luni, 18 mai 2009

Lituania va avea o femeie în fruntea Statului


În urma scrutinului de ieri din Lituania, Dalia Grybauskaite, actualmente comisar european pentru programare şi buget, a obţinut 69,04% din voturi, câştigând astfel din primul tur al alegerilor prezidenţiale.


Pentru prima oară în istorie Lituania va a avea o femeie în funcţia de preşedinte al ţării.


De asemeni s-a scris istorie şi în Kuweit unde, în urma alegerilor generale, patru femei au reuşit să obţină un loc în Parlament. Dreptul de vot le-a fost acordat femeilor kuweitiene de abia în 2005, la fel şi dreptul de a candida, însă până acum nici o femeie nu reuşise să ajungă în Parlament. În alte ţări, Arabia Saudită de exemplu, femeile nu au nici până azi dreptul de a vota sau de a fi votate.

Iată că femeile câştigă teren în politică, semn că încep să fie depăşite prejudecăţile la adresa capacităţilor lor de leadership. Cu toate astea mai e mult până la atingerea parităţii cu bărbaţii. Din 195 de ţări de pe tot globul, exceptând monarhiile, doar 16 ţări sunt conduse de femei (preşedinte sau premier). Cele mai cunoscute dintre ele sunt Angela Merkel, cancelarul Germaniei, Cristina Fernandez de Kirchner, preşedinta Argentinei, Michelle Bachelet, preşedinta Chile, Iulia Tymoshenko, prim-ministrul Ucrainei. Recent în Islanda si Bangladesh au fost alese femei în funcţia de preşedinte.

În România, principalele partide încă nu şi-au pus serios problema susţinerii unei femei în funcţia de preşedinte sau prim-ministru, asta şi datorită faptului că numărul femeilor în politica românească este foarte redus comparativ cu cel al bărbaţilor. Ca să putem ajunge la performanţele din alte ţări, mai întâi partidele însele trebuie să-şi proiecteze politici de atragere şi susţinere a femeilor în posturi de decizie. În vreme ce partidele de la noi au consimţit ca femeile să fie doar 10% din totalul candidaţilor la alegerile uninominale de anul trecut astfel că în rândul parlamentarilor din prezent doar 9,7% sunt femei, în alte ţări procentul femeilor la nivel legislativ depăşeşte 20-30%, ba chiar 40%. În Argentina de exemplu, unde postul de preşedinte este ocupat de o femeie, încă din anii '90 partidele şi-au impus cote pentru femei in alegeri astfel că numărul lor a crescut de la o legislatură la alta ajungând în prezent să reprezinte aprox. 40% din parlamentari. Adică, mai pe scurt, în unele cazuri, nu e o concidenţă faptul că o ţară sau alta are în fruntea ei o femeie.

În cazul României trebuie consemnată prezenţa foarte bună a femeilor pe locuri eligibile la alegerile pentru Parlamentul European din iunie, în special pe listele PNL şi PSD.
.
Mai multe detalii:
Pink Magazine "Women World Leaders"

Niciun comentariu: