marți, 28 august 2012

O altă perspectivă asupra grupului Pussy Riot

Căutând detalii despre Pussy Riot am dat peste controverse legate de istoria acestui grup şi relaţia lui cu colectivul numit "Voina". Sunt mai multe semne de întrebare.  Sunt Pussy Riot un grup cu adevărat feminist sau doar anti-Putin? Ce a determinat mass media occidentală mainstream, de obicei reticentă la actele feministe artistice, sociale sau politice, să le acorde atenţie? Şi nu în ultimul rând, sunt acţiunile grupului Voina, grup artistic din care fac parte membrele Pussy Riot arestate, degradante pentru femei întrucât implică pornografie, subordonare, obiectificare?
Articol următor aduce o perspectivă nouă asupra Pussy Riot. Neapărat de citit: Pussy Riot: whose freedom, whose riot?

2 comentarii:

mcostea spunea...

lucrurile se vad diferit acum, dupa acest articol.

Tudorina spunea...

Încă lipsesc piese din puzzle. Participarea fetelor la acţiunile Voina putea să nu fie una constrânsă - aşa cum se spune în articol - dar chiar şi aşa am dubii că au ceva feminist în ele.
Totodată, la mijloc pare a fi şi o mică impostură. Se pare că Pussy Riot nu este format numai din fete (sau nu a fost) cum se zice sau se lasă de înţeles. Chitaristul din videoclipul ăsta este bărbat: http://www.youtube.com/watch?v=AiWu92wvwm8&feature=related. N-ar fi fost o problemă dacă şi-ar fi asumat lucrul ăsta, un grup poate fi feminist şi cu bărbaţi în el, dar de ce ascund asta? Hmm.

Cu toate inconvenientele, imaginea neconvenţională a Pussy Riot, unele versuri (de ex "Virgin Mary become a feminist" - I love it!), curajul de a înfrunta regimul lui Putin, toate astea pot fi calificate, mai mult sau mai puţin ca feministe. Să vedem şi partea bună a lucrurilor.