sâmbătă, 12 decembrie 2009

Zimbabwe: violul ca armă politică în timpul alegerilor prezidenţiale din 2008

Cât de civilizată este o ţară şi cât de solide şi independente politic sunt instituţiile sale reiese cu claritate din felul cum sunt organizate alegerile reprezentanţilor săi politici.

Am citit azi o ştire şocantă despre violurile în masă folosite ca armă politică în alegerile prezidenţiale dintr-o ţară africană, Zimbabwe, în primăvara anului trecut.

Un ONG care luptă pentru combaterea HIV/SIDA a dat publicităţii în urmă cu câteva zile un raport despre agresiunile sexuale asupra femeilor din Zimbabwe săvârşite în preajma alegerilor de membrii ai miliţiilor partidului ZANU-PF, condus de Robert Mugabe, preşedintele în exerciţiu. Victimele au fost femei care îşi exprimaseră suportul pentru partidul de opoziţie de la acea dată, MDC, Mişcarea pentru Schimbarea Democratică. Susţinătorii lui Mugabe, membri de partid sau membri ai forţelor de ordine, au violat în mod sistematic femeile care îi sprijineau pe oponenţii lor sau erau rude cu membri ai partidului de opoziţie.


Potrivit raportului Aids Free violurile au început în 2007 şi s-au intensificat în 2008, în special între primul şi al doilea tur al alegerilor prezidenţiale şi au urmat următorul scenariu: grupuri de bărbaţi strigând sloganuri ale ZANU-PF înconjoară în miez de noapte o casă în care locuiesc membri sau lideri politici ai MDC şi îi scot afară. Îi bat cu bâte de fier sau frânghii peste picioare şi fese până le provoacă răni adânci. Violează femeile în grup acolo pe loc sau le duc în tabere de tortură ale ZANU-PF aflate pe întreg teritoriul ţării.

Cele mai multe mărturii adunate de Aids Free sunt de la femei violate în mod repetat de către grupuri de bărbaţi, uneori brutalizate sub ochii soţilor lor şi ai altor martori. În timpul violurilor, femeilor li se adresau insulte: „trădătoarelor, curve ale MDC, târfe ale lui Tsvangirai (liderul partidului MDC)” sau erau obligate să asiste la violarea fiicelor lor sau la torturarea şi asasinarea membrilor familiei.

„După ce m-a violat al zecelea bărbat nu mai puteam nici să mă ridic. Mi-au violat fiica de cinci ani, fără să pot să mă împotrivesc” este una din mărturiile din raportul „Electing to Rape: Sexual Terror in Mugabe's Regime”.

Raportul cuprinde interviuri cu 72 de victime şi martori şi face referire la cel puţin 380 de violuri comise în toate regiunile ţării în perioada alegerilor prezidenţiale din 2008.

Niciunul din cazurile denunţate la poliţie nu a fost investigat. Jumătate din femei nu au depus plângeri „pentru că poliţiştii fie sunt membri ai ZANU – PF, fie nu ar fi făcut nimic pentru pedepsirea făptaşilor” – spune unul din martorii din raport. Mai multe femei au declarat că au contractat virusul HIV în timpul violului.

Link:

Telegraph Online: Robert Mugabe's supporters 'used rape as a weapon' in election

2 comentarii:

literelibere spunea...

da, chiar ma gandeam daca o sa preiei stirea asta care a socat toata lumea.

dar exista si o alta parte a lumii in care de 10 ani sunt asasinate sau rapite femei tinere, frumoase si sarace. e vorba de Ciudad Juárez (Mexic) la frontiera cu SUA. au fost asasinate 350 de femei si au disparut 400. cadavrele lor poarta evidente ca au fost torturate, violate, ciopartite sau arse. La fel ca in Zimbabwe, autoritatile nu fac nimic minimalizand lucrurile.

http://en.wikipedia.org/wiki/Female_homicides_in_Ciudad_Ju%C3%A1rez

Anonim spunea...

Nu mai dati idei mandrei noastre clase politice. Ca la rele nu-i intrece nimeni.