duminică, 16 septembrie 2012

Şcoala de vară a Femeilor din PD-L


La sfârşitul acestei săptămâni a avut loc la Costineşti Şcoala de vară a femeilor democrat-liberale. Din discursurile care au avut loc în prima parte a şcolii s-a dovedit că interesul pentru o agendă politică a femeilor este egal cu zero în acest moment în PD-L, la fel ca şi pentru asigurarea unei reprezentări de gen echitabile în alegerile din decembrie.


Denumirea şcolii de vară  OFPDL a fost „Respect pentru România. Respect pentru femei”. Din păcate, cei care au luat cuvântul fie n-au vorbit deloc despre respectul pentru femei, fie au vorbit ca să se afle în treabă (de exemplu Cezar Preda, vezi mai jos) .

Mai întâi trebuie spus că mai mult de jumătate din vorbitorii invitaţi la deschiderea Şcolii de vară au fost bărbaţi. Ce caută, doamnelor, bărbaţii la lucrările organizaţiei dvs.? Şi dacă tot îi invitaţi, de ce îi puneţi pe ei să vorbească primii? Asta dă o imagine proastă asupra organizaţiei.

Primul care a vorbit a fost Vasile Blaga, preşedintele partidului, care a spus la început câteva inepţii, apoi vreo 20 de minute a vorbit despre bătălia partidului cu USL (fără nicio legătură directă cu femeile) pentru ca la final să le atragă atenţia într-un mod apăsat, chiar agresiv, doamnelor din sală că ar fi cazul să-şi ia adio de la ideea unor cote care să asigure o reprezentare minimală a femeilor în alegeri. Nimeni din sală nu a scos un cuvânt. Nici Sulfina Barbu, cea care în urmă cu doi ani a depus un proiect de lege pentru adoptarea unor cote de gen obligatorii la desemnarea candidaţilor în alegerile parlamentare, nici Andreea Paul, cea care a susţinut campanii în teritoriu în favoarea unei reprezentări echitabile în politică a femeilor şi bărbaţilor. Tăcerea şi ochii lăsaţi în pământ au fost singurele manifestări ale doamnelor PD-Liste atunci când Blaga s-a răstit: „Cote? Cote pentru ce?”.

Mai târziu, după ce au luat cuvântul alţi bărbaţi, Stănişoară şi Cezar Preda (că, deh, doar se aflau la o şcoală de vară a femeilor şi, cum să nu, femeilor li s-a dat cuvântul la coadă), Anca Boagiu i-a dat dreptate lui Vasile Blaga. „Nu am să pledez ca la începutul carierei mele pentru o activitate feministă. Nu! Este o abordare greşită iar Vasile Blaga avea dreptate. Suntem un partid în care meritele sunt recunoscute” a spus ea. În urmă cu doi ani Boagiu a semnat împreună cu alte parlamentare o declaraţie la invitaţia UNDP prin care solicita Parlamentului să modifice legea electorală în sensul obligării partidelor să desemneze un număr echitabil de candidaţi femei şi bărbaţi în alegerile parlamentare. Ulterior, în baza acelei declaraţii Sulfina Barbu a depus un proiect de lege, proiect care a rămas blocat la Camera Deputaţilor şi despre care nu s-a mai auzit nimic.

Şi, totuşi, în cadrul discuţiilor de la Şcoala de Vară s-a vorbit şi despre numărul de candidate pe care PD-L îl va prezenta la alegerile parlamentare. Cristina Trăilă, preşedinta interimară a OF PD-L, a anunţat că în Colegiul Director s-a luat decizia de a propune două candidate pe fiecare judeţ pentru alegerile parlamentare din decembrie. Asta înseamnă că în alegeri PD-L va avea cel puţin 81 de candidate din cei 470 de candidaţi (sau câţi vor fi, încă nu se ştie). 

Mai spre finalul speech-urilor, când i-a venit rândul să ia cuvântul, Andreea Paul le-a reamintit colegilor ei despre subiectul cotelor de gen. N-au fost urechi s-o audă şi nici ochi (buni) s-o vadă. 

Cel mai lipsit de substanţă discurs l-a avut Cezar Preda. S-o fi gândit săracu’ “cum să bat câmpii cu graţie, să nu spun nimic serios ca să le ameţesc pe tutele astea din PD-L?”. Româncele au probleme grele – se confruntă cu sărăcie, violenţă în familie, condiţii improprii pentru graviditate şi maternitate, n-au creşe şi grădiniţe suficiente unde să-şi lase copiii iar de când spitalele şi clinicile mai au puţin şi pică pe pacienţi, ele trebuie să stea să-şi îngrijească rudele bolnave cum pot. Despre ce credeţi că le-a vorbit Cezar Preda femeilor din PD-L? Nimic serios după cum arată transcrierea:

„Mi-am întrebat soţia înainte de a veni aici care ar fi forma prin care poţi să-i arăţi unei doamne respectul imediat. Soţia mea n-a stat pe gânduri şi mi-a zis: Cezar, întotdeauna o doamnă vrea să fie elegantă şi prima formă de respect a unui bărbat este să începi să fii elegant. Si am încercat să fiu elegant. Şi mi-a spus soţia mea: fii atent, foarte importante sunt accesoriile! La doamne bijuteriile, poşetele iar la domni ceasul şi un alt accesoriu. Eu bijuterii nu port şi atunci, doamnelor, mi-am luat o pălărie (scoate o pălărie şi o pune pe cap în aplauzele sălii) pe care mi-o pun pe cap şi mă aplec în faţa dvs., cele mai elegante doamne din politica românească”. Sfârşitul discursului.  Aplauze.

Organizaţiile de femei din partidele româneşti încă nu şi-au găsit o identitate în interiorul partidelor. Membrele nu s-au coalizat suficient, nu ştiu să facă presiuni pentru propriile interese şi nu au o agendă care să vizeze electoratul feminin. Sulfina Barbu a trasat o sarcină OF PDL pe termen scurt, un obiectiv care nu arată decât că organizaţia de femei este o simplă unealtă de manevră. Barbu a spus aşa: „Propun ca OF PD-L să devină motorul semnalării neregulilor referitoare la alegerile parlamentare. USL pregăteşte fraudarea alegerilor”. PD-L-iştii sunt obsedaţi de lupta cu USL şi sunt terminaţi psihic şi material de presimţirea eşecului din perioada următoare. Cu atitudinea asta, mă bucur o să şi-o ia în barbă la alegerile din iarnă.


Foto: Ziua de Constanţa

Link: Deschiderea oficială a Şcolii Femeilor Democrat Liberale


____________________
Later edit.

Astăzi a fost semnat protocolul Alianţei Forţelor de Dreapta. O imagine face cât o mie de cuvinte, se spune. Din imaginea de mai jos vedem cam cât de importante sunt femeile în această alianţă de dreapta. 
Ne vedem la vot!



4 comentarii:

Anonim spunea...

Atata timp cat politicienii din Romania considera ca cea mai mare problema a femeilor este alegerea accesoriilor,nu se va schimba mare lucru. Dar problema nu este doar la PDL. Aud in fiecare zi barbati si femei, mame si tati care afirma raspicat ca femeile nu au ce cauta in politica si la volan. Barbatii politicieni pot fi corupti si imorali fara sa le fie teama ca vor fi comparati cu Elena Ceausescu, fara sa fie considerati "usori" si pot purta costume de firma fara a fi considerati lipsiti de inteligenta. Greseala suprema a femeilor din politica este,din punctul de vedere al majoritatii romanilor, ca exista. Daca femeile din politica, indiferent de ideologie, nu isi vor uni fortele in sprijinul ideii de reprezentare, barbatiinu vor ceda niciun mm din teritoriul lor.

Teodora spunea...

Sunt femeie si tanara si pasionata de politica. Probabil multi barbati mi-ar zice ca este cea mai proasta combinatie, numai ca majoritatea celor care m-au cunoscut au stiut sa ma aprecieze si sa ma incurajeze. Munca pe care o depune o femeie in politica este de cateva ori mai mare ca cea a unui barbat atata timp cat vrea sa reuseasca prin fortele proprii, dar cred sincer ca peste ani voi spune ca s-a meritat si voi incuraja la randul multi pe alte tinere sa faca pasul.http://teodorabrabete.wordpress.com/2012/09/16/un-weekend-impreuna/

Tudorina spunea...

succes, Teodora! La 22 de ani entuziasmul e mare.

Anonim spunea...

ce se intampla cu propunerea sulfinei barbu?