sâmbătă, 7 februarie 2009

Efectele nebănuite ale crizei economice

Pentru prima oară în istoria Statelor Unite e posibil ca numărul femeilor angajate să îl depăşească pe cel al bărbaţilor cu un loc de muncă. NY Times arată că la la baza acestei schimbări nu stă vreo politică pentru egalitatea sexelor, ci ţine mai degrabă de domeniile de muncă specifice celor două categorii.

În SUA 82% dintre concedieri s-au făcut în rândul bărbaţilor pentru că ei lucrează în domenii precum construcţii, finanţe sau industria auto. De cealaltă parte, femeile sunt angajate în domenii precum educaţie sau sănătate, mai puţin sensibile la dezechilibrele economice.

Criza poate conduce la o inversare a rolurilor de gen pentru că numărul bărbaţilor întreţinuţi creşte iar multe femei preiau povara de a aduce pâine în casă.


Deşi au o mai mare siguranţă la locul de muncă, femeile întâmpină probleme mai mari în întreţinerea familiei. În primul rând, ele lucrează mai puţine ore decât bărbaţii, şi prin urmare au salarii mai mici. De asemenea, multe dintre ele au joburi part-time, fără asigurare de sănătate sau pentru şomaj.

Pentru fiecare dolar câştigat de un bărbat, o femeie încasează doar 80 de cenţi. Astfel, deşi vor avea un loc de muncă, femeile vor întâmpina mari dificultăţi în încercarea de a susţine întreaga familie.

Niciun comentariu: