marți, 17 ianuarie 2012

Deşteaptă-te, românco!

La protestele din Piaţa Universităţii de astăzi am adus şi pancarte cu mesaje feministe, după mai multe zile în care mesajele noastre au fost generale pentru restaurarea democraţiei şi înlăturarea politicienilor corupţi şi incompetenţi. Revoluţia va fi una feministă, altfel nu va fi o revoluţie (la revolución será feminista o no será) spuneau spanioaicele în timpul manifestaţiilor 15M de anul trecut. O schimbarea socială şi politică care nu ia în considerare şi interesele femeilor, jumătate din populaţia ţării, nu va fi întrutotul o schimbare.













Ne vedem în piaţă în zilele următoare!

23 de comentarii:

Laura spunea...

Felicitari pentru curaj! Aveti grija de voi in Piata Universitatii! Faceti-va auzite cat mai mult,avem mare nevoie! Acum e momentul cel mai potrivit,profitati de ce se intampla,va rog! Nu mai suport sa vad asa de putine femei in politica si nici una la presedentie si de problemele femeilor sa nu ii pese nimanui! Vreau dreptate!

Patricia spunea...

Pana la viitoare iesire ar fi cazul sa gasiti lozinci mai inspirate, mesaje mai puternice. Ce vreti de fapt? O puteti spune in 3-4 cuvinte?

Alexandru spunea...

Ţara arde de-a dreptul şi noi ne coafăm ... pardon ne pieptănăm ... :( Sunt lucruri serioase în discuţie de data asta ... Chestii secundare om rezolva după ce se liniştesc apele. Hai să ne vedem priorităţile ;)

Tudorina spunea...

Ce vrem de fapt am tot spus pe acest blog. Pot să reiau şi să scriu un manifest, dacă am timp (asta e marea problemă, nu am timp, am o mie de lucruri de făcut...).

Alexandru, este importantă şi o abordare feministă a protestului.

Politicile Guvernului Boc nu au ţinut cont de impactul diferit asupra femeilor, de vulnerabilităţilor lor, de greutăţile pe care le întâmpină în creşterea copiilor (lipsa creşelor şi grădiniţelor, a programelor de lucru flexibile, a politicilor care să le permită să-şi concilieze viaţa privată cu munca), nu au ţinut cont de problemele lor (violenţa domestică, dependenţa economică din cauza salariilor mai mici şi riscul mai mare de sărăcie), nemaivorbind de faptul că multe din măsurile guvernamentale au afectat în mai mare măsură domenii în care lucrează femei. Sănătatea şi Educaţia, două din sectoarele bugetare cele mai afectate de reducerile salariale, au în principal angajaţi femei, mai ales angajaţii fără funcţii de conducere. Tăierea cheltuielilor sociale şi de sănătate a însemnat adăugarea mai multor sarcini pentru femei în cadrul familiei căci ele îngrijesc copiii, vârstnicii, rudele bolnave, cu handicap atunci când Statul îşi retrage prezenţa şi suportul.

Sper ca femeile să iasă cât mai multe în stradă ca să-şi strige nemulţumirile.

Tudorina spunea...

Patricia, te aşteptăm alături de noi cu mesaje puternice.:)

Laura spunea...

exact ce spuneam eu! asta ma calca pe nervi! "sunt lucruri serioase de discutat acum,ce mai conteaza si femeile...." ! normal,ce mai conteaza si jumate din oamenii din tara.....

Laura spunea...

E foarte bun mesajul "Desteapta-te,romanco"! Ce ar fi sa scandati ceva de genul: "Romanca draga nu uita,asta e si tara ta!"

Amalia spunea...

tudorina, cred ca nu e cazul sa raspunzi la injuraturi de tipul "tara arde si baba se coafeaza". Daca drepturile sunt pieptanat, atunci se piaptana toata lumea din piata si toata lumea care critica regimul. Parerea mea e ca trebuie "strigat" si de cota de gen. Acum e momentul, atat pentru partide, cat si pentru companii.
Alexandru, din cate inteteleg, mama ta e somera si nu o mai angajeaza nimeni pentru ca are o varsta si e femeie. Deci se piaptana. Am si eu o colega medic, care s-a pieptanat. A vrut sa devina chirurg, dar chestia asta nu e pentru femei. Norocul meu ca in meseria mea sunt numai femei si ca nu ma piaptan la propriu decat foarte rar:)Asta pentru ca am noroc in sensul asta, la propriu si la figurat. Dar institutiile democratice sunt facute pentru ca oamenii sa nu se mai bazeze pe noroc.

Lucian Vâlsan spunea...

Tudorina spune: ”Politicile Guvernului Boc nu au ţinut cont de impactul diferit asupra femeilor” - Nu mă pronunț asupra obiectivității abordării. Poate ai dreptate, poate nu. Însă, ce e vizibil din elicopter, e că abordarea aceasta e de stânga. Foarte de stânga. De stângă socialistă rău.

În fine, cât mai țin protestele astea fără cap și fără coadă o să mai țină șmenozeala.

Când va veni însă un lider în vârful mișcării (și va fi cu siguranță - asta dacă nu cumva se desumflă mămăliga), temele feministe vor dispărea din nou.

Punem pariu?

Anonim spunea...

si ce crezi ca o sa faca protestele astea ... un mare nimic ... daca jeffry frank ordona sa fie posibila concedierea oricui in 1 zi o sa fie lege votata si instituita in max 1 sapt... daca spune ca trebuie sa fie exploatat auru din rosia montana in 1 luna o sa apara lingouri de acolo ... nu va faceti iluzii .. nime nu va asculata .. nici daca ar fi 100.000 de protestatari nimeni cu putere adevarata nu ar lua seama de nici o cerinta a lor...sunteti mici si insignifiante si nici nu recunoasteti...

Alexandru spunea...

Amalia, nu am înjurat pe nimeni vreodată, nici în mod direct, nici voalat, aşa cum insinuezi. Pur şi simplu mi se pare deplasat să vorbim de teme feministe într-un moment când lucrurile sunt critice în ţară. Să ştii că feministele de la început de secol XX (adevăratele feministe) ăşi expuneau părerile şi duceau lupta cum trebuie şi înţelegeau ceea ce-nseamnă priorităţi şi ceea ce e cu adevărat important pentru comunitate, pentru ţara lor. De exemplu. La începutul secolului ele se luptau pentru dreptul la vot, pentru plată egală pentru muncă egală, pentru drepturi sociale, juridice, etc. Dar între 1914-1918, când a fost războiul ele au încetat cu lupta asta şi s-au pus muncitoreşte pe treabă şi au susţinut statul. Mergeau în fabrici sau unde era lipsă de personal şi munceau în locul bărbaţilor. N-au scos o vorbă despre cerinţele feministe de dinainte de război. Au înţeles momentul prin care trece ţara lor şi faptul că lucrurile sunt serioase, mai presus decât cerinţele lor. După ce s-a gătat războiul au început din nou protestele. Asta ziceam şi eu. Dacă aveţi ceva nemulţumiri, atunci ok ... prezentaţi-le şi vedeţi cum pot fi rezolvate. Dar nu acum, când lucrurile îs serioase şi e pus în primejdie însuşi statul şi integritatea lui. Aici e vorba de ceva serios, nu de lucruri de mâna a doua. Mama mea din fericire numai e şomeră de câteva luni, sper să aibă şansa de a sta la serviciu mult timp, să numai fie dată în şomaj. Referitor la serviciul medical, sunt bine şi corect informat ce e cu el, că doar lucrez în domeniu. Sunt medic, aşa că nu e nevoie să-mi explici, ştiu care-s treburile cu el şi cum e cu plata. Să ştii că toţi medicii sunt plătiţi execrabil, nu numai femeile ;)

Liv spunea...

Alexandru, pentru feministe e mult prea cunoscuta si familiara, din pacate, abordarea asta, de tip "vai, tara arde si unii se piaptana!". De ce sa ignoram tematicile feministe acum, cumva e razboi, tara e atacata, ne invadeaza extraterestrii sau ce? Sau cumva s-au rezolvat toate problemele femeilor in tara asta (unde, sa reamintim, CEL PUTIN JUMATATE DINTRE CETATENI SUNT FEMEI)? Cumva nu mai exista violenta in familie, exista suficiente crese si gradinite, salariile sunt egale pentru aceleasi responsabilitati, femeile nu mai sunt agresate pe strada, in familie treburile se impart echitabil, barbatii se implica si ei in activitatile casnice si in ingrijirea copiilor etc. etc. etc.?
Astea nu-s lucrurile serioase? Poate pentru tine nu sunt, caci esti barbat, dar pentru noi sunt. Dai dovada de lipsa de intelegere si de ceea ce se numeste "gandire pana in varful nasului" (adica daca eu nu ma lovesc de anumite realitati, ele nu numai ca nu ma intereseaza, dar ii si blamez pe altii ca se ocupa de astfel de "frivolitati"). Sa vezi tu ce "coafat" e cand lucrezi cu victime ale abuzului si ale traficului uman, ca sa dau doar un exemplu. Dar deh, de ce sa ne vaitam pentru prostii, cand exista probleme mai importante...

Lucian, si abordarea ta e cunoscuta, cea de asociere a feminismului cu socialismul. E o abordare superficiala si reductionista, care trage concluzii din niste aspecte accidentale, sa le spunem. In loc sa facem o analiza serioasa, plecand de la cauze si ajung la efecte, se aplica o eticheta si gata (mai ales ca la noi eticheta asta de "socialism" are un mare potential negativ). Nu-i vorba de socialism, e vorba ca problemele (grave) ale unei parti foarte importante din populatie sunt ignorate sau luate in deradere (ba ca tara arde si cele interesate de problemele femeilor se piaptana, ba ca-s socialiste, ba ca x si y). E usor sa pui etichete cand te afli in categoria "favorizata", si sa nu iei in serios problemele celor mai putin norocosi. Dar in fond nu inteleg de ce va deranjeaza faptul ca noi suntem interesate de aceste tematici (cele enumerate de Tudorina mai sus), de ce simti nevoia sa atacati aceasta preocupare sau o clasati undeva?

Alexandru spunea...

Multă şansă atunci în Piaţă! Eu nu am cum să particip activ, unul dintre motive fiind cel legat de meseria mea. Sunt medic de urgenţe la SMURD şi oamenii au nevoie să-i îngrijesc nu să protestez în Piaţă! Nu zic, am tot respectul pentru cei care o fac, căci deja ni s-a luat la toţi cu actuala guvernare, dar nu pot participa activ. Dacă obţineţi şi lucruri tipice vouă atunci bravo, dacă nu ghinion. Eu nu am cum să văd cerinţele voastre cu ochi buni, pentru că nu le văd rostul ... dar în fine ... trăimj (încă) în democraţie ... aşa că e dreptul vostru să vă expuneţi păsurile! Mult noroc şi pace în suflete! :)

Anonim spunea...

cum sa nu fie socialist? vrei o analiza cauza efect... na de aici (tineti-va tare ca nu o sa va placa)
Cauza: femeile ramana gravide ... si mai si vor bani ca sa fie independente etc efect (de acuma notat cu => ) => nu pot sa munceasca cat timp sunt gravide /alapteaza/etc => ar trebuie concediate ..cea ce nu ii posibil => cineva trebuie sa le plateasca (initial patronu dar pe urma ...) => le plateste statul din bani din impozitele altora => cea ce se numeste socialism QED

Perseu spunea...

Mie mi se par utile parerile domnilor care comenteaza aici. Cand nu sunt ignoranti, au o ura pentru femei pe care nu se feresc sa o afiseze. E util femeilor si feministelor sa stie ce gandesc cu adevarat barbatii despre femei, cat de mult le urasc si cat de greu le este sa se adapteze la convietuirea cu femei partenere, care gandesc, isi cunosc si isi apara drepturile. Spun ca e utila parerea lor, pentru ca batrbatii in general in relatiile cu femeile, fie colegiale, fie sexuale, sau doar conventionale disimuleaza, mint si pacalesc. Femeile ii cred de buna credinta, pentru ca batrbatii desi urasc femeile,desi le contesta statutul de fiinta umana, desi le e frica de ele, ei sunt politicosi, vorbesc frumos si nu spun apraopae niciodata ce cred cu adevat despre ele.

Alexandru spunea...

Perseu, eu nu detest și nu urăsc femeile și nici nu sunt miusogin. MI se4 pare o tîmpenie să fie catalogată fiecare persoană care nu e de acord cu feminismul drept misogină. Eu nu simpatizez cu feminismul zilelor noastre pentru că mi se pare desuet. Feminismul primordial era altceva. A contesta anumite gânduri ale feministelor nu mă face misogin și nici un om contrar lor. Sunt liberal li totuși am unele comentarii n egative referitoare la deciyiile luate de PL, dar asta nu mă un inamic al lor. Ideea pe care o prezint aici e că eu nu sunt contra femeilor ci doar împotriva unora din ideile ciudate și deplasate propovăduite de unele feministe. În rest pace tuturor și să nu uităm că societatea românească are nevoie atât de femei cât și de bărbați în egală măsură pentru a prospera :)

Perseu spunea...

Alexandru, zici ca nu urasti si nu detesti femeile si ca nu esti nici misogin. Nici tu, nici alti barbati nu o faceti, desigur :). DECLARATIV. Insa nu acceptati femeile asa cum sunt ele de fapt. Le urati si le detestati numai pe acelea care nu corespund prototipului de femeie din imaginatia voastra, tributar culturii in care v-ati format, femeia eunuc, fara personalitate, fara interese, fara glas. Acea femeie nu exista, chiar daca sunt atat de multe femei care se conformeaza acestui model cultural, creatie masculina, crezand in determinarile mincinoase popularizate de barbati prin toate mijloacele. Acele femei nu sunt ele insele si descopera mistificarea si minciuna in care au trait cand sunt deja sleite, obosite, batrane, la capat de drum.

Amalia spunea...

Ce e o injuratura decat negarea irationala a unei persoane? Pai ce face Alexandru si alti domni asta e. Femeile sunt oameni, sunt discriminate, au nevoie sa se pieptene cu drepturi. Simplu!
TUdorina, ce se aude cu revendicarile din piata? Ati cerut cota de gen pana la urma?

Tudorina spunea...

Da, Amalia. Uite aici o fotografie:
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=3084862121950&set=a.3048410930693.154841.1275782727&type=1&theater

Diseara (23 ianuarie) sa te uiti la Sinteza Zilei. Prietena mea feminista Andreea Molocea va fi invitata in studio. :)
A avut si o interventie telefonica ieri: http://youtu.be/KKa6OUDfWPk

Tudorina spunea...

Mmm, nu merge linkul de pe facebook, mai incerc o data:
http://www.facebook.com/photo.php?
fbid=3084862121950&set=
a.3048410930693.154841.1275782727
&type=1&theater

Amalia spunea...

Felicitari! Ma bucur mult! Ma uit in seara asta! Astept implicarea politica a unor feministe adevarate, vreau sa votez cu placere la urmatoarele alegeri!

Perseu spunea...

V-au facut, doamnelor! Ati pierdut! Urat si rusinos!Prestatia domnisoarei Andreea Molocea e lamentabila, mesajul ei"iubesc democratiea" e unul emotional. Nici un mesaj. Nici o idee nu a transmis, nici o revendicare nu a ajuns la public! Ce pacat! Va meritati soarta! Sunteti naive si neexperimentate. Pacat...pacat. Cota de gen ar fi trebuit safie macar cunoscuta ca notiune, macar sa ajunga in media si ar fi meritat mai multe pancarte, formulata in mai multe variante. Pcat. Chiar imi pare rau... a fost un prilej favorabil, pe care din pacate l-ati irosit. Bafta mai multa data viitoare!

Tudorina spunea...

Perseu, Gâdea şi oamenii din studioul Antena 3 voiau altceva, să le fi zis Andreea de Băsescu, de Boc probabil, nu le-a venit bine să-l atace pe Antonescu. Am fost dezamăgită de emisiune, de aşa zişii jurnalişti, de prestaţia lui Antonescu ce să mai zic- un demagog. Dacă Andreea l-a întrebat de soluţii politice la problemele ridicate în piaţă parcă a întrebat de formula bombei atomice, aşa se uitau la ea. Of, of.