vineri, 20 ianuarie 2012

De ce suntem în stradă. Un răspuns pentru jurnalistul Dan Tapalagă.


Activistele feministe sunt împotriva îngrădirii drepturilor democratice şi nereprezentării cetăţenelor şi cetăţenilor. Sunt împotriva corupţiei şi a incompetenţei de care s-a dat dovadă în luarea deciziilor politice.

„Consider că democraţia este în mare pericol în România./…/ M-a scos din casă faptul că drepturile femeilor şi demnitatea noastră au fost grav afectate prin măsurile anticriză. M-a scos din casă supărarea. M-a deranjat lipsa de respect din afirmaţiile preşedintelui şi ale membrilor PDL. Nu sunt vierme, sunt o cetăţeancă cu drepturi! Îmi plătesc taxele şi impozitele şi dacă nu am parte de o creştere a calităţii vieţii, măcar un pic de respect să ni se acorde”, a spus Oana Băluţă, preşedinta FILIA, într-un interviu din Cotidianul.

Analistul Dan Tapalagă nu a avut timp să se intereseze despre aceste lucruri. Într-un editorial publicat pe Hotnews ne serveşte următoarea aberaţie: feministele au ieşit în stradă ca să protesteze că nu sunt mai multe protestatare în Piaţă.

Daca analizam mai atent profilul celor din strada, vedem oameni mobilizati care lupta pentru cauze complet diferite, unele incompatibile cu altele. Vedem lozinci anti-Rosia Montana, altii vor privilegiile inapoi, unii se plang de pensii si salariile mici, cativa se lupta cu taxa auto, gasiti activiste feministe nelinistite ca sunt prea putine femei in Piata Universitatii, acesta devenind el insusi motiv de suparare (!!!!). (Dan Tapalagă)

Iată o formă de a ridiculiza prin minciună protestul din Piaţa Universităţii. În realitate, ceea ce ne aduce pe noi în stradă seară de seară sunt aceleaşi revendicări ca ale manifestanţilor: vrem demisia preşedintelui Traian Băsescu, a Guvernului şi alegeri anticipate. Suntem împotriva măsurilor de austeritate în forma dată de actualul guvern, pe spinarea celor vulnerabili şi săraci, în timp ce firmele „băieţilor deştepţi” continuă să facă bani prin contracte cu Statul. „Vrem şcoli şi spitale, nu vrem catedrale” – cum zicea mesajul de pe o pancartă. Vrem un Stat democratic, în spiritul respectului faţă de cetăţeni. În fond, ne-a enervat atitudinea sfidătoare a lui Băsescu şi ne-am săturat de marionetele din Guvern care-i fac jocul.

Nuanţând, atragem atenţia că măsurile guvernamentale au lovit din greu femeile, prin diverse căi şi că nu s-a ţinut cont de situaţia lor defavorabilă atunci când s-au luat decizii de combatere a crizei.

De prea multe ori deciziile luate de guvernanti au fost nedrepte si au afectat negativ viata femeilor. Exemple:

1. Diminuarea indemnizatiei concediului parental. Economie infima la buget, dar costuri sociale importante.

2. Intr-o perioada in care violenta impotriva femeilor este o experienta cotidiana a multora, guvernantii decid sa desfiinteze (nu sa reformeze) acele institutii cu atributii in domeniu. De exemplu, Agentia Nationala pentru Protectia Familiei.

3. Masurile guvernamentale ale ultimilor ani au fost luate fara nici un fel de analiza de gen a politicilor publice. Singura institutie de stat care ar fi putut face asta era Agentia Nationala pentru Egalitate de Sanse intre Femei si Barbati (ANES), care a fost transformata intr-o Directie lipsita de putere in cadrul Ministerului Muncii.

4. Sectoarele educatiei si sanatatii, foarte afectate de masurile guvernamentale, sunt sectoare feminizate.

5. In combaterea crizei s-au luat masuri care au afectat negativ si/sau au ignorat grupurile vulnerabile, in loc sa le protejeze (ex. mamele singure, pensionarele, femeile rome).

(Extras din Centrul FILIA este prezent la protestul din Piata Universitatii. De ce? )

Poate unora le este mai greu să înţeleagă aceste nuanţe şi explicaţii, revendicările noastre nu au ajuns (încă) printre cele mainstream cum au ajuns cele ecologiste de exemplu. Am putea spune că de la Tapalagă ne aşteptam la mai mult? Personal nu. De la un comentator care a susţinut orbeşte mult timp regimul Băsescu, recăpătându-şi simţul critic foarte târziu (prea târziu), mă aşteptam la tentative de ridiculizare şi discreditare a persoanelor din Piaţa Universităţii. Nu mă aşteptam însă la mesaje atât de ilogice. Ecologiştii au ieşit în stradă să protesteze că nu sunt mai mulţi ecologişti în stradă – cum ar suna o asemenea afirmaţie? Dacă în unele ocazii am atras atenţia că sunt şi femei în stradă, multe femei care îşi strigă nemulţumirile, am făcut-o pentru a arăta că şi ele sunt parte la schimbare, dacă această schimbare se va produce în urma protestelor, şi că trebuie să fie parte la găsirea soluţiilor.

Îl lăsăm pe Tapalagă cu prejudecăţile lui. Sunt mulţi alţi jurnalişti care ne-au primit mesajele pozitiv. "Deşteaptă-te românco!" - îndemnul de pe una din pancartele noastre a fost rostit cu admiraţie pe posturi tv de jurnalişti cunoscuţi ca Liviu Mihaiu şi Oana Dobre.

Mai jos câteva imagini cu noi din timpul protestelor.









5 comentarii:

Gopo spunea...

Foarte bine ca s-a desfiintat "Agentia-Pentru-Frecat-Menta-Pe-Bani-Publici-nr38888" sau cum s-o mai fi numind. La mai mare ! Sa se desfiinteze mai multe, sa nu se creada, Doamne/Allah/Buddha fereste, ca am ceva cu vreo agentie in particular.

O tara care vrea sa fie libera trebuie sa arunce la cos si sa desfiinteze cat mai multe astfel institutii de inspiratie stalinist-comunistoida care se ocupa cu tentative de inginerie sociala cu de-a sila. De aproape 70 de ani, Romania trece prin nesfarsite "reforme" impuse "de sus" de tot soiul de "intelepti" sau "intelepte" obsedati/obsedate de de "schimbarea societatii" ...

Tudorina spunea...

Bine, Gopo, hai să desfiinţă şi Parlamentul atunci.

Anonim spunea...

mda, deacord ... si cu desfintarea parlamentului si a agentiilor de frecat bani aiurea .. tara ar trebui condusa de 5 tehnocrati care sa distruga orice urma de socialis m(codul muncii inexistent, protectie sociala 0, pensia cat ai pus la ciorap cand lucrai) ... capitalism laizer fairre pana la capat

machiavellian spunea...

Hehehe, imi place pancarta aceea cu "afara cu [...] din tara". Imi aminteste de sloganele celor de la Noua Dreapta.

Dar, deh, bine zicea cineva ca extremele se intalnesc. ;)

Tudorina spunea...

Gata, am scos-o pe aia si am pus varianta updatata. E bine asa? Altceva iti mai "place", @machia..?