Barbu, Rovana Plumb, Daciana Sârbu, Ecaterina Andronescu şi lista poate continua, ai auzit?"
Sigur.
Renate Weber - europarlamentarul care nu a fost capabil să explice pentru ce candidează şi care-i este folosul ei pentru cetăţean (campania electorală pentru europarlamentare 2009 - Vaslui - Casa de Cultură a Sindicatelor)
Norica Nicolai - Cea care a votat fraudulos în parlament (mai ţineţi minte? e neovie să reamintesc?)
Monica Macovei şi voi aţi criticat-o pe blogul ăsta. Nu v-ajută deloc exemplul
Andreea Paul Vass - serios? Glumiţi? În calitatea ei de consilier al lui Emil Boc nu a făcut o treabă prea bună. Nu de alta dar un consilier care-l consiliează pe Boc în halul ăsta, mai bine şi-ar vedea de treabă.
Sulfina Barbu? În afara faptului că a obţinut un mandat folosindu-se de condiţia ei medicală (şi nu de un proiect politic - aşa cum se câştigă voturi în general), ce a mai făcut doamna Sulfina? Ah... şi slugărnicia faţă de PD-L nu e ceva onorant.
Rovana Plumb - Cine?
Ecaterina Andronescu - Adică vorbiţi despre doamna care a insistat ca religia să fie materie obligatorie în şcoli şi care a spus cu subiect şi predicat că cei care nu cred în religia avraamică (şi patriarhală, apropo) a cre(ş)tinismului sunt doar nişte "barbari şcoliţi" (sic!). De ea vorbiţi?

Practic, în afară de Daciana Sârbu, n-ar strica să recunoaşteţi că nu există un alt politician adevărat din rândul doamnelor politician.
Nu absolutizez nimic, ci doar observ faptele. Fapte care, nu prea vă ajută deloc!

Tudorina spunea...

Lucian Vâlsan, daţi-mi 3 exemple de parlamentari bărbaţi necriticabili. Mulţumesc.