luni, 2 ianuarie 2012

Retrospectivă. Politica românească în 2011 din perspectivă feministă.

Să facem o recapitulare a celor mai importante evenimente, declaraţii politice şi măsuri guvernamentale din anul 2011 care au vizat femeile. Avem pe de o parte femeile de pe scena politică, grupate unele dintre ele în organizaţiile de femei iar de cealaltă parte avem jumătate din populaţia României, cetăţenele acestei ţări, cele care într-un mod sau altul au fost afectate de deciziile politice.

Organizaţiile de femei din partide au devenit mai vocale în 2011 însă puterea lor reală este în continuare redusă. Dintre femeile politiciene, fără îndoială cea mai mediatizată a fost Elena Udrea, urmată de alte femei din partidul de guvernământ, Roberta Anastase, Anca Boagiu şi Sulfina Barbu.

Măsurile guvernului Boc au afectat în mai mare măsură femeile întrucât acestea prezentau dinaintea crizei o vulnerabilitate mai mare la sărăcie, au venituri mai mici şi ocupă mai puţine posturi de decizie. Femeile au preluat în sânul familiei o parte din sarcinile care reveneau Statului în domeniul asistenţei sociale şi sanitare o dată cu reducerea cheltuielilor în aceste domenii. Reducerea mai multor tipuri de indemnizaţii (de creştere a copilului, pentru familiile monoparentale, prima la naştere, etc.) au afectat negativ femeile.

De pe scena politică nu au lipsit comentariile misogine, aveţi în cuprinsul acestui articol o colecţie de astfel de comentarii, precum şi plângerile depuse la CNCD de diferite politiciene împotriva unor declaraţii discriminatorii.

Nu în ultimul rând, în anul 2011 am avut parte de câteva apariţii media provocatoare ale unor politicieni. Radu Mazăre şi Roxana Golban de la PSD au apărut în PlayBoy iar Elena Udrea a pozat într-un pictorial în revista Tabu.


1. Organizaţiile de femei din partide au căpătat mai multă vizibilitate

În 2011 au avut loc alegeri interne în organizaţiile de femei din PNL şi PD-L. Ambele evenimente s-au bucurat de participarea unor importanţi lideri politici, femei şi bărbaţi deopotrivă, care şi-au declarat sprijinul pentru depăşirea deficitului de reprezentare politică a femeilor din România.

  • Pe 19 martie 2011 au avut loc alegeri în Organizaţia Naţională a Femeilor Liberale. Norica Nicolai a renunţat la funcţia de preşedintă iar locul ei a fost luat de Lucia Varga. Noua conducere a organizaţiei a iniţiat în vară programul „Femeile Liberale pot ajuta România”, o serie de 4 seminarii regionale prin care membrele organizaţiei au fost instruite în doctrina liberală în vederea desemnării lor ca şi candidate în alegerile locale şi generale din 2012.
  • Pe 15 octombrie au avut loc alegeri interne în OF PD-L. Sulfina Barbu nu a avut contracandidată la funcţia de preşedintă, prelungindu-şi astfel mandatul. Andreea Paul (Vass) care iniţial ţintise funcţia de preşedintă, a devenit vice-preşedintă a Organizaţiei iar Oana Badea secretar general.

În PSD Organizaţia de Femei a criticat în repetate rânduri măsurile guvernamentale de combatere a crizei iar Rovana Plumb, Daciana Sârbu, Corina Creţu şi Gabi Creţu au fost printre puţinele personalităţi politice din România care au atras atenţia asupra impactului pe care îl au măsurile Guvernului Boc asupra femeilor. În luna august OF PSD a dat publicităţii studiul „Sărăcia e de gen feminin! Sărăcia şi impactul crizei asupra femeilor. O perspectivă românească şi europeană”, document criticat ulterior de PDL-ista Paul (Vass).

În Partidul Conservator conducerea organizaţiei de femei a fost destul de instabilă. În luna august, Lia Ardelean a părăsit partidul şi implicit funcţia de preşedintă a OF, fiind înlocuită de Liliana Mincă însă şi aceasta din urmă a plecat din partid în decembrie 2011.

În UDMR nu există o organizaţie de femei iar formaţiunea politică nu a arătat nici un interes faţă de o reprezentare politică justă a femeilor maghiare. O telegramă a WikiLeaks dată publicităţii în luna mai descrie UDMR ca fiind un partid „corupt, misogin şi divizat”.

2. A lipsit colaborarea transpartinică între femei

În Parlamentul României nu a existat o colaborare între femei mai presus de partidul din care acestea fac parte, se arată într-o analiză a Institutului de Politici Publice din luna iunie. Femeile parlamentare au iniţiat legi bazându-se pe votul colegilor din partidul din care fac parte, nu şi pe cel al colegelor de la alte partide. Până în decembrie 2011 nu existase nicio iniţiativă legislativă depusă exclusiv de femei. În decembrie trei deputate, Cristina Ancuța Pocora (PNL), Claudia Boghicevici (PDL) și Ileana Dumitrache (PSD) au inițiat un proiect legislativ care interzice răspândirea materialelor cu caracter pornografic în spațiul public.

3. PD-L a fost partidul care a manifestat cel mai mare interes faţă de reprezentarea politică a femeilor

Din cauza unei figuri politice intens mediatizate ca Elena Udrea, probabil politicianul cel mai influent din anul 2011 după Traian Băsescu, în PD-L s-a manifestat o mai mare preocupare pentru reprezentarea femeilor în politică în timp ce în celelalte partide referirile la această temă au adus aproape întotdeauna în discuţie numele Elenei Udrea.

Udrea a dezlănţuit în 2011 o critică virulentă la adresa discriminării de gen din politică totuşi a evitat să recunoască deschis că şi în PD-L femeile sunt tratate discriminatoriu la ocuparea funcţiilor de decizie. Iată câteva din declaraţiile sale:

  • Ianuarie: „dacă o femeie are pretenţia, are tupeul să-şi aroge dreptul de a activa în politică, intră în conflict cu bărbaţii”;
  • Aprilie: „o mână de politicieni misogini s-au strâns să apere Bucureştiul de o femeie";
  • August. În faţa acuzaţiilor că se îmbracă cu rochii de 16.000 de euro Udrea spune că sunt şi bărbaţi politici care se îmbracă cu haine scumpe dar că aceştia nu sunt judecaţi la fel de aspru ca femeile.
  • Septembrie: "O femeie întotdeauna este tratată într-o gamă minoră în politică, poate şi pentru faptul că de multe ori dacă nu ai argumente în faţa unei femei este cel mai simplu şi stereotipic să mergi să discuţi viaţa personală, garderobă sau aspect". Discriminare este pentru că, spre exemplu, îmi filmaţi pantofii mei şi pe ai domnului Solomon nu".

În septembrie, Traian Băsescu a îndemnat PD-L să caute o Margaret Thatcher pentru a-şi găsi un lider de viitor, declaraţie care a iscat dezbateri publice despre cine ar putea fi această „doamnă de fier” a politicii democrat-liberale.

În prima parte a anului 2011 două femei din PD-L, Andreea Paul (Vass) şi Sulfina Barbu, au dus o campanie în interiorul şi în afara partidului pentru promovarea unei legi a cotelor. Proiectul care stipulează că minim 40% din candidaţii unui partid politic în alegerile parlamentare trebuie să fie femei a fost depus la Parlament încă din octombrie 2010 de către deputata Sulfina Barbu. În prima jumătate a anului 2011 proiectul a fost adoptat tacit de Senat şi a ajuns la Camera Deputaţilor unde se află şi în prezent. În susţinerea acestei măsuri legislative, Andreea Paul (Vass) a coordonat şi lansat public un volum intitulat „Forţa politică a femeilor” cuprinzând scurte eseuri ale unor personalităţi publice referitoare la subiectul reprezentării politice a femeilor. Totodată, Paul (Vass) a lansat site-ul de consultare publică http://www.femeileinpolitica.ro pe tema reprezentării politice de gen în România.


4. Măsurile guvernamentale anti-criză au afectat în mai mare măsură femeile

Adoptarea măsurilor de combatere a crizei a fost făcută de Guvern fără a ţine seama de impactul diferit asupra femeilor, ceea ce a condus la creşterea vulnerabilităţii multor categorii de femei şi la mărirea inegalităţilor de gen. Reducerea cheltuielilor sociale a însemnat că o parte a asistenţei sociale prestate de Stat s-a transferat neremunerat pe umerii femeilor, cele care în mod tradiţional prestează aceste activităţi în cadrul familiei.

  • În luna mai a intrat în vigoare noul Cod al Muncii. Printre modificările aduse se numără neacordarea primelor de naştere şi a ajutorului de trusou; reducerea indemnizaţiilor pentru creşterea copilului.
  • În luna martie, Elena Udrea promitea că Ministerul Dezvoltării va construi 200 de creşe în 2011. La finalului anului bilanţul este trist: nicio creşă şi nicio grădiniţă publică nou construită.
  • Educaţia şi Sănătatea, două sectoare publice în care majoritatea angajaţilor sunt femei, au continuat să fie grav sub-finanţate. În 2011 mai multe spitale au fost transformate în cămine pentru bătrâni sau pur şi simplu închise. Salariile angajaţilor din învăţământ au continuat să fie printre cele mai mici din sectorul bugetar.
  • Mulţi asistenţi maternali au demisionat în urma reducerilor cheltuielilor bugetare.
  • Guvernul nu a luat nicio măsură specifică pentru prevenirea violenţei în familie, cu toate că acest fenomen s-a amplificat în ultima perioadă. Evaluarea Direcţiilor de Asistenţă Socială realizată în perioada iulie-septembrie a vizat doar domeniul protecţiei drepturilor copilului.
  • Guvernul României nu a respectat standardele minime pentru eliminarea traficului de persoane, lucru criticat de Departamentul de Stat al SUA într-un raport din luna iunie.

5. Legi şi proiecte legislative

  • Noul Cod al Muncii a eliminat prima la naştere, trusoul pentru nou născut şi a redus indemnizaţia pentru creşterea copilului.
  • Noul Cod Civil. Intrat în vigoare din 1 octombrie, noul Cod Civil aduce reglementări cu privire la încheierea logodnei, căsătoria de la 16 ani şi custodia parentală comună post-divorţ.
  • Proiectul de modificare a Legii de prevenire şi combatere a violenţei în familie. De 10 ani de zile se încearcă actualizarea acestei legi pentru ca victimele să beneficieze de o mai bună protecţie, organele legii să poată interveni mai uşor iar agresorii să fie îndepărtaţi de victime şi descurajaţi să comită fapte de agresiune asupra membrilor familiei. În luna noiembrie Cristina Pocora a anunţat că în scurt timp modificările la lege vor fi discutate în plen şi adoptate, lucru care până în prezent nu s-a întâmplat.
  • Legea cotelor. Este un proiect de lege care prevede ca femeile să fie minim 40% din candidaţii partidelor la alegerile parlamentare. Proiectul a fost adoptat tacit de Senat iar în prezent se află la Camera Deputaţilor, cameră decizională.
  • Legalizarea prostituţiei – iniţiator Silviu Prigoană. Propunerea legislativă a fost definitiv respinsă în luna iunie.
  • Legea alăptatului. Proiectul de Lege privind reglementarea marketingului substituenţilor de lapte matern se află în prezent la Camera Deputaţilor.
  • Legea bonelor. Propunerea legislativă a Robertei Anastase privind serviciile de îngrijire şi supraveghere a copiilor pe timpul zilei a fost respinsă definitiv de Senat în luna iunie.
  • Interzicerea reclamelor erotice. Cristina Ancuța Pocora (PNL), Claudia Boghicevici (PDL) și Ileana Dumitrache (PSD) au inițiat un proiect legislativ care interzice răspândirea materialelor cu caracter pornografic în spațiul public și instituie sancțiuni.

6. Declaraţii misogine

Injurii:

  • Vadim Tudor (PRM) către executorul judecătoresc Paula Somaldoc: " Cine eşti tu, fă, proasto, eu am făcut legi în ţara asta! Pitica dracului, pitică nenorocită, uită-te în oglindă. Taci dracu din gură, căţea turbată, vită încălţată! Faci tu ordine în partidul meu?".
  • Preşedintele Consiliului Judeţean Brăila, Gheorghe Stancu, către o ziaristă: "Aveţi nesimţirea să nu mentionaţi cine s-a ocupat de acest festival şi aşa mai departe. Credeţi că toată Brăila asta e proastă? Aşa credeţi? Oana asta e o panaramă, o imbecilă. Probabil că se pricepe să stea cu sânii la soare şi să se lase pipăită de primari. Cred că la aia se pricepe ea, nu la scris în ziare".
  • Antonie Solomon (PD-L) : “Lia Olguţa Vasilescu e singurul parlamentar de Dolj care mi-a luat apărarea în momentele grele prin care am trecut. Eu preţuiesc femeia: mamă, gospodină şi chiar prostituată. Nu pot să spun nimic rău de Lia Olguţa Vasilescu. E femeie şi o respect”.
  • Vasile Bleotu (PSD) către Maria Barna (UNPR) în timpul unei ședințe a Comisiilor de buget-finanțe : "Eşti o nulitate! Eşti o curvă!".

Machism (credinţa în superioritatea bărbaţilor):

  • Dinu Patriciu (PNL): “Uneori, chiar am impresia că partidul nostru are un caracter preponderent feminin. Căci, pe de o parte, în relaţiile cu partenerii e sfios, ezitant, indecis, inconstant, chiar casnic, iar pe de altă parte e măcinat în interior de intrigi, bârfe, răzbunări pasionale. Cred că a sosit momentul să devină bărbat. Poate să-l cheme cum vrea. Eu îl aştept încă”.
  • Gigi Becali: „Dacă bărbatul înşală, femeia nu are voie să divorţeze. Dumnezeu a spus că bărbatul e bărbat şi femeia curvă”.
  • Sebastian Vlădescu: "Piețele financiare vor reacționa negativ la ceea ce se întâmplă acum cu Grecia și restul țărilor cu probleme. Știm cu toții că piețele sunt ca femeile, foarte sensibile, orice șoc le impresionează”.
  • Traian Băsescu, despre Academia Navală: "Aici e o şcoală care construieşte bărbaţi chiar şi dintre studenţii care sunt femei. Construieşte oameni care sunt educaţi în mentalitatea învingătorului. El ştie că trebuie să ajungă la portul de destinaţie indiferent ce i se întâmplă pe mare, că e furtună, ciclonul, incendiu la bord sau avariile la compartimentul maşini".

Tratarea femeilor ca obiecte sexuale:

  • Radu Mazăre (PSD): “Am spus chestiunea asta, mulţi au luat-o în derâdere şi au spus că Mazăre vrea să promoveze turism sexual. Nu. Aş face cât mai multe cluburi. Noi avem o bogăţie în ţara asta pe care nu o exploatăm. Nu o exploatăm în sensul frumos. Femeile sunt. Avem nişte femei frumoase cum nu au multe ţări în lumea asta”.
  • Primarul comunei Deveselu, Gheorghe Beciu, despre amplasarea scutului anti-rachetă: "fetele din zonă îi aşteaptă cu braţele deschise pe americani".
  • Marian Vanghelie (PSD): "Mie îmi plac femeile să ştiţi, nu bărbaţii, eu o iubesc pe Roberta, dar ar trebui să îşi găsească unul ...un tip mai cuminte, un intelectual rasat care ar putea să se ademenească. Dacă aş crede chiar că ma iubeşte Roberta acum, pe cuvânt că pentru mine ar fi o chestie frumoasă, dar este o iubire otrăvitoare".
  • Sorin Oprescu, primarul Capitalei: "Mie îmi place de Udrea, mă refer la cum arată ca doamnă, cum a evoluat în timp. O spun sincer, cu cele mai calde sentimente bărbăteşti, deşi la vârsta asta...".
  • Radu Mazăre (PSD): „Îmi cer iertare că nu am participat ieri şi alaltăieri la lucrări, însă aveam programată o şedinţă de fotografie pentru Playboy. Nu ştiu câţi bărbaţi de aici ar fi renunţat la nişte fotografii cu patru tinere domnişoare superbe, aranjate, superbe, pentru şedinţa de partid. Eu nu am putut''.
  • William Brânză (PD-L): „Priviţi la performanţele doamnei ministru Anca Boagiu de când a venit la Ministerul Transporturilor. Pe ce a pus mâna a revigorat. Oricum, cu două femei sub preşedintele Traian Băsescu nu poţi avea decât stabilitate politică şi legi analizate cu celeritate. Exemplul doamnei preşedinte Roberta Anastase la conducerea Camerei Deputaţilor este de notorietate. Oricum, atunci când deasupra ai o femeie puternică, şi performanţele bărbatului cresc. Eu sunt încântat să lucrez sub doamna preşedinte Roberta Anastase".

7. Plângeri la CNCD

În luna martie, psihiatrul Florin Tudose a fost reclamat de deputata Cristina Pocora pentru declaraţia „femeile din mass-media ar trebui controlate psihiatric”.

În august, Gigi Becali a fost sancţionat de CNCD pentru declaraţia „bărbatul care înşală e şmecher, iar femeia care înşală este curvă”.

Tot în august Organizaţia de Femei a PD-L a depus plângere la CNCD împotriva şefului IPJ Vâlcea, Ion Stoica. Acesta afirmase că în Poliţie trebuie să lucreze mai puţine femei pentru că acestea nasc şi intră în concedii de maternitate.

În decembrie, senatoarea PDL Mihaela Popa, deputata PDL Cristina Dobre şi OF PD-L au depus o plângere împotriva deputatului Vasile Bleotu (PSD) pentru că a jignit-o în şedinţă publică pe Maria Barna (UNPR) numind-o „curvă”.

Tot în luna decembrie, Andreea Paul (Vass) de la PD-L, alături de alte 30 de persoane, a sesizat CNCD în legătură cu conţinutul discriminatoriu al articolului "Urlă şi se enervează.Vezi portretul complet al femeii care se află într-un post de conducere" din Evenimentul Zilei.

8. Apariţii media scandaloase

În luna martie, Roxana Golban de la PSD Timiş a pozat pentru revista Playboy, apariţie aspru criticată de preşedintele partidului Victor Ponta. Ponta i-a sugerat timişorencei să plece la PD-L: „În PSD nu are viitor această Roxana Golban, dar o trimitem bucuroşi la PDL, unde cu siguranţă va fi mult mai apreciată”. Nu aceeaşi reacţie a avut-o liderul PSD la apariţia în aceeaşi revistă a lui Radu Mazăre îmbrăcat ca Napoleon şi înconjurat de femei goale.

O altă apariţie media provocatoare care a stârnit critici a fost cea a Elenei Udrea în numărul din noiembrie al revistei Tabu. Udrea a apărut pe coperta revistei într-o rochie strâmtă de latex şi cu cizme înalte, mulate pe picior. În pictorialul din paginile revistei, Udrea a pozat în rolul a cinci femei puternice ale lumii, printre care Jackie Kennedy şi Madonna.

25 de comentarii:

Caton Musceleanu spunea...

Mi-a atras atentia punctul 2
" A lipsit colaborarea transpartinică între femei"
De cine depinde ca acest fapt asteptat sa se intample ?
De femei sau de barbati ? Daca doar de femei care dintre ele ? Multumesc anticipat de raspuns. Mult succes in tot ce va propuneti.

Tudorina spunea...

Depinde de mulţi factori. Cred că una din explicaţiile acestei lipse de coalizare stă în numărul mic de femei din Parlament. Fiind puţine, evită să facă notă discordantă cu restul politicienilor şi nu au puterea de a impune o agendă politică diferită. De exemplu Elena Udrea acordă o importanţă mai mare construcţiei de săli de sport decât creşelor şi grădiniţelor, deşi ca femeie ar trebui să fie sensibilă la greutăţile pe care mamele le întâmpină în îngrijirea copiilor.
Ca să se schimbe această situaţie e nevoie de o masă critică dar şi de actori critici, femei şi bărbaţi care să militeze pentru interesele politice specifice ale diferitelor categorii de femei. Înainte de asta, politicienele însele trebuie să devină conştiente de discriminări şi de faptul că lor le e mai greu să acceadă la posturi de decizie. La rândul lor, bărbaţii politicieni trebuie să admită că nu e corect şi democratic ca jumătate din populaţie să fie reprezentată în Parlament într-un procent de doar 10%.

Alexandru spunea...

Ştiu că-mi vei sări în cap dar vreau să intervin pe un punct al articolului tău. Funcţiile sunt defective de gen în limba română. Există profesori şi profesoare, directori şi directoare, deputaţi şi deputate, actori şi actriţe, doctori şi doctoriţe, chiar şi miniştri şi ministre (majoritatea meseriilor au în limba română termeni separaţi, funcţie de ambele genuri), dar funcţiile niciodată nu au gen!!! Funcţia nu poate fi decât de profesor, director, actor, doctor, ninistru! E o chestie până la urmă de bun simţ al limbii române!! Chiar şi pentru meseriile unde limba e mai reticentă să acorde femininul, precum preşedinte, ministru, etc cel puţin în limba vorbită se poate trece destul de uşor peste feminizarea acestora, dar când vorbim de o funcţie, este inadmisibil să aplicăm declinarea de gen. Funcţiile sunt neutre (e adevărat că forma majorităţii din ele este similară cu cea de la mnasculin, dar înţelesul este de neutru). Deci doamnele în cauză au candidat fiecare pentru funcţia de preşedinte al partidului, filialei, etc. În limbaj curent putem vorbi că preşedinta filialei PDL Prahova a făcut şi a dres, dar este incorect să spunem că s-au ţinut alegeri pentru funcţia de preşedintă a PDL Prahova. Sunt sigfur că s-a înţeles ceea ce voiam să punctez. Spor mai departe în scrierea articolelor, în cariera ta şi succes mult pe toate planurile! La mulţi ani!

Alexandru spunea...

Drept dovadă că eu fac diferenţa între feminizarea termenilor ce determină funcţiile faţă de discuţia comună, nu m-am legat de cuvinte precum femei politiciene, trei deputate, deputata, etc. Termenii mi se par corect folosiţi în limbajul curent, dacă ar determina funcţiile însă astae altă treabă. Şi încă ceva ... partidul care are cele mai multe şi mai bune politici în favoarea femeilor este PNL! De departe se poate observa asta.

Tudorina spunea...

Alexandru, am mai avut discuţia asta. Limba română face parte din acele limbi în care genul gramatical este un factor important în exprimare. Chiar dacă genericul este masculin, când se face referire la o persoană anume de gen feminin, normal este să folosească genul corespunzător.

Vezi şi recomandările PE:
http://www.europarl.europa.eu/transl_es/RO/terminologie/buletin011.htm

Tudorina spunea...

http://www.europarl.europa.eu/
transl_es/RO/terminologie/
buletin011.htm

Alexandru spunea...

Înţeleg ceea ce tu îmi transmiţi şi sunt de acord. În limbaj corect ar trebui să se decline substantivul funcţier de genul persoanei în cauză, dar atunci când vorbim de funcţii acestea nu au gen! Ele sunt neutre! Ionescu Maria este doctor cardiolog, dar când vorbesc despre ea eu o numesc doctoriţă, cardioloagă, etc. Pentru mine e clară diferenţa. De ce încercăm să întindem elasticul peste limita de bun simţ a limbii române? O funcţie e neutră tocxmai pentru că ea poate fi ocupată de ambele sexe. Poţi spune că o femeie are funcţia de avocat, dar niciodată că un bărbat are funcţia de avocată!!! Mersi de linkuri. :)

Alexandru spunea...

Poftim exemplu din linkul trimis de tine : ,,ex. Doamna X, cercetătoare de renume... (dar Doamna X este de profesie cercetător)". Deci până şi reglementările internaţionale sunt pe aceaşi oridine de idei cu mine :))

Alexandru spunea...

Linkul tău prezintă nişte elemente ciudate uneori. De exemplu se spune că încă nu s-a introdus femininul substantivului psiholog, formă pe care ei o prezintă ca şi ,,psihologă". Păi în primul nd femininul corect este psiholoagă, iar mai apoi termenul e folosit în ţara noastră, în limbaj curent cel puţin de 20 ani. Cât priveşte termenul de doctoriţă el are mai bine de jumate de secol de când se foloseşte în limbaj curent. Ar fi curios ca el să nu fie transpus şi în DEX. Sunt de acord că nu poate fi folosit pentru denumirea funcţiei, profesiei, dar pentru vorbirea curentă el este folosit des. Lucrez în domeniu şi n-am întâlnim până acum vreun pacient care să numească o femeie drept doctor, ci mereu doctoriţă. Inclusiv noi medicii folosim în limbaj comun femininul termenului, aşa că mi se pare absurd ceea ce se susţine în acel articol. Şi exemplele pot continua. Geograf, geolog, observator, socieolog sunt alte cuvinte, care pe lângă doctor şi psiholog sunt trecute cum că nu ar avea feminin în limba română dar termenii feminini sunt folosiţi bine-mersi în limbajul de zi cu zi. Pe unde trăiesc oamenii ăştia de nu au auzit de aceşti termeni?

Caton Musceleanu spunea...

As putea sprijinii intentiile miscarii feministe ca promotor de proiecte cu ceva obiective SMART daca aveti o strategie in acest sens si ar merita continuata discutia in privat ca pe spatiul public vad ca s-a intins elasticul in loc sa se caute si sa taie nodul gordian al materialului. Ca cineva sa vada nodul gordian in miscarea feminista ar trebui sa-l mai cheme si Macedon. Licentiosii cauta greselile gramaticale si subaintelesuri multiple in traduceri iar adolscentii tot cu prastia si carligul in elasticul intins si indreptat spre ciorapii doamnelor si domnisoarelor.

Anonim spunea...

cota de gen e antidemocratica , nime nu vrea 40% femei (decat 4 feministe proaste, scuze de pleonasm)... si prostitutia va vi legalizata prin ordin de la guvern .. mai devreme sau mai tarziu dupa previziunile lui Lazaroiu.

Tudorina spunea...

@Anonim, zi-mi dacă Franţa, Belgia, Spania, ca să dau câteva exemple de ţări în care există cote de gen în lege, au guvernări anti-democratice. Mersi.

Alexandru spunea...

Mersi de atacul subtil adresat către mine Canton Museceleanu. Nu sunt nici licenţiat în filologie (am făcut medicina) şţi nici nu caut greşeli de ce tip vrei tu sau subînţelesuri multiple. Îmi exprimam o părere. Mi se pare absurd să ne apucăm să comentăm dacă un termen are formă dublă funcţie de gen au ba. Simone de Beauvoir sau primele feministe credeţi că la chestii din acestea de doi lei le stătea gândul? Acele femei chiar luptau serios pentru drepturile femeilor, pe elemente concrete şi nu pe lucruri de mâna a zecea de tipul eu ar trebui să fiu numită avocată, că de ... termenul de avocat îmi stă în gât ... Hai să nu ne apucăm să nu vedem pădurea din cauza copacilor. E penibil ... :(

Amalia spunea...

Celor care se opun cotelor de gen le pun intrebarea daca stiu ca in unele tari in care anumite grupuri etnice au fost discriminate mult timp exista cote etnice, sa zic asa, nu numai in politica, dar si in consiliile de administratie ale companiilor. O astfel de tara e Africa de Sud. Stiu asta sigur, sa zic de la prima mana. Sunt curioasa cati de aici ar fi in stare sa spuna ca asta distruge democratia in aceasta tara. Daca accepta cote etnice pentru indigenii de acolo, nu vad de ce nu ar accepta din acelasi motiv cote de gen.
Cat despre chestia cu comunicarea genizata, unii n-au de ce se lua si se iau de asta. SIgur ca e o masura buna, care trebuie sprijinita daca vrem ca mentalitatile sa se schimbe.

Cristina spunea...

Ce s-a intamplat cu proiectul pentru "Modificarea legislaţiei pentru a introduce un timp de reflecţie obligatorie în caz de avort (iniţiativa unui grup de deputaţi PD-L)." ? Este in continuare in dezbatere sau a fost respins?
Multumesc

Tudorina spunea...

Cristina, am verificat si am aflat ca initiativa era de fapt in Rep Moldova...My fault. Am indepartat-o din lista.

Tudorina spunea...

Amalia, nici nu-i nevoie să mergem până în Africa de Sud. În Parlamentul României există locuri rezervate pentru minorităţile naţionale. Mai precis, 17 deputaţi sunt aleşi obligatoriu din rândul minorităţilor naţionale (armeni, greci, ucrainieni, sârbi şi croaţi, germani, etc.)

Cristina spunea...

Tudorina, pornind de la articolul tau, am gasit ceva info despre un proiect similar si in Romania - initiat de un parlamentar din timisoara, marius dugulescu.
http://www.ziuadevest.ro/eveniment/24492-consiliere-obligatorie-a-femeilor-inainte-de-avort-.html

Se pare ca proiectul lui vizeaza o perioada de 3-7 zile + trimiterea femeilor respective la un centru de consiliere (nu in cadrul unitatii medicale). Sunt curioasa cum va evolua - in teorie pare o idee buna, in practica o asemenea masura face aproape imposibila intreruperea unei sarcini nedorite in cazul femeilor sarace, abuzate, din zone rurale sau fara acces la sistemul medical.

Ce mi se pare de-a dreptul "1984" e faptul ca acest parlamentar, care initiaza acest proiect, care s-a exprimat public impotriva drepturilor homosexualilor si care sustine ca Romania este o tara crestina si ca trebuie ca legislatia sa reflecte acest lucru, este vicepresedintele Comisiei pentru drepturile omului, in Camera deputatilor...

Anonim spunea...

@amalia si ailalta

stiu... nu inseamna ca is deacord cu ea. Defapt nici cu democratia nu is deacord... mai bine un guvern tehnocrat ales de un colegiu care sa aibe drepturi dictatoriale cate 10 ani... egalitatea nu exista ...

Tudorina spunea...

Cristina, am auzit de acest Dugulescu. E un personaj sinistru ţinând cont, aşa cum bine zici, şi de apartenenţa lui la comisia pentru drepturile omului.
Atâta zel au unii în a controla corpul femeilor, dar culmea, nu-s deloc interesaţi în promovarea educaţiei sexuale şi a metodelor contraceptive. De ce nu fac un proiect de lege cu care să-i oblige pe medicii care practică avort să ofere ulterior consiliere în metodele de contracepţie? Am auzit de cazuri de femei care fac zeci de avorturi, în secolul în care trăim! Ei nu binele femeilor îl caută, nici măcar a copiilor nedoriţi născuţi în urma unor legi care ar interzice avortul. Pe ei îi interesează să menţină femeile sub control şi teroare.

Patricia spunea...

Asa este, Tudorina, apar voci care cer controlul femeilor ca proprietati masculine. Vocea femeilor se aude insa prost. Formularile problemelor sunt neinteligibile, obiectivele nerealiste, vocile sunt confuze si slabe. Reglementarea prin lege a reprezentarii in cote de gen e necesara intr-o societate patriarhala traditionalista cu carente culturale, cum e societatea romaneasca. Poate asa vor aparea si femeile care stiu sa vorbeasca, sa formuleze obiective, sa urmareasca indeplinirea lor. Asemenea femei exista, tu, Tudorina esti una dintre ele. Mi-as dori ca vocea ta sa fie mai accesibila celor care au urechi de auzit!

Tudorina spunea...

Multumesc mult, Patricia. Anul acest imi doresc sa facem mai multe manifestari in strada prin care sa aducem si problemele femeile pe agenda publica. Este an electoral, tebuie sa profitam de acest lucru.

Caton Musceleanu spunea...

Alexandru merita „CASTIGAT”

Draga Alexandru , pentru mine „emoticonul supararii” din finalul replicii tale a contribuit mai mult la acest raspuns decat acel „Mersi de atacul subtil adresat către mine Caton Musceleanu” Observi si tu ca intre atatea fete aici sunt doi reprezentanti de gen masculi pe acest blog ? Cel/cea care semneaza „anonim” il bagam la categoria „android” ? Observi ca toata lumea semneaza doar cu prenumele , daca si ala o fi real ? Observi ca io sunt unicul care semnez cu nume , prenume si daca mi se cere si cu initiala tatalui si CNP pentru cine vrea sa ma caute real pana la geneza ? De ce fac asta pe blogul Tudorinei ? Pentru ca nu stiu ce te-a adus pe tine pe acest blog dar pe mine ma atrag „fetele suparate” ca le vad pe toate jenate sa ne raspunda la intrebarea „ a cui esti tu ” ? Sti genul de intrebari din mediul rural care apoi se metamorfozeaza in „CINE ESTI TU” ? Pentru mine feminismul este „en gros” de suparare in fatza dilemei adolescentine „ a cui esti tu” .
Vezi si aci Patricia, cu acel „apar voci care cer controlul femeilor ca proprietati masculine” sau Tudorina cu „ pe ei îi interesează să menţină femeile sub control şi teroare” se ....subintzelege pe proprietatea termenului masculin „ a cui esti tu” de parca ..... „io Caton Musceleanu zis si ...Emirul Tziganilor” sunt vinovat ca arhetipurile din mentalul colectiv reprodus de femininul care ni-l incumba in primii 7 ani de acasa se repeta etern in matricea noastra culturala si, uite asa , Mioritza este ADN straniu de „masculinitate efeminizata”.
„Si de-o fi sa mor..” ca-mi ia proprietatea vecinul de turma ....tot un drac”
Normal ca „transferul de proprietate” a zanei albe de pe proprietatea zmelui pe proprietatea lui Fat Frumos se face ca pe vremea robiei neamului meu adica cu tot cu copii / urmasi si femeii in proprietatea noului boier, arendas, arhiepiscop, parlamentar european, domnitor si in general proprietar european de rang bengos , adica, barbat de barbat inca nefeminizat. Ai intzeles a cui proprietate este Romania cu tot cu suflete ?
Pe fondul acestei suparari am sesizat „vocea confuza si slaba” a feminismului si asa o intzeleg pe Tudorina in dorintza ei de a veni pe agenda publica nu cu „probleme neinteligibile si obiective nerealiste” ci cu ceva SMART gen „nu mai vreau sa mai raspund la intrebarea a cui sunt io ca nu-S proprietatea ta” :) na... ca am zis-o public :) Dar si in privat tot la fel simt. Tu Alexandru , tu ca medic, poti sa le spui feministelor de ce „soarta zigotului” e decisa de un ceva 100 % exterior ? Nu cumva acel 100 % exterior inseamna obligatie de a semna cu nume si prenume ? Nu cumva puseul asta de dezvoltare prin internet ar fi un bun prilej de a ne coagula pe langa idei, propuneri, obiective SMART ca sa mai prindem si ceva din bucuria intalnirii cu aproapele nostru ? Nu cumva acest raspuns detaliat este un DAR facut deopotriva tie si Tudorinei ? Nu cumva primindu-L ma bucurati si pe mine ca pe un copil caruia ii ascultati colindul si urarea de SARBATOARE ? Nu cumva a rasarit soarele si pe la voi ? :))

Patricia spunea...

”„soarta zigotului” e decisa de un ceva 100 % exterior” doar daca el, zigotul va functiona in civilazatie perpetuata traditionalist a lui ”al cui esti tu, maica?” :)) caci altfel, nu soarta zigotului e decisa de ceva exterior, ci doar sexul lui. Feministele vor ca sexul sa nu le fie soarta...Cum zicea si Simone de Beauvoir, nu te nasti, ci devii femeie. adica conditionarile culturale prevaleaza asupra biologicului. A fi de sex feminin sau de sex masculin da apartenenta in egala masura la umanitate si la conditia umana. De acum incolo :)) rabdare si tutun! femeile au acces la educatie de-abia de vreo 100 de ani, si-au formulat viziunile filozofic doar de vreo 30-40 de ani. Merg binisor, zic eu, daca ne amintim ca pana acum vreo suta de ani se considera axiomatic ca femeile nu au ratiune, si deci nu au acces la conditia umana. Asta imi aduce aminte de bancul: -uite maica maimuta-nu sunt maimuta-aoleu, maimuta vorbeste!

Caton Musceleanu spunea...

:) :) :) Patricia io zic sa-l lasam pe Alexandru sa ne explice cum e cu conditionalitatea acea exteriora a zigotului. In rest si io cred ca “mergeti binisor” si am comparatie ca daca ne amintim ca pana acum vreo 160 ani romii se vindeau la gramada ca vitele si se considera axiomatic ca rOM-ul nu este OM ci face parte din regnul care merita expus in gradinile zoologice. Vezi studiile antropologice occidentale care trebuiau sa justifice imperialismul european peste ocean zic deci cu experientza memoriei colective ca... si noi romii mergem bine :) cu ratiunea ca uite coalea acum stim sa-l citam pe Spinoza : “Ceea ce Paul spune despre Peter, spune mai mult despre Paul decât despre Peter.” Acum inlocuieste-L tu pe Paul cu cele ce spun feministele despre noi si afla raspunsul la intrebarea “CINE SUNT EU ” :)
In rest te astept si pe tine si pe Tudorina si pe Alexandru si pe toti voluntarii sa facem FRONT comun spre ceva SMART asta daca chiar vreti ajutor pentru ceva ambitios daca nu.... SPOR si IUBIRE printre voi :)