Doamna în cauză, dacă nu ştiaţi, este o ferventă susţinătoare a parteneriatului Stat-Biserică în domeniul social (şi nu numai în domeniul social) şi a început de curând o campanie împotriva avortului. Două motive să-i urăm o şedere cât mai scurtă în fruntea ministerului şi rezultate zero în aceste două proiecte! Sau şi mai bine: să nu fie numită deloc!
În legătură cu problema avorturilor din România, Boghicevici spune într-o postare pe blog:
"Am vizionat nenumărate confesiuni ale femeilor care au recurs la acest gest, nu a fost niciuna care să nu regrete faptul că a săvârșit un avort!Nu prea mai avem explicații plauzibile pentru așa zisa sarcină nedorită, în condițiile în care avem la îndemână nenumărate metode de contracepție!”
Explicaţii plauzibile? Cum ar fi faptul că în România nu se predă nimic în şcoli despre educaţia sexuală, deşi tinerii sunt bombardaţi pe toate canalele media şi pe internet de mesaje despre sexualitate? Cum ar fi faptul că din motive financiare, multe cupluri nu-şi permit mai mult de 1 copil? Cum ar fi faptul că există sarcini apărute în urma abuzurilor sexuale? Şi discuţia nu se opreşte aici...
În ce priveşte legea Parteneriatului Stat – Biserică în domeniul asistenţei sociale, în aparenţă o lege menită să încurajeze implicarea Bisericii în acţiuni sociale, aceasta consolidează o formă prin care fonduri publice provenite din impozitele şi taxele cetăţenilor sunt date în administrare popilor. Ce asistenţă credeţi că vor oferi capetele luminate ale Bisericii femeilor victime ale violenţei domestice? Sau victimelor violurilor? Foarte probabil nici nu vor exista programe de asistenţă socială pentru aşa ceva. Vă recomand pe această temă articolul Un cadou sinistru de 8 Martie: monopolul masculin al asistenţei sociale, de Ioana Vrabiescu.
Cu Boghicevici în fruntea Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale mă tem că o s-ajung să regret c-a plecat Sulfina. Vom vedea.
Update 09.02.2012
Ieri, la audierile de la Parlament, Boghicevici şi-a anunţat priorităţile la ministerul Muncii.
Are câteva obiective interesante şi lăudabile, cum ar fi creşterea ratei de ocupare pe piaţa muncii a femeilor cu vârsta peste 45 de ani; dezvoltarea economiei sociale. În schimb, a specificat şi ieri că şi-a propus se cedeze cultelor o parte din serviciile de asistenţă socială.
'Vrem să ne implicăm mai mult astfel încât cultele, ONG-urile, să aibă acces la finanţare. Urmărim să obţinem o diversificare a furnizorilor de servicii sociale pentru că nu este normal ca 90% din serviciile sociale să fie oferite doar de către stat', a spus Claudia Boghicevici.
Agerpres "Claudia Boghicevici doreşte să apeleze la expertiza Opoziţiei din domeniul muncii"
21 de comentarii:
femeile care fac avort sufera din motive religioase, femeile fara religie nu se confrunta cu asemenea probleme psihologice, dincolo de cele legate de suferinta fizica si/sau pierderea posibilitatii de a avea un copil atunci cand e vorba de avort spontan. Nu stiu de studii in acest sens, dar observatiile ma indreapta spre aceasta idee.
http://7000ani.blogspot.com/2012/01/felicitari-obama.html
Accederea doamnei Boghicevici la Ministerul Muncii se asorteaza cu formula de salut al premierului desemnat , Ungureanu, care si-a inceput in mod nefericit aseara discursul cu formula de adresare: ”Doamnelor, domnisoarelor si domnilor...”Poate domnul Ungureanu e doar un traditionalist inconstient, care nici macar nu banuieste ca pe o persoana de sex feminin nu o maguleste o formula de adresare formulata in functie de starea ei civila, sau, mai grav, conditionata de activitatea sa sexuala. Poate domnul Ungureanu e foarte constient si doar doreste sa jigneasca femeile, punandu-le cu aceasta formula, acolo unde crede dumnealui ca le e locul. In primul caz, un consilier ar trebui sa ii atraga atentia, in al doilea caz, doamnele ar trebui sa fie atente acum cand au aflat cu cine au de a face. E bine ca se spun macar lucrurilor pe nume: patriarhatul se repozitioneaza explicit in pozitie de forta.
nu stiu daca ceea ce ai spus tu e adevarat, insa daca e asa, atunci sunt de acord cu tine.
sustin ferm separarea Biserici de Stat, dar atentie, fara ca Biserica sa devina stat in stat.
sunt de acord si cu avorturile in anumite conditii. nu sunt de acord cu suprimarea vietii indiferent sub ce forma s-ar face ea, asadar trebuie sa fim foarte atenti cand dezbatem problema avortului. trebuie sa cunoastem atat implicatiile sociale cat si medicale. problema avortului e foarte sensibila. exista foarte multe opinii in legatura cu aceasta problema situate la extreme. cred ca cel mai potrivit ar fi sa ne situam undeva la mijloc.
cu alte cuvinte, nu putem vorbi de avort decat daca suntem in tema atat din punct de vedere legal cat si social si medical
aceasta femeie este capabila chiar daca nu va vine sa credeti,dar cu oameni ca voi nici nu se poate face nimic pentru tara,daca fiecare parlamentar ar face o campanie de acest fel cu siguranta s-ar evita multe dintre problemele zilnice
cu oameni ca doamna deputat tara isi v-a reveni,dar nu si cu carcotasi care parca nu-si doresc decat sa ne ducem la fund cu totul..este o femeie capabila si are cunostinte clare in domeniu
ce frumos e sa ne ascundem sub anonimat si sa criticam. am spus de la inceput ca nu o cunosc si nu am criticat-o. mi-am spus doar principiile mele.
insa nu-mi cere acum sa aplaud in fata televizorului cand vad cum un tanar de 31 de ani propus la un minister a avut salariu de la stat de 10 000 de euro la 25 de ani.
@ramai treaz, era probabil un postac portocaliu. E plin net-ul de ei.
de ce nu chiar domna ministru (candidata la fotoliu) :))
pe mine ma lasa rece astia care au pretentii la functii publice dar nu sunt in stare sa imi enumere 3 lucruri punctuale din programul lor.
daca ii intrebi o sa iti raspunda, in cel mai fericit caz, abstract. vor sa creeze locuri de munca, dar cum, nu ne spun, vor sa creasca nivelul de trai al populatiei, dar cum, nu ne spun, vor sa scoata tara din criza, dar cum, nu ne spun. si daca incearca sa ne raspunda cum, vor spune prin crearea locurilor de munca. nu fac decat sa se invarta in cerc, evitand raspunsurile concrete.
am incercat sa imi coagulez nemultumirile in 10 idei pe care le-am postat pe blog acum.
daca nu sunteti de acord cu ideile mele, aunci nu aveti decat o solutie. IMPUSCATI-MA. eu nu am nevoie de voi, voi nu aveti nevoie de mine
Dar problema e mai ampla din moment ce in camerele parlamentului este afisat un crucifix pe fundal. Poate de aceea s-au directionat sume enorme din bugetele publice inspre catedrala de neam prost ... Fundamentalismul este destul de aproape si daca va uitati la diverse sondaje de-a lungul timpului sub categoria aia stupida de "incredere". "Incredere" in ce anume?
Vad ca doamna cu pricina nici n-a fost inca investita si deja are "admirator (admiratoare)" anonim(a). Poate nu e chiar dansa ci doar seamana :))
Am cautat si eu ceva despre acea "campanie impotriva avortului". Singura "Pretuieste viata" este asociatia Andreei Marin-Banica, si nu pare deloc anti-choice.
Ma revolta orice incercare de a face avortul ilegal sau de a ingreuna accesului femeilor la aceasta procedura, fie prin refuzul de catre medic sau prin invinovatirea femeilor. Dar nu e nevoie nici sa sarim de fiecare daca cand auzim expresia "impotriva avortului". Scaderea numarului de avorturi prin alte metode decat cele mentionate mai sus (educatie, sustinere financiara) mi se pare o initiativa perfect rezonabila.
Boghievici se face mai degraba vinovata de incapacitate de a intelege femeile care ajung in situatia de a face un avort.
Despre implicarea Bisericii... o detest cu toata fiinta mea, ma scarbesc icoanele din scoli, etc. Dar in acelasi timp, ma vad inconjurata de oameni bisericosi, vad cum in toate fast-foodurile apar optiuni "de post", aud si ma minunez de "increderea romanilor in biserica", si realizez ca prin vot in Romania nu va fi ales nicicand un presedinte ne-ortodox.
in a fi religios nu e nimic rau. dimpotriva, pentru unii e chiar indicat sa fie religiosi.
dar prin a fi religiosi nu trebuie sa incalcam drepturile celorlalti. toate scolile de la tara au icoane in salile in care se tin cursurile. in unele se obisnuieste chiar sa se spuna rugaciune dimineata si dupa masa cand elevii pleaca acasa.
sa ne imaginam urmatoarea stuatie. intr-o astfel de clasa invata 9 crestini ortodocsi si un baptist. a purta zilnic un simbol al altei religii decat cea in care el crede e impotriva principiilor lui de viata.
puneti-va voi in locul lui. v-ati simti in largul vostru sa invatati intr-o clasa de martori ai lui Iehova ?
Moniq, eu aştept s-o văd la treabă pe doamna Boghicevici să ne lămurim mai bine ce-i cu ea. Am văzut că are şi iniţiative bune - de combatere a violenţei în familie, asistenţă pentru mame, încurajarea alăptatului la sân.
Chestia cu campania împotriva avorturilor cred că vine de la background-ul ei religios, cam prea religios şi pentru românul mediu, sincer. M-am uitat puţin şi pe CV-ul ei şi mi se pare subţirel pentru funcţia pe care o va ocupa. Acum 10 ani era învăţătoare, apoi a lucrat pe la Direcţia de Asistenţă Socială din Arad. Cu pregătirea ei, mergea să ocupe maxim funcţia de secretar de Stat, ceva pe protecţia copilului - specializarea ei. Sunt mii de oameni mai competenţi şi cu experienţă de zeci de ani în domeniul muncii în ţară.
Tudorina dixit: "Sunt mii de oameni mai competenţi şi cu experienţă de zeci de ani în domeniul muncii în ţară." - Or fi, dar dacă nu sunt în PD-L şi nici băsişti, la ce folos?
Pentru Raed Arafat s-a ieşit în stradă dar el se bucură şi de o notorietate atât a persoanei lui cât şi a profesionalismului de care a dat, dă şi sunt convins că va mai da dovadă.
Ceilalţi,... nu beneficiază de aceeaşi notorietate. Pe cale de consecinţă, nu o să fie selectaţi. Cel puţin nu în guvernarea asta. Şi cu părere de rău nu cred că nici în următoarea.
Într-o societate liberă şi democratică cum e în România ţi s-ar părea normal ca toate campaniile să fie pro-avort? De ce nu se poate să ne respectăm unul altuia părerile, opiniile? De ce trebuie să ne atacăm în loc să purtăm un dialog? Părerea doamnei deutat este că avorturile ar trebui ţinute sub control. În mare aceasta este şi părerea mea. Este strigător la cer că în ţara noastră au avut loc peste 22 milioane avorturi în aşa puţin timp. Ţinerea sub control, după mine nu ar trebui să fie făcută prin interzicerea avorturilor, pentru că ar fi o prostie şi ştim bine unde s-ar ajunge. Dar putem impune taxe mari pentru femeile care nu prezintă un motiv obiectiv, serios la cerearea de avort. Femeile motivate să plătească sume normale sau deloc, iar cele care folosesc avortul ca şi perechile de şosete să fie nevoite să plătească sume mari, poate aşa le va pieri cheful să avorteze aşa des. Oricum ar fi, consider că doamna deputat nu merită să fie blamată aşa dur, fără o discuţie serioasă asupra subiectului.
Alexandru,
1. Campaniile nu sunt pro-avort, sunt pro-alegere (pro-choice). Femeile să aibă dreptul să aleagă.
2. Sunt şi eu pentru reducerea nr. de avorturi, dar cum? Invocând morala creştină nu înlături motivele pentru care femeia nu-şi permite sau nu vrea copilul, ba din contră îi încarci conştiinţa spunându-i că comite un "păcat" , "crimă". Nu aşa văd eu o soluţie. Sunt pentru educaţia sexuală şi folosirea metodelor de contracepţie.
3. Taxe mari pentru femeile care fac întreruperi de sarcină? Glumeşti? Pentru femeile sărace e ca şi cum ai interzice. Ăsta e abuz, nu o soluţie, apropo sunt pentru accesul liber la servicii de sănătate pentru toată lumea indiferent de venituri. Sănătatea nu e un lux, îţi zic pentru că ştiu că eşti medic stagiar.
Serviciile medicale sunt gratuite şi aşa trebuie să rămână! N-am spus altfel şi nici nu voi spune vreodată. De fapt sunt total îmnpotriva noii legi a sănătăţii visată de Băsescu!!!!!!!! În ceea ce priveşte avorturile mă refeream să fie introduse taxe mari pentru femeile care fac din avort o obişnuinţă, care avortează lunar aproape (am văzut cazuri). Dacă femeia are motive seroase, obiective (viaţa e pusă în primejdie, are vârstă foarte mică, are deja copii mulţi, are situaţie materială deosebit de precară, copil cu malformaţii, etc, poţi adăuga alte motive, mai sunt cel puţin 10)atunci avortul să coste doar cât să fie plătit materialul sanitar folosit, dar pentru femeile fără motivaţie să fie introduse taxe mari, ca să le tăiem pofta. Am reuşit să mă explic?
Alexandru, propun ca medicii care fac chiuretaje să fie obligaţi să ofere consiliere femeilor în metode de contracepţie. Problema nu e uşoară,dar în niciun caz nu revolvi nimic punând taxe mari, pt. că acele femei vor recurge la metode neconvencţionale de a scăpa de sarcini, cum era înainte de 1989.
Alexandru, intr-adevar, femeile fac avorturi din placere, ca de, ca medic banuiesc ca stii ca e foarte placut. "Ar trebui sa aiba motive serioase", zici tu. Te intreb ceva: e un motiv serios sa dispui de propria viata si de propriul corp? Cum ar fi sa vina cineva sa imi interzica sa ma duc la dentist, desi nu prea am nevoie, dar un detartraj e bun din cand in cand? Dreptul la avort e un drept esential al femeilor, ceeaa ce nu inseamna ca avortul trebuie incurajat. Ca medic ar trebui sa stii asta, dar medici au fost cei care l-au lasat pe Ceausescu sa puna in practica decretul ala.
Cand aud barbatii comentand plini de idignare despre femeile care fac avort "de placere", si plini de nonsalanta despre "motive serioase", ma apuca depresia. Mai ales daca sunt medici, sau viitori medici.
Avortul e o problema grava si delicata, si nu poate fi rezolvata asa, in doua vorbe, si alea aruncate asa, in dorul lelii. In plus de asta, un barbat ar trebui sa aiba decenta sa nu fie atat de categoric atunci cand vine vorba despre un astfel de subiect.
amalia, sunt pro avort dar in anumite conditii. toti care a-ti comentat aici in legatura cu subiectul asta nici nu va dati seama ca aveti, in acelasi timp si dreptate dar va si inselati. pare un paradox nu ?
dreptul la avort nu e un drept esential, e doar un drept. spui ca ai dreptul sa dispui de corpul tau, corect, dar fatul ala nu are si el dreptul la viata ?
pana la urma, vrand, nevrand, punem in balanta 2 drepturi. dreptul la viata si dreptul de a dispune de propriul corp. care dintre cele doua drepturi ar trebui sa aiba prioritate ? eu nu stiu sa va dau raspunsul, insa cine va reusi sa dea raspunsul si il va putea argumenta acela va pune punct conflictelor dintre cei care sustin avortul si cei care ii se opun.
Avortul nu este un drept al femeilor și nici măcar o problemă feministă ci este un drept al omului în general. Și când spun asta, implicit pledez și pentru opțiuni pentru bărbați.
Este foarte bine ca mamele să aibă opțiunea de a avorta atunci când sarcina nu este într-un moment potrivit (fie el medical sau nu) și este foarte bine că au dreptul de a-l da spre adopție (adică de a renunța la responsabilitățile părintești). Ce nu este bine e că nu e implicată nicăieri decizia tatălui în toată problematica. Dacă mama alege să păstreze sarcina, el nu are nicio șansă de a se apăra și pe el. Ca să nu mai vorbim de frauda paternității (cu incidență medie de 10%). Sistemul ”Legal Parental Surreder” poate fi o soluție. Numai că încă n-am reușit (noi, ca societate) să pricepem logica avortului încă, darămite să priceapă militanții anti-tați și anti-bărbați că așa cum mama ”nu a făcut singură copilul”, nici tatăl ”nu l-a făcut singur”.
Într-o notă mai ironică, a remarcat cineva că doamna asta e singura femeie din Guvern? A câta femeie din PD-L care o arde teocratic? A doua? După Raluca Turcan?
Trimiteți un comentariu