sâmbătă, 12 martie 2011

Suntem egali?

La aniversarea a 100 de ani de când se celebrează Ziua Internaţională a Femeii, actorul britanic Daniel Craig (James Bond) s-a pus, la propriu, în rolul unei femei.

Agentul 007 apare într-un film scurt, de 2 minute, regizat de Sam Taylor-Wood („Nowhere Boy”) după un scenariu semnat Jane Goldman (Kick Ass). Voice-over-ul este asigurat de Judy Dench, care joacă în seria Bond pe şefa lui 007, personajul denumit M.

James Bond apare în prima parte a filmului îmbrăcat la costum în timp ce vocea feminină din fundal îi spune că a fi bărbat aduce avantaje. Înseamnă să câştigi mai mulţi bani, chiar pentru aceeaşi muncă, şi să ai mai multe şanse de a ajunge şef de companie sau lider politic. Ca bărbat eşti mai puţin judecat pentru comportament promiscuu şi e mult mai puţin probabil să fii agresat sexual. Spre deosebire de miile de femei care îşi pierd slujba când rămân însărcinate, ca bărbat nu te confrunţi aproape cu nici un risc în carieră dacă decizi să devii părinte. Şi nici dacă devii părinte în mod accidental.

James Bond, atât de afectuos cu femeile, este oare capabil să se pună în locul uneia?

În cea de-a doua parte, Daniel Craig apare în rolul unei atrăgătoare blonde. Vocea din fundal îi explică ce înseamnă să fii femeie.

În anul 2011, lucrurile în lume par a se fi schimbat. Şi totuşi cifrele ne arată că persistă numeroase inegalităţi între sexe. Femeile prestează 2/3 din activitatea desfăşurată la nivel mondial (plătită şi neplătită), dar câştigă 10% din venitul total şi deţin doar 1% din totalul proprietăţilor. Dar nu se limitează totul la bani şi putere. În jur de 70 de milioane de fete nu au acces la educaţie primară (două treimi din totalul analfabeţilor în lume sunt femei). Mii de fete sunt agresate în drum spre şcoală. Ca femei, ne temem să ieşim noaptea pe stradă. Unele dintre noi se tem să se întoarcă acasă, în propria casă: 1 din 4 femei este victimă a violenţei domestice. Numai în Marea Britanie, săptămânal, 2 femei sunt ucise de fostul sau actualul partener.

Aşadar, suntem egali?

Până când răspunsul nu va fi DA, nu trebuie să încetăm a ne întreba.





Filmul este parte a unei campanii din Marea Britanie denumită EQUALS. Mai multe detalii pe http://www.weareequals.org/

„Credem că este foarte importantă implicarea bărbaţilor în mişcarea pentru drepturile femeii şi EQUALS aduce împreună bărbaţi şi femei care promovează ideea de schimbare", a declarat Annie Lennox, implicată în organizarea campaniei.


Pe site-ul Realitatea tv ştirea despre această campanie a apărut la categoria ..."FUN/ MONDEN", subsecţiunea "DIVERTISMENT". A vorbi despre inegalităţile dintre femei şi bărbaţi este, deocamdată, o chestiune de divertisment pe canalele tv din România.

Niciun comentariu: