miercuri, 5 octombrie 2011

Dobro şi Craioveanu, mitocănii misogine de dimineaţă

Bună dimineaţa, doamnelor!

Radio Guerrilla vă serveşte, în ediţia din 4 octombrie a emisiunii Guerrilla de Dimineaţă, o porţie de mitocănie misogină cu care să vă „înveselească” ziua şi nu care cumva să nu uitaţi în ce ţară trăiţi.

Doi simpatici, Mihai Dobrovolschi şi Vlad Craioveanu, se întreabă: „pe bune, există femei inteligente? Se mai fabrică?”. „Bă, sunt, dar sunt singure, nimeni nu le vrea!” Urmează hohote de râs. Apoi se întreabă „există extratereştri?”.

Un al treilea ins din studio, unul pe nume Matei, îi lămureşte: „staţi puţin, că dacă n-aţi văzut nu înseamnă că nu există”. I se răspunde: „aici nu este o glumă, Matei, femeia nu este făcută să fie inteligentă. Dacă e inteligentă e bolnavă!”.

După hohote prelungite, mai discută pe seama atractivităţii sexuale a femeilor proaste, după care emană prejudecăţi învechite despre feministe – feministele sunt lesbiene agresive, lipsite de tandreţe şi inteligenţă - pentru ca în cele din urmă să înceapă să caute femei inteligente din România: „Ra-Tatoiu”, „Udrea”…. „România are femei inteligente în viaţă?” – se tot întreabă cei de la Guerrilla. Urmează răspunsul „da, dar sunt scumpe, 200 – 300 de euro o oră”. Evident, urmează alte hohote de râs în studio după aşa glume „bune”. Finalizează prin a găsi totuşi câteva femei inteligente: Zoe Petre, Marie Rose Mociorniţă (dar doamna Mociorniţă nu e femeie, e zeiţă, zic ei), Aurora Liiceanu, Adriana Săftoiu, Andreea Esca. Asta nu înainte de a ajunge la „origini”, la Eva, o femeie inteligentă pentru că „l-a fraierit” pe Adam („dar nu mai bine rămânea ea proastă aşa?” – se întreabă retoric Craioveanu, încă o prejudecată că femeia dacă e inteligentă provoacă rele).

Cum zice prietena mea Andreea Molocea, oamenii ăştia încă mai cred că e cool să fii misogin. Aşa cum alţii cred că e de bonton să facă glume rasiste sau homofobe, şi ăştia de la Guerrilla, în ciuda pretenţiilor elitiste şi a ascultătorilor (inclusiv a ascultătoarelor) cu inteligenţă peste medie pe care aspiră să-i cucerească, nu se simt îngrădiţi să jignească femeile cu glume de şantierişti. Asta-i mass media quality din România? Trist.


Fragment guerrilla de dimineata - 4 oct. 2011

Asculta mai multe audio podcast

Uitasem să spun că la începutul discuţiei au tras cu noroi şi în Ana Aslan, insinuând că nu ea este inventatoarea cremelor Gerovital, ci bărba-su. Cum ar putea oare o femeie să inventeze ceva? Despre asta e vorba? „Amuzant”, ce să zic. Sper să-şi ia o amendă de la CNCD ca să avem de ce râde cu adevărat.

34 de comentarii:

Dora M. spunea...

Trist si pacat.
Competenta in acest caz revine CNA-ului. Se poate formula o petitie catre ei. Astfel de derapaje nu trebuie sa ramana nesanctionate.

Ioana Borcan spunea...

Au mai pierdut o ascultatoare. Pacat ca sunt formatori de opinii si ca, din cauza unora ca ei, este intarita ideea conform careia nu e bine sa fii prea inteligenta, ca ramai singura.

ramai treaz spunea...

eu nu pot sa zic ca au pierdut un ascultator pentru ca nu i-am ascultat niciodata :D.

cred ca faceti prea mult tam-tam pe chestia asta. e important sa va simtiti bine in pielea voastra in primul rand. nu stiu cat de mult pot forma ei opinii in momentul de fata pentru ca nu stiu cat de ascultati sunt.

Anonim spunea...

daca ai fi ramas treaz intr-adevar ai fi inteles despre ce e vorba si nu ai fi scris imbecilitati de genul" eu cred ca faceti prea mult tam tam".
am terminat doua facultati si un master...si nu sunt lesbiana...si ca mine sunt multe femei care se simt profun jignite si dispretuite prin acest fel de comentarii facute de niste inepti care,mai mult ca sigur,printre nopti de betie si discoteca au reusit sa termine o facultate particulara..

Tudorina spunea...

@aninom, cred ca "ramai treaz" ne zicea pur si simplu sa-i ignoram pentru ca emisiunea lor este egala cu zero.

MoniQQ spunea...

Inteleg ce spune "ramai treaz", dar e stupid. Nu vreau sa fac eu efortul sa ii ignor, vreau sa dispara din peisaj. Vreau ca adolescentii sa nu-i auda vreodata, etc.

ramai treaz spunea...

sincer nu stiu daca ar trebui sa fiu serios sau sa bufnesc in ras la comentariul anonim. din respect o sa ma ``situez`` undeva la mijloc.
in momentul asta Romania are alte probleme. feminismul e o pseudoproblema. cate femei conduc in romania ministere? Camera Deputatilor e condusa de un barbat sau o femeie ? (spre rusinea mea nu mai stiu daca a ramas tot roberta). despre ce vorbim aici pana la urma ?

Amalia spunea...

Ana Aslan n-a fost casatorita...niciodata! Mai mult, ea nu le sfatuia pe femei sa se casatoreasca, facea glume benigne despre colegele casatorite. Daca a ajutat-o cineva cu Gerovitalul, a fost tot o femeie, o farmacista, dna Polovrageanu, daca nu ma insel. Sigur, era nevoie de o farmacista pentru treaba asta, dna Aslan fiind medic de profesie.
Ana Aslan "n-a facut mare lucru": "doar" a creat primul institut de geriatrie din lume. Mai mult, a incercat sa trateze imbatranirea ca problema medicala, dand speranta altora ca se poate face ceva in acest sens.
Colegii mei mai in varsta stiu mai multe. Am lucrat la institutul fondat de dna Aslan. N-am cunoscut-o, era mult dupa ce ea nu mai era. Au fost si altii (altele, ca erau aproape numai femei) care au facut lucruri interesante acolo, dar directorii nu erau departe de Dobro si Craio ca viziune si interes.

ramai treaz spunea...

si eu am terminat o facultate si un master, nu la privat, ci la stat. [va rog sa ma aplaudati :))] dar oare intereseaza pe cineva ? se pare ca tudorina a inteles ce vroiam sa zic.
v-ati intrebat cat la suta dintre femeile din romania considera ca rolul femeii e de a sta in bucatarie si de a creste copii ? o sa fiti surprinse :)) va rog, nu ma banuiti de misoginism. eu doar constat.

Tudorina spunea...

@ramai treaz, mai ai de invatat (daca te intereseaza). Stai prin preajma. 1. Feminismul nu e o "problema".2. Exista multe femei misogine, nu ne zici nimic nou.

@Amalia, multumesc mult pentru informatii.

anamaria spunea...

Hm, oare ar trebui să-i felicităm pentru consecvenţă? Exact aceleaşi comentarii misogine şi anti-feministe le auzeam de la ei şi acum 3-4 ani, când ascultam Radio Guerrilla. Ugh.

ramai treaz spunea...

oare am zis eu ca e o problema ?(pseudo=fals)unii fac din asta o problema. practic asta am vrut sa spun de la inceput.
puteti face oare diferenta intre a fi feminista si a fi feminina ? uitat-va la voi si spuneti-mi. sunteti mai mult feministe sau feminine ?

Tudorina spunea...

@ramai treaz, femininul si feminismul sunt complet compatibile. Acuma depinde si cum le definesti tu.Chiar asa, tu cum definesti feminismul? Cred ca de la asta ar trebui sa plecam.

Tudorina spunea...

@plectrude, eu nu ascult Radio Guerrilla dar mi s-a spus acelaşi lucru.

ramai treaz spunea...

notiunile de ``feminin`` si ``feminism`` sunt mult mai profunde decat sunt ele definite in dex. o femeie poate fi atat feminina cat si feminista, poate sa fie numai feminina sau feminista, cum poate sa nu fie nici feminina si nici feminista.

daca vrei sa semnalezi cu adevarat o discriminare a femeii, iti dau un link http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/International/218634/Salariatele-unei-firme-obligate-sa-poarte-la-gat-un-carton-cand-mergeau-la-toaleta.html

Anonim spunea...

Dobro si Craioveanu insista pe acelasi gen de glume misogine pentru ca ele prind la cei si cele care dispretuiesc femeile. Si sunt Multi, cata frunza si cata iarba. Romania e o tara profund misogina. Cei doi sunt barbati si e problema lor pe cine urasc si de cine isi bat joc, problema e ca pun botul la astfel de mizerii femeile...si chiar daca unele nu rad, tac! asta e grav!

Irina N spunea...

anonim, carevasazica femeile sint problema cind vorbim de afirmatiile facute la radio de cei doi barbati destepti?

Iar ramai treaz, nu inteleg in ce fel referinta ta la situatia din spania schimba semnificatia interventiei desteptilor-portavoci ai misoniginismului romanesc.

Anonim spunea...

Irina N, stii cate femei rad ca prostele in targ la glume misogine? Zic ca e relativ normal ca un barbat sa fie misogin, el traieste intr-o cultura care ii ofera argumentele superioritatii lui. Problema e ca si femeile sunt misogine, inghit pe nemestecate teoriile care certifica superioritatea barbatului. Cine sta in capul mesei aka barbatul nu o sa se ridice in veci sa dea locul celui caruia i se arunca ciosvartele si e insultat... Referinta legata de Spania nu o inteleg, te rog sa detaliezi.

ramai treaz spunea...

cred ca am fost destul de explicit, dar ma rog, sa incercam altfel.
1) misoginism = discriminare a femeii
2 exista oare cu adevarat oameni misogini in romania ? pentru a va raspunde la intrabarea asta spuneti-mi un barbat din jurul vostru care va trateaza cu inferioritate doar pentru ca sunteti femeie (sotul e exclus, dupa parerea mea aici nu ne aflam decat in situatia unei casnicii ratate si va sfatuiesc sa divortati)
3) in cazul din spania ne aflam cu adevarat in situatia unei discriminari a femeii.

ramai treaz spunea...

nu imi spuneti ca nici acum nu a-ti inteles pentru ca o sa le dati singure dreptate alora.

irina n spunea...

@ Anonim- dobrovolschi si craioveanu nu sint victime inocente ale misoginismului femeilor- cu tot sprijinul pe care li-l da societatea in aceasta directie. sunt suficient de destepti si de antrenati in a tine conversatii publice incit sa fie complet responsabili pentru lucrurile pe care le-au spus. mi se pare funny ca atunci cind exista exemplul concret al celor 2 tipi misogini la modul grosier, lasam asa subiect de conversatie in planul secund ca sa vorbim, la modul general, despre femeile misogine.
(referirea la spania era pentru alt comentator, pentru "ramai treaz")

Anonim spunea...

@Irina N, hai sa iti explic altfel, folosind o metafora! E un refren intrat in folcor "la tigan sa nu zici cioara, ca se supara si zboara"; cand o intra in folclor o zicere de genul "la femeie nu-i zi proasta, ca se supara si te lasa" o sa fie altceva. Pana una alta, unei femei daca ii zici proasta, ea te crede, ba te si aproba, si iti zice si doua bancuri cu blonde...

ramai treaz spunea...

sunt de acord cu faptul ca sunt multe femei care aproba afirmatia ``femeile sunt proaste``, dar nu sunt de acord ca daca ii spui unei femei ca e proasta nu o sa se supere. si oameni buni, femeile sunt la fel de ``proaste sau destepte`` ca si barbatii, iar poporurl roman nu e misogin.

pentru cei care nu ati inteles ce vroiam eu sa spun pe aici, intrati pe blogul meu s aflati. m-ati fortat sa scriu pe el desi aveam de gand sa nu mai fac :D

Sinatra spunea...

E cam bizar totusi ca dintre atatea femei inteligente cu n+1 facultati nu e nimeni care sa poata abstractiza putin si sa ia gluma asa cum este. Nu denota nimic, in fapt, nu cauta sa fie luata in serios (chestia cu extraterestrii eu o vad tocmai ca pe o invitatie ludica, nu ca un preambul pentru filosofie dogmatica) si in final emisiunea nu este decat un pamflet. Cu mare placere trebuie sa il citez pe Schopenhauer (cred ca avea doar o facultate saracul): "femeia este un animal cu par lung si idei scurte". Cam asta vad aici printre comentarii, o idee fixa ca lumea e o impotrva femeilor si orice gluma oricat de vadit idioata este luata ca un atac. Un ultim lucru: eu cand vreau sa ma simt chiar inteligent, ascult muzica simfonica. Parerea mea...

Tudorina spunea...

Sinatra, pe vremea lui Schopenhauer pe care îl citezi femeile chiar erau tratate precum nişte "animale cu păr lung şi idei scurte". Să-ţi amintesc că n-aveau acces la educaţie şi nici drepturi civile şi politice. De abia la sfârşitul secolului al 19 lea-lea şi începului secolului 20 li s-a permis accesul în facultăţi, apoi li s-a permis să administreze bunuri, să călătorească fără a mai fi nevoie de aprobarea soţului şi în cele din urmă să voteze. În unele ţări, foarte dezvoltate şi "democratice" de altfel, femeile au putut vota de abia după al doilea război mondial, de exemplu în Franţa.În Elveţia au primit drept de vot de abia la 1971! De misoginism la adresa femeilor n-am dus lipsă de-a lungul istoriei şi şi nu ducem lipsă nici în prezent deşi în ţările alea dezvoltate la care ne raportăm e ceva mai voalat.

Tudorina spunea...

Cât despre umorul practicat la Guerrilla, are şi el o limită. Ţi-ar plăcea să auzi glume rasiste pe un post de radio? Sau miştouri despre persoane cu handicap? Sau glume despre Holocaust?

Nat King Cole spunea...

dar de ce nu glume despre barbati? ati mai auzit pe vreun post glume, ca cele despre care vorbim, in centru carora sa fie barbatii? Sinatra probabil ca s-ar amuza copios la ele caci vad ca are simtul umorului foarte dezvoltat.

Tudorina spunea...

mda, niste glume misandre

Lucian Vâlsan spunea...

Ţi-ar plăcea să auzi glume rasiste pe un post de radio? Sau miştouri despre persoane cu handicap? Sau glume despre Holocaust? - Mie DA!
Dacă vrei îţi zic câteva bancuri bune cu ţigani sau cu evrei.
Şi încă o chestie: Cele mai bune bancuri cu gay şi cu ţigani le-am auzit chiar de la ţigani!

Eu cred că-i luaţi prea în serios şi mi se pare exagerată atitudinea.
Dacă-i până-ntr-aici, poate ar trebui să-l scormoniţi şi pe Mircea Badea şi sigur o să-l găsiţi şi pe el misogin deşi cu siguranţă este cel mai realist realizator de emisiuni tv de la ora actuală din România.

Nat King Cole spunea...

draga Lucian Valsan, ai ocolit in enumerarea ta exact glumele misandre. de ce oare? iti spun eu, pentru ca nu ti-ar conveni sa fii facut albie de porci de niste femei care-si rad de tine grosolan, (chipurile sub forma de gluma) in fata unui microfon, la un post de radio cu audienta, oricat de scazuta ar fi ea.

Lucian Vâlsan spunea...

Nat King Cole, există un astfel de post: Se numește Euforia Life Style TV (Cufuria Laifstail Tivi - cum îmi place să-l numesc) unde există chiar destul de multe emisiuni cu remarci misandre.
M-ai văzut vreodată revoltat? Crede-mă, nici n-ai să mă vezi.

În fond văd în fiecare zi cum cuvântul ”bărbat” este vârât forțat în absolut TOATE contextele negative și cuvântul ”femeie” smuls cu cherpedinul din orice construcție frazală care ar putea conține măcar vag o remarcă negativă. Așa că nu se susține argumentul tău.

Mai încearcă.

Laura spunea...

vor sa le spun niste adevaruri despre barbati(pardon,niste glume misandre)..sa se invete minte? ca stiu destule!

Laura spunea...

tocmai am auzit pe un baiat la radio zicand ceva de genul "daca as fi femeie mi-as bate joc de toti barbatii,ca asa le trebuie,barbatii sunt prosti";)) asta a spus,nu glumesc! sa nu ma mai acuze cineva ca sunt misandra ;))

Oaie spunea...

Exista o cercetare care demonstreaza ca la medie, inteligenta femeilor e tot atat de multa ca si cea a barbatilor. Doar ca, daca va imaginati o curba IQ de forma clopotului lui Gauss, a femeilor este inalta si stramta iar a barbatilor este mai joasa si larga. Cu alte cuvinte exista mai multi barbati foarte inteligenti si extrem de prosti iar femeile suntmai aproape fe medie.