sâmbătă, 14 iulie 2012

Fetele au avut rezultate mai bune la BAC

La Bacalaureatul de anul acesta, la nivel naţional, din cele 67 de medii de zece, 55 au aparţinut fetelor.
La nivel general, Ministerul Educaţiei nu a făcut publică o statistică pe sexe a rezultatelor la BAC, cu toate că Eurostat impune ca cercetările statistice să ia în considerare întotdeauna şi dimensiunea de gen.

Afirmaţia din titlu  - fetele au avut rezultate mai bune la BAC – rămâne deocamdată la stadiul de ipoteză, confirmată doar în cazul mediilor de zece.


În anii '90 s-a produs o adevărată panică în America de Nord, Australia şi Marea Britanie faţă de slaba performanţă şcolară a băieţilor. În 1996 Inspectorul Şcolar Şef din Marea Britanie  a numit-o „una din cele mai preocupante probleme cu care se confruntă sistemul de educaţie”. Media şi rapoartele publice britanice au abordat intens subiectul.


„De obicei, fetele obţin note mai mari  şi înregistrează rate mai mari de promovare în cadrul examenelor de  absolvire comparativ cu băieţii care sunt de asemenea mai predispuşi să rămână în urmă în raport cu nivelul clasei şi să repete un an  şcolar. Sondajele internaţionale relevă faptul că băieţii au rezultate mai puţin bune la citire în timp ce fetele au rezultate mai puţin bune la matematică în aproape o treime din sistemele educaţionale europene. Avantajele obişnuite pe care le au fetele faţă de băieţi ascund diferenţe importante între anumite grupuri de băieţi şi fete. Statutul socio-economic rămâne cel mai important factor ce influenţează rezultatele şcolare; aşadar este important de luat în considerare şi acest aspect pentru a sprijini copiii cu dificultăţi de învăţare, pe lângă detaliile privind problematica de  gen ”-  se arată într-un raport elaborat de Reţeaua europeană Eurydice în 2009.

De ce sunt băieţii mai slabi la învăţătură?

În literatura de specialitate din Vest au apărut diverse teorii pentru a explica rezultatele diferite ale băieţilor şi fetelor la şcoală. O primă teorie a fost legală de diferenţele biologice. Fetele se dezvoltă biologic mai rapid, lucru care le-ar aduce şi avantaje de ordin cognitiv. La băieţi nivelul ridicat de testosteron favorizează agresivitatea şi un anumit tip de comportament care contravine regulilor de conduită în şcoală.  Alte teorii se referă la stilul de învăţare diferit al băieţilor, la impactul rolurilor de gen (fetele sunt învăţate de mici să fie cuminţi şi pasive, în schimb băieţii sunt încurajaţi să facă pozne şi să încalce regulile), dar există şi teorii care spun că un factor care explică rezultatele şcolare mai slabe ale băieţilor îl reprezintă absenţa figurilor masculine din educaţia copiilor. Peste 90% din educatori şi învăţători sunt femei şi, deci, practic modelele masculine aproape că lipsesc în primii ani de şcoală. Pe de altă parte, în familie taţii se implică mai puţin în educaţia copiilor şi vin mai rar la şcoală decât mamele pentru a se interesa de situaţia şcolară a copiilor, lucru care de asemenea proiectează un model masculin mai puţin pozitiv pentru copii. (Extrase din "Boys’ Underachievement in SchoolsLiterature Review").


Păcăleala cu educaţia

Rezultatele şcolare mai bune ale fetelor nu se concretizează ulterior într-o situaţie mai bună pe piaţa muncii. Sociologul Vladimir Pasti vorbeşte despre „păcăleala cu educaţia” în lucrarea „Ultima inegalitate”. El arată că  sistemul educaţional actual şi stereotipurile de gen (fetele sunt bune la discipline umaniste, băieţii la cele tehnice) împing femeile pe traseele educaţionale care conduc fie la ocupaţii cu venituri mici, fie nu conduc la nici un fel de ocupaţii.

„Mecanismul dominaţiei bărbaţilor asupra pieţei forţei de muncă este asigurat prin dominaţia de către aceştia a  învăţământului profesional. Femeile, în schimb, sunt împinse pe un traseu educaţional care nu duce nicăieri (în sensul că nu duce la o ocupaţie aducătoare de venituri). Resursa tipică de acest fel este liceul! Fascinaţia liceului, cu prestigiul său mai ridicat decât şcoala profesională sau ucenicia şi cu perspectiva ascensională la învăţământul superior este înfundătura în care sunt atrase femeile tinere. Învăţământul profesional este astfel conceput încât să selecteze cu prioritate bărbaţii. Liceul este astfel conceput, încât să nu ducă nicăieri” arată Pasti. Mai mulţi băieţi urmează şcoli profesionale şi, deşi situaţia lor educaţională pare a fi inferioară celor din licee, cunoaşterea unei meserii le asigură un statut mai bun pe piaţa muncii. De exemplu, un electrician absolvent al unei şcoli profesionale cu profil energetic are o poziţie mai bună pe piaţa muncii faţă de un absolvent de liceu cu diplomă de Bac dar fără nicio meserie, dacă absolventul de liceu nu accede la învăţământul superior.

6 comentarii:

Amalia spunea...

Mecanismul dominatiei barbatilor asupra pietei muncii e reprezentat de "mafiile" pe care ei le formeaza, pe descurajarea la toate nivelurile a femeilor. Cand femeile isi vor face propriile structuri pentru a se sustine reciproc, situatia se va schimba. Exemplul cel mai clar e in politica, afaceri etc.
De ce femeile sunt mai bune de "carte"? De ce negrii sunt mai buni la sport? De ce femeile traiesc mai mult? Din pacate in toate exista si o parte biologica, amplificata sau inhibata de mediu.La nivelul copilariei ele nu sunt asa suntate, ca mai apoi. Performantele reale s-ar mentine si dupa aceeea, dar nu se mai vad din o mie de motive...sociale. Dar asta nu inseamna ca barbatii trebuie sa fie descurajati ca netalentati. Am inteles ca exista o sportiva din Romania care alearga pe suta de metri la junioare, proba dominata de alta populatie. La fel trebuie incurajata orice persoana, indiferent de sex, sa aiba performante in orice domeniu. Unei nedreptati a naturii nu trebuie sa-i adaugam noi altele.

Anda spunea...

In spatele unui barbat puternic sta intotdeauna o femeie si mai puternic.

Tudorina spunea...

Anda, mai bine ar fi ca femeile puternice să poată să stea în faţă, nu în umbra nimănui.

pirvanmarian spunea...

Femeile sunt mai constiincioase, insa asta nu inseamna neaparat ca barbati sunt mai de succes sau nu.

Amalia spunea...

Sigur, "femeile sunt mai constiintioase"! Stereotipuri de gen! E imposibil sa ne gandim ca sunt mai talentate. Spune una cu realizari originale, regina lenii si a hedonismului. Alea constiintioase sunt asa pentru ca le e frica sa se exprime, intr-o lume care le descurajeaza si minimalizeaza.

Iulia spunea...

Intotdeauna cred ca fetele au invatat mai bine ca baietii. O explicatie pentru asta ar putea fi ca femeile sunt mai complexe in timp ce barbatii sunt mai simpli, mai practici.