Săptămâna trecută, ANES (Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse între femei şi bărbaţi) a trimis Guvernului un proiect de Strategie Naţională în domeniul egalităţii de şanse în România pentru perioada 2010-2012 acompaniat de un plan de acţiuni.
Strategia este menită să reducă în următorii ani diferenţele între cele două sexe în plan social, politic, educaţional şi cultural, statisticile confirmând faptul că în România femeile sunt slab reprezentate în politică, atât la nivel central cât şi local, pe piaţa muncii (chiar şi în domeniile feminizate: educaţie, sănătate, asistenţă socială, administraţie publică) posturile de conducere sunt ocupate preponderent de bărbaţi, câştigurile salariale ale femeilor sunt mai mici decât ale bărbaţilor, în învăţământ continuă să existe manuale pline de stereotipuri de gen, iar mass-media românească este prea puţin sensibilă la acest domeniu.
În fine, probleme sunt multe iar soluţiile nu sunt întotdeauna uşor de găsit. Dar pentru soluţii este nevoie de bani. ANES a propus prin această Strategie o serie de acţiuni, în domeniul educaţiei, pe piaţa muncii, pentru sensibilizarea mass-media şi altele, pentru care în total se vor aloca 533.000 lei. Adică aproximativ 125.000 de euro.
Ei bine, au apărut, printre altele, două reacţii negative faţă de această Strategie Naţională, reacţii cu care nu pot fi de acord.
1. Cristina – Pocora (PNL), preşedinta Comisiei pentru Egalitatea de Şanse din Camera Deputaţilor, are o reacţie extrem de vehementă faţă de proiectul propus de ANES, scriind un articol pe blogul său intitulat „Aici sunt banii dumneavoastra! sau Cum sa furi fara discriminare!”. Lansându-se într-o critică deloc constructivă, liberala desfiinţează complet Strategia propusă de ANES, acuzând că în spate ar fi interese de alt tip întrucât preşedinta ANES, Maria Moţa (PD-L), ar fi amică cu Adriean Videanu. Nu spune însă în ce mod se întâmplă acest lucru.
Ca probleme neincluse în Strategie, Cristina Pocora aduce în prim plan problema natalităţii. Spune că aceasta ar trebui să fie prioritatea. Însă eu nu înţeleg prin ce mecanisme slaba natalitate poate fi asociată cu discriminarea femeilor? Nu cumva asta ţine de cu totul alt domeniu? De politici demografice, de pildă.
Apoi, Cristina Pocora aduce în discuţie o serie de probleme care sunt incluse deja în Strategia elaborată de ANES: rata de ocupare a femeilor pe piaţa muncii, accesul la educaţie şi sănătate, disparităţile salariale.
Articolul Cristinei Pocora mă indignează în mare măsură din următoarele motive:
- Pune lupta politică, faptul că dânsa este din PNL iar şefa ANES din PD-L, mai presus de interesul realizării a ceva concret în domeniul în care ambele lucrează (sau ar trebui să lucreze).
- Argumentele sunt destul de slabe. Strategia este perfectibilă însă din criticile aduse de Cristina Pocora nu e foarte clar nici măcar faptul că dânsa a citit această Strategie de vreme ce menţionează probleme ce sunt deja incluse în documentul Strategiei.
- Cristina Pocora se arată scandalizată de suma alocată acestei Strategii: 125.000 de euro pentru doi ani, lăsând să se înţeleagă că ar fi prea mare! Pe de altă parte, nu toţi banii sunt destinaţi sensibilizării mass-media şi realizării unor cercetări, aşa cum lasă de înţeles doamna Pocora, ci suma aceasta, infimă dacă mă întrebaţi pe mine, este pentru toate acţiunile din Strategie (motiv pentru care am dubii că toate acţiunile vor putea fi duse la bun sfârşit, dar asta e altă poveste).
2. Adriana Duţulescu – Jurnalul Naţional, a scris un articol în care la rândul său se arată scandalizată de suma alocată acestei Strategii: 125.000 de euro. Comite aceeaşi greşeală şi anume susţine că toţi banii ar fi alocaţi pentru sensibilizarea mass-media pe problematica egalităţii de gen şi pentru realizarea unui studiu despre profilul politicienilor în funcţie de gen, în realitate această sumă fiind pentru toate acţiunile din Strategie (care includ activităţii în domeniul educaţiei, reconcilierii vieţii private cu viaţa profesională, reducerea diferenţelor de salarizare, etc.).
În al doilea rând, jurnalista acuză Guvernul interimar condus de Emil Boc de …feminism! Ahahaha, daţi-mi voie să râd, păi pentru alocarea „fabuloasei” sume de 125.000 de euro pentru doi ani (adică 62.500 de euro pe an) pentru acţiuni în domeniul egalităţii de şanse s-a transformat în Guvern feminist? Ce spuneţi de guverne ca cele din Suedia sau Norvegia care alocă bugete de milioane de euro acestui domeniu? Unde mai pui că pentru jurnalista în cauză a fi feminist, a dori binele femeilor, a dori ca viaţa lor să se îmbunătăţească, e un lucru negativ...
În concluzie, cred că cele două critici aduse Strategiei sunt superficiale şi deloc constructive. Aduc şi eu critici dacă vreţi: sunt prea puţini bani alocaţi, prea puţine activităţi, nu se specifică cu ce personal se va lucra (ANES având puţini angajaţi). Dar încerc să fiu realistă, cred că lucrurile nu se pot schimba de pe o zi pe alta şi Strategia dacă s-ar pune în aplicare ar fi totuşi un pas înainte.
.
Update. De fapt, suma alocată acestei Strategii, de 125.000 euro se împarte nu pe 2 ci pe 3 ani (2010-2012), fiind vorba deci de "fabuloasa" sumă de 41.600 euro pe an acordaţi de Guvern pentru implementarea politicilor pentru promovarea egalităţii de şanse şi nondiscriminării femeilor. Jenant!
8 comentarii:
Eu nu am postat un material de analiza a Strategiei. Am postat un articol de presa, cateva intrebari firesti si cateva date pe care ni le-a prezentat INS-ul in cadrul comisiei.
De asemenea, pe site-ul Camerei Deputatilor se pot gasi sintezele discutiilor cu doamna Mota din cadrul comisiei. Din pacate, pana in acest moment, proiectele Agentiei nu au reusit sa ajunga in mod real si masiv la cele care au nevoie.
As vrea sa depasim stadiul strategiilor care sunt folosite doar in dezbateri si sa facem pasi concreti pentru imbunatatirea conditiei femeilor din Romania. Eu una m-am saturat de dezbatateri sterile, de strategii pe hatie, de studii peste studii...
Cred ca este vremea sa actionam!
Voi reveni pe subiectul strategiei.
@D-na Pocora, cum să se acţioneze fără o Strategie, fără bani? Aveţi dreptate, ANES-ul până în acest moment nu a avut o activitate strălucită însă nu i s-au dat bani de la buget decât pentru plata salariilor (şi alea f mici), activitatea sa finanţându-se din bani europeni.
Strategia asta ar putea aduce 62.500 de euro pe an pentru nişte activităţi. E o sumă mică, nu mare cum lăsaţi să se înţeleagă.
avem amandoua dreptate si cred ca am putea sa facem schimb de argumente. Va invit la comisie, oricand. (Fac cinste cu cafeaua!)
As vrea sa discut cu persoane avizate referitor la un plan de actiuni concrete.
In lipsa de argumente e buna si o cafea! Poate cofeina ajuta la declansarea constiintei feministe......ca altfel cam greu sa empatizam cu domeniul.......
Pentru solidaritate, "sa traim fericite",
sora Iri.
Este incredibil!
Culmea impertinenţei şi nesimţirii!
Cum este posibil ca această doamnă Pocora, care zice că este preşedintele Comisiei de egalitate din Camera Deputaţilor, să abereze în acest hal? Se vede de la o poştă că nu a înţeles şi nu înţelege nimic din ceea ce se întâmplă, din ceea ce înseamnă discriminare şi mai ales egalitate de şanse! Cum să aduci discuţia la acest nivel de mahala? Si cum să te revolţi permanent, necontrolat şi nemotivat împotriva a ceva ce este încă foarte puţin pentru ceea ce ar trebui să fie dar mult mai mult decât ceea ce a fost până acum în domeniul egalităţii?
Fiindcă veni vorba, am şi eu o întrebare: Ce a făcut şi ce face doamna Pocora pentru egalitatea de şanse din România?
Nu se vede nimic în urma ei! Se plânge de tot şi de toate, nu-i convine nimic, nu discută cu nimeni, dispreţuieşte pe toată lumea (inclusiv colegii de partid şi parlamentarii), ..., îi miroase totul! Doar ea are dreptate! Totuşi, cu nihilişti nu se poate construi iar fără strategie, obiective şi prioritati, eşti fără creier, rătăcind aiurea ca o corabie în furtună. Si atunci cum să fim consideraţi ca fiind în Europa? Cum să avem mai multe femei în politica? Cum să fie mai multe femei în parlament?
Eu unul, deşi nu sunt misogin, mărturisesc că nu mai vreau femei de genul doamnelor Pocora şi Tuşa în politică şi în Parlament. In politică ar trebui să se regăsească oameni manieraţi, educaţi, cu caracter, profesionişti, oameni cu experienţă, cuvânt, oameni serioşi. In rest, mai bine fără femei decât cu aşa specimene care aduc deservicii femeilor şi României.
Si încă ceva, noi bărbaţii ne manifestăm adesea prin acea solidaritate recunoscută,de altfel; femeile, în schimb, nu ştiu decâtat să se invidieze reciproc, să se lupte între ele, să se atace permanent, să-şi etaleze toaletele, coafurile, machiajul şi accesoriile şi ... să lase în urma lor ... o dâră persistentă de parfum.
Felicitări, Tudorina, dupa reacţiile şi intervenţiile pe care le ai, nu eşti genul celor de mai sus! De aceea, probabil, nu faci parte din executivul sau din parlamentul zilei şi ruşinii!
Un semnal bun pentru promovarea femeilor in politica tine de spiritul nostru civic. Putem contribui, asadar, prin sustinerea candidaturii unei femei pentru pozitia de Presedinta a UE:
http://www.andreeavass.ro/blog/2009/11/sutienul-absent-in-politica-europeana/
doar pentru stiinta ta: http://www.qmagazine.ro/articole/4084/Pariez-ca-nu-poti-inghiti-femeia-politician.html
..da... e foarte trist ca avem o asemenea reprezentare politica... e cam greu sa vorbim in termeni cu adevarat feministi cu aceste doamne care conduc comisii pentru egalitate de sanse doar pentru ca sunt femei. si nu pentru ca ar avea macar o vaga idee despre discriminare, egalitate de sanse sau feminism...
...si eu ma mai gandesc la ceva de vreo cateva luni incoace. ma gandesc cu revolta dar cred ca o solutie la ignoranta majoritatii care se lasa dusa de nas ar fi introducerea studiilor politice inca din ciclul general, pentru ca orice cetatean sa isi insuseasca din timp, cele mai elementare cunostinte de politica si chiar de etica, astfel incat, la 18 ani, orice om sa fie gata sa ia o decizie in cunostinta de cauza.
si de ce nu, dintre cei cu vocatie, se vor ivi, poate, adevarati politicieni responsabili in domeniile pe care si le asuma...
Trimiteți un comentariu