joi, 12 ianuarie 2012

Despre poliţişti şi abuzuri asupra prostituatelor

Ieri, Direcţia Generală Anticorupţie - DGA a dat publicităţii un dosar în care mai mulţi poliţişti de la Secţia 3 sunt anchetaţi pentru că au dezbrăcat, umilit, bătut şi lipsit de libertate o agentă de poliţie, crezând că au de-a face cu o prostituată. Femeia se afla în misiune pentru a investiga faptele de corupţie ale poliţiştilor, existând bănuiala că aceştia luau taxă de protecţie de la prostituate şi proxeneţi.

"Îmbrăcată provocator, agenta sub acoperire simula că face trotuarul în faţa hotelurilor de pe Calea Victoriei, staţionând mai mult la Hotel Athenee Palace Hilton şi Radisson Blue. Acolo, ea a fost oprită de doi poliţişti de ordine publică de la Secţia 3, care au văzut "prospătura" (cei doi cunoşteau toate prostituatele din zonă, de la care încasau taxa de protecţie). Poliţiştii au întrebat-o cine i-a dat aprobarea să facă trotuarul acolo şi i-au spus ca în acea zonă prostituatele au acces doar cu aprobarea lor şi că trebuie să plătească pentru acest lucru. Au luat-o la secţia de Poliţie, au dezbrăcat-o, au bătut-o, au ţinut-o prizonieră şase ore fără mandat, fără sa-i dea voie să dea telefon sau să-şi cheme un avocat. Toate dialogurile au fost înregistrate audio-video de agenta sub acoperire şi constituie probe în baza cărora poliţiştii corupţi au fost încătuşaţi.

Agenta sub acoperire nu a putut opri abuzurile colegilor ei de la Secţia 3 Poliţie prin dezvăluirea identităţii deoarece ar fi distrus probaţiunea. Pentru toate umilinţele suportate de dragul profesiei, agenta sub acoperire este răsplătită cu un salariu de doar 2000 de lei pe lună, bani în care intră şi indemnizaţia de hrană." - România Liberă.

Ce s-a întâmplat la secţia 3 nu este decât un indiciu al tipurilor de abuzuri asupra prostituatelor săvârşite de oamenii legii. Nu vă miraţi să aflaţi că există prostituate violate de poliţişti în secţiile de poliţie. Am auzit de astfel de cazuri de la o persoană care lucrează într-un ONG ce distribuie prezervative şi materiale informative prostituatelor de pe stradă.

Poliţiştii sunt conştienţi că „fetiţele”, „curvele”, „traseistele”- cum obişnuiesc să le numească - sunt la mâna lor. De îngăduinţa lor depinde de multe ori încadrarea faptei la contravenţie sau la infracţiune. Noul Cod Penal, legea o dată cu care prostituţia devine doar contravenţie, nu a intrat încă în vigoare, va intra de abia în 2013. De moment prostituatele riscă să ajungă la închisoare dacă nu se poartă frumos cu domnii poliţişti, mai ales dacă le vine proasta idee să depună reclamaţie împotriva lor pentru abuz în serviciu. Pentru ele e mai bine să tacă dacă vor să se întoarcă pe stradă a doua zi. Cele mai vulnerabile sunt cele care nu au în spate interlopi influenţi care să le protejeze. Poliţiştii nu se prea tem de consecinţe. Cine să creadă cuvântul unei prostituate? Instanţa, procuratura şi medicii au suficiente prejudecăţi când vine vorba de femeile care oferă servicii sexuale la colţ de stradă. Pentru autorităţi ele sunt infractoare, nu victime, nu oameni cu dreptul la demnitate şi respect la fel ca ceilalţi. Ghinionul poliţiştilor a venit de la colega aflată în misiune. Cine ar fi crezut că agenta de poliţie poate îndura atâtea rele tratamente fără să se deconspire la un moment dat? Acum poliţiştii de la Secţia 3 vor trebui să răspundă legal pentru ce au făcut. Foarte bine. Poate vor servi drept exemple şi altor purtători de caşchetă care se dedau la practici abuzive când anchetează persoanele implicate în prostituţie. Să fie acesta începutul unor dezvăluiri mai ample.

13 comentarii:

Amalia spunea...

Femeia asta ar trebui premiata cumva de o organizatie feminista. Parerea mea e ca prostitutie ar trebui dezincriminata total. Prostitutia e o problema sociala, nu o infractiune. Cum abuzul de substante psihotrope e o problema medicala. Dar societatea noastra primitiva nu ia in considerare niste lucruri simple, evidente. Pentru practicarea prostitutiei ar trebui amendati politicienii si hotii din lumea afacerilor, ca ei au creat saracia asta, lipsa de sanse. De fapt nu amendat, ci arestat.

Tudorina spunea...

Pentru prostituţie ar trebui amendaţi clienţii. Ei se folosesc de corpul altor oameni cu puterea banilor, la ei stă soluţia pentru ca prostituţia să scadă/dispară în viitor.

Amalia spunea...

100% de acord. Asta se stie si se face. De ce nu luam cu copy si paste legea din Suedia nu stiu, ca asa nu ne baga nimeni in puscarie pentru plagiat:) Dar aici era vorba de altceva. Problema e ca si altii profita de corpul prostituatelor, printre care politistii, oamenii statului. Statul, situatia socio-economica, politica, etc e vinovata de situatia lor in mai multe moduri. Si tot ele trebuie sa plateasca.

Anonim spunea...

nu o sa dispara... ca o sa ma duc doar la tipe controlate de pesti care fac politaii sa fuga cand aud de ei...

Lucian Vâlsan spunea...

Prostituția ca meserie nu va dispărea, indiferent de opinia feministelor, în aceeași măsură în care gravitația nu va dispărea indiferent de opinia celor care cred că pământul e plat (vezi Flat Earth Society).
Însă, e interesant dublul standard de observat: O spioană este bătută de 3 polițiști (de fapt, pălmuită - nici într-un caz bătută - și nici violată). Asta e o mare problemă.
În același timp, cu două zile înainte, un bărbat complet nevinovat este omorât prin tortură la secția 7 din Capitală (http://www.adevarul.ro/locale/bucuresti/bucuresti-sectia_7-tortura-politisti-ucis-crima_0_622138308.html) - nici măcar n-a prins prima pagină articolul.

Deci, să mai recapitulăm o dată: O spioană este pălmuită (ilegal - corect) și arestată (legal - de data asta) de către niște polițiști. Versus: Un bărbat este omorât prin tortură pentru o infracțiune nedemonstrată de nimeni (și chiar dac-ar fi fost demonstrată - răul produs de respectiva infracțiune era aproape nul).

Cum e? E dublu standard, sau nu e?

P.S.: Criminalizarea clienților e la fel de greșită ca și criminalizarea lucrătorilor sexuali. Ambele dau roade exact zero.

Solovastru spunea...

@Pentru prostituţie ar trebui amendaţi clienţii. Ei se folosesc de corpul altor oameni cu puterea banilor, la ei stă soluţia pentru ca prostituţia să scadă/dispară în viitor


Explica mai concret in ce fel sint cei care platesc pentru serviciile unei curve vinovati pentru existenta prostitutiei? Da ei creeaza oferta insa in ce fel le constring ei pe acele femei sa se prostitueze? Lipsa de sanse, de educatie si saracia sint cauze ale prostitutiei si nu banii clientilor. Insa nici aceste elemente nu pot constitui la nesfirsit scuze. daca un barbat e sarac si fara educatie ce trebuie sa faca ca sa-si castige painea? Se duce la sapat santuri. O femeie se duce sa faca trotuarul. Tu pentru cine ai mai multa compasiune? Mereu va fi mult mai greu sa sapi santuri sau sa cari paleti intr-un super market decat s-o iei la buci pe strada.

Andreea spunea...

Prostitutia nu este si nu va fi considerata o meserie. Prin eufemisme de tipul "cea mai veche meserie din lume" se incearca sa se ascunda inegalitatile si nedreptatile impotriva femeilor. Si, normal, perpetuarea acelorasi norme sociale pentru ca femeile sa ramana "al doilea sex". Normal ca la mijloc sunt si interese banesti. In plus, barbatilor le este frica sa piarda din privilegiile pe care le au in momentul de fata.

Prostitutia este o problema complexa, atat la nivel individual cat si social.


In Spania exista o campanie de sensibilizare si constientizare, "Pentru ca tu platesti, exista prostitutia". E clar ca si clientul "ajuta" ca prostitutia sa existe in continuare. Tot aici, se calculeaza ca se prostitueaza 360.000 de femei dintre care 93% sunt imigrante (foarte multe sunt romance,desi lipsesc datele oficiale, dar se vad cu ochiul liber, cel putin in Madrid).

Tudorina, te felicit pentru blog. Te apreciez pentru rabdarea de a raspunde la tot felul de comentarii misogine. Ma surprinde faptul ca, din cate am vazut, cititorii masculini posteaza mai multe comentarii...si ma surprinde reactia lor...vad ca, desi feminismul in Romania nu este atat de normalizat ca in alte parti ale lumii, reactiile anti-feministe, traditionale, misogine sunt foarte normalizate.

Multa rabdare de acum inainte!

Anonim spunea...

@solovastru
si in tarile in care femeile au multe sanse si educatie , destul de multe aleg sa fie prostituate, deoarece beneficiile le sunt convenabile (program de lucru cand vor ele, plata de 20 de ori cat ar lua daca is chelnarite,contabile)...

@andreea

nu ii meserie pentru prea multe, ii mai mult job sezonier (cand nu au chef de altceva si vreau bani se prostitueaza un an ,doi, exista totusi si cateva care fac cariera, )
Si clientii "ajuta" ... bun, da' te-ai gandit vreodata de ce exista cererea? ii mai complexa chestia decat crezi si se datoreaza si feminismului... mda si feminismu ii un motiv pt cresterea cererii de prostituate..

Tudorina spunea...

@anonim zici că "in tarile in care femeile au multe sanse si educatie destul de multe aleg sa fie prostituate". Sigur că da, de fapt "aleg" cele din ţările sărace. În Germania peste 80% din prostituate au cetăţenie străină, majoritatea din Europa de Est (inclusiv România), ţările baltice şi Rusia. Iar nemţoaicele care "aleg" prostituţia, provind din medii sărace sau sunt consumatoare de droguri. O "alegere" care spune multe.

Anonim spunea...

nu fi asa sigura de propaganda cu numai consumatoarele de droguri devin prostituate ... ii destul de falsa... si alea din tarile baltice de ce se fac prsotituate in germania? Pentru ca is incapabile sa fie chelnarite sau orice altceva, daca nu poti mai mult dai din buci... Si lasa vrajeala cu asta nu ii o "alegere" ... pot sa aleaga sa fie altceva (dar nu vreau ca nu ii rentabil) sau pot sa moara de foame ...

Lucian Vâlsan spunea...

Tudorina, te-ai uitat la documentarul făcut de National Geographic pe tema prostituției pe care ți l-am recomandat într-un alt comentariu?
Dacă da, îmi oferi și mie o reacție?
Eu acord credit feministelor și argumentelor lor pentru prostituție în zonele sărace (De la Ucraina încolo, cu precădere - în România e mixtă treaba).
Însă, în țările dezvoltate lucrurile nu mai stau deloc așa. Alea ce-s cu ele? Și alea tot forțate sunt?

Nu de alta dar aș vrea și eu să fiu ”forțat” să fac sex de 4-5 ori pe noapte cu oameni diferiți pentru 20000 de dolari pe lună. Zău.

crayven spunea...

Legalizati prostitutia pentru ca "prestantele" sa plateasa taxe pt ce fac si sa fie protejate de lege ca orice ..muncitor.

Gata problema.
Nu erau feministele mare urlatoare ca femeile sunt responsabile de propriul lor corp?
Ei bine, prostituatele voluntare , ce nu sunt obligate sa faca acest lucru au tot dreptul, nu?

Tudorina spunea...

crayven, prostituţia nu este o muncă ca oricare alta, nu e o simplă prestare de servicii cum doresc unii s-o ilustreze. Înseamnă vânzarea/închirierea propriului trup şi personal am mari rezerve faţă de alegerea liberă care conduce la asta în practică.
Sunt însă pentru decriminalizare şi pentru sancţionarea clienţilor, pe modelul suedez.