joi, 15 iulie 2010

Despre cazul Mădălinei Manole

S-a întors pe toate feţele subiectul morţii Mădălinei Manole zilele astea în presă, dar unele lucruri par să le scape comentatorilor de toate profesiile, psihologi, psihoterapeuţi, jurnalişti, cântăreţi, ş.a. Nu am auzit vorbindu-se despre obsesia pentru frumuseţe a unui procent ridicat din rândul fetelor şi femeilor din România, preponderent mediul urban, obsesie-preocupare (depinde în ce grad se manifestă) ce le provoacă o profundă insatisfacţie faţă de propriul corp şi poate conduce la tulburări grave precum depresie, anorexie sau bulimie.

Mass media şi companiile de cosmetice promovează un model de femeie tânără, preocupată intens de piele, păr, unghii, rochii, pantofi, sandale, gene, buze, sâni, celulită. Cheia succesului pare a sta în respectarea cu stricteţe a unor canoane de frumuseţe, într-o cursă continuă pentru atingerea unei „perfecţiuni” greu de atins. Asta face ca marea majoritate a fetelor şi femeilor din România şi în general din lumea occidentală să nu fie satisfăcute de cum arată (de pildă un studiu din Australia a arătat că peste 80% din femei nu sunt mulţumite de propriul corp).

Cultul pentru corp este un fel de burka pentru femeile din Occident, spune Alejandra Moreno Álvarez, o teoreticiană din Spania. În opinia altora, acest tip de presiune poate fi considerată o formă de violenţă asupra femeilor.

Presiunea este şi mai mare asupra femeilor care îşi doresc o carieră în lumea televiziunii, modei, muzicii şi cinematografiei. În timp ce bărbaţii pot apărea fără probleme la tv sau pe scenă mai neîngrijiţi, cu burţi, chelie, păr alb, nu acelaşi lucru este permis şi femeilor. În timp ce bărbaţii sunt evaluaţi în mare parte pentru ceea ce spun, cum cântă, cum joacă în filme, clipuri, etc., femeile sunt judecate şi în funcţie de aparenţă sau în primul rând de aparenţă, de fizic.

Asta face ca bărbaţii să pună eşecurile pe seama unor factori externi şi să-şi însuşească succesul, în timp ce femeile tind să se culpabilizeze pentru eşecuri şi să atribuie succesul unor factori externi. Ele vor ca corpurile lor să fie precum modelele ireale din anunţurile publicitare şi se autoculpabilizează dacă nu le ating, ajungând la niveluri scăzute de autostimă. Lupta pentru „perfecţiune” le face pe unele femei să-şi piardă controlul asupra propriilor vieţi iar în cazuri extreme ele ajung la depresie sau la anorexie, bulimie, boli recunoscute ca fiind efectul presiunilor „tiraniei frumuseţii”. Femeile ajunse în această fază îşi urăsc corpurile, se simt deprimate şi dizgraţioase.

„Nimeni nu are vreo vină, toţi mă iubiţi enorm şi aţi făcut totul pentru mine motivul este acesta: nu mai pot suporta FIZIC vorbind sunt defectă, un rebut, aşa am fost mereu, dar acum de abia realizez cu adevărat. (...)", scria Mădălina Manole în SMS-ul de adio de pe telefonul său.

Pe de altă parte, în strânsă legătură cu „tirania frumuseţii” este obsesia pentru tinereţe din societatea actuală. Tinereţea este o valoare, aşadar orice semn al îmbătrânirii provoacă o devalorizare, în special a femeilor. Pe platourile televiziunilor rar sunt întâlnite femei trecute de 40-50 de ani, acelaşi lucru nefiind valabil în cazul bărbaţilor. La BBC s-a făcut un studiu în anii trecuţi din care a reieşit că există o diferenţă de 10 ani între media de vârstă a femeilor şi bărbaţilor prezentatori şi comentatori şi că pe măsură ce îmbătrânesc, bărbaţii capătă autoritate în timp ce femeile îşi reduc din roluri şi în cele din urmă dispar de pe ecranele tv.

În lumea muzicală femeile trecute de o anumită vârstă fac eforturi mari pentru a arăta precum adolescentele, cu toate că prin asta contribuie la anularea autorităţii câştigate odată cu vârsta. Ridurile femeilor, acele semne ale timpului care ar trebui să indice personalitatea, sunt şterse prin operaţii, conducând la infantilizarea şi obiectificarea lor.

Câţi cântăreţi, femei dar şi bărbaţi, cu vârste peste 40 de ani au astăzi succes în industria muzicală din România? Pe MTV sau alte canale de muzică n-are rost să investigăm, poate pe Taraf TV. Dacă n-ar fi intervenit suicidul cu aspecte misterioase, despre Mădălina Manole n-am fi auzit mare lucru, oricât de excepţional ar fi fost albumul pe care îl pregătea de lansare. În subsolul unei ştiri despre Mădălina Manole de acum un an comentatorii spuneau despre ea că e „o răsuflată care ne plictiseşte” şi că „s-a aşezat praful pe ea”.


5 comentarii:

Anonim spunea...

Mi-e scarba de "comentatorii" de 13 ani, cu polutii nocturne, care isi dau cu parerea vis-a-vis de persoane care nu au avut "bafta" sa le scrie muzica "ilustrul" marius moga (fara majuscule, nu e cazul). Dar intr-adevar societatea in care traim si y-compris noi toti avem marea vina ca taxam totul doar dupa aparente, ca uitam ca nesimtitii ce inseamna o voce adevarata si ne complacem in a asculta pipite despuiate care dau bine pe MTV. Si tot noi ne grabim sa aruncam cu pietre cand Madalina Manole isi pune capat zilelor, satula de gunoiul din muzica romaneasca, si plangem fals ca "ce buna a fost, saraca". Rusine sa ne fie! Nu ma incanta cu nimic faptul ca si americanii sunt la fel de nesimtiti.
De-asta "marile" voci din prezent sunt lady gaga si inna.
Nu am "decat" 35 de ani, dar am avut sansa sa mai ascult si muzica de calitate. E drept, in adolescenta si in tinerete, ca de cativa ani incoace nu mai este cazul.
Scuze pentru vehementa.
Cristina- Resita

Anonim spunea...

Uitati-va mai bine in...voi. Toate femeile sunt niste rebuturi.

Grecul spunea...

TOATE FEMEILE SUNT NIŞTE REBUTURI.

Anonim spunea...

Draga mea, părerea mea experimentată este că tu ai înţeles într-adevăr problema Mădălinei. Că noi 2 avem dreptate, se va vedea-citi atunci cînd mi se vor tipări cărţile..anul acesta??
Eu nu sunt arăboaică , deci nu am pile..precum au de altfel pile să (şi) publice exact persoanele care nu prea au ce spune..trimite-mi linkul tău pe Facebook şi salutări colegilor!!

Amy Neagoe spunea...

Bună, Cristina! Îmi pare bine că tot romînii din afara Capitalei ăsteia împuţite realizează printre primii care este adevărul..ştii că îţi dau întru totul dreptate.
(te rog să vezi comentariile mele pe Amycommunications.blogspot.com despre moartea tragică a Mădălinei, care a fost o artistă superbă şi o femeie romîncă cu adevărat frumoasă d.t.p.d,vedere, şi pe care numai personaje cu poluţii şi cu tocuri în picioare scheletice sau din contră-la extreme- o puteau compara cu mironosiţe insignifiante fizic şi psihic-intelectual precum Roberta Anastase şi Elena Udrea.
Vorbind din proprie experienţă ca femeie trecută în prima-mi tinereţe şi în adolescenţă prin toate ifosele masculilor, ale babelor şi moşilor nevrozaţi şi a majorităţii de femele idioate!! ..vă spun eu de ce şi-a pus capăt zilelor săraca femeie: Dumnezeu să o odihnească în pace!!
Habar nu are lumea cum, orice femeie care este într-adevăr deasupra mediei şi este deosebită, se confruntă cu fix aceleaşi probleme: singurătatea, neîncrederea adevărat -profund clădită în oameni, complexe fizice şi mai ales complexe psihice nemărturisite. Şi care sunt aceleaşi identice pentru exact toate femeile discriminate-cel puţin în Romînia asta pe care o conduc, de ani de zile, şacalii şi tîrfele. Care îi fac omului viaţa atît de alertă, încît, mai ales în contextul în care eşti singură şi nu eşti lăsată să-ţi realizezi visele-dorinţele, nu mai ai nici un interes să te agăţi de viaţă. Îţi spun din proprie experienţă. Şi, atît din proprie experienţă cît şi de studiile mele-de antropologie şi estetică-pe cînd eram în prima facultate, că orice valoare şi concept(în cazul nostru, cel de 'frumuseţe' fiind plurisemantic înţeleasă-adică exact aşa cum scrie în studii umane că trebuie să fie!! este indusă fiecăruia din noi şi colectivităţilor, pe parcursul vieţii. Vezi deci că şi cultura are un rol fundamental de practic pt.dezvoltarea ambelor sexe, pînă la urmă. Fiindcă eu d.e. îl găsesc frumos cînd vorbesc cu el numai-pe Eros Ramazotti care însă nu poate fi încadrat în tipare 'regulate', în timp ce fufele şi puştanii tembeli care nu au 1.cultură şi 2.experienţă pentru a înţelege cum se defineşte în mod real conceptul valorii, se cred 'cei mai şi cele mai dintre toţi şi toate' şi au şi tupeul să facă gură şi să se compare cu tine căutîndu-şi în fond lor defectele, pt.simplul motiv că nu sunt în stare să ştie pe ce lume trăiesc, oriunde. Şi kulmea e că foarte mulţi chiar mor fără să o afle vreodată..cam asta e..citeşte mai multe pe siteurile mele2 şi să dea..Politika să-mi public cărţile anul acesta şi veţi afla..mai multe.
Pînă atunci, îţi recomand un articol-interviu într-un 'Adevărul' trecut cu un antropoloig italian..nu ştiu unde e prin casă, că n-am apucat să îl citesc decît în grabă şi nu ştiu care este numele acestui profesor de antropologie în Italia..însă este adevărat în întregime ceea ce spune!!
Buona sera şi ajutaţi-mă vă rog să am succes cu americanii..A rivederci!