duminică, 10 iunie 2012

Discriminarea femeilor la admiterea la Şcolile de Poliţie

Fără nicio explicaţie, la admiterea la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” din Bucureşti şi la şcolile de poliţie şi subofiţeri din ţară s-a revenit la segregarea pe sexe a locurilor, fetelor fiindu-le rezervate un număr considerabil mai mic decât băieţilor.




La Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” din Bucureşti,  la studiile de „Drept”, numărul total de locuri este de 25, din care 20 pentru bărbaţi şi 5 pentru femei. La programul de studii „Ordine şi siguranţă publică” s-au anunţat următoarele locuri: la specialitatea Poliţie, 50 de locuri din care 42 pentru bărbaţi, 5 pentru femei şi 3 pentru minorităţile etnice; la  specialitatea  Poliţie de frontieră sunt 20 de locuri din care 15 pentru bărbaţi, 2 pentru femei şi 3 pentru minorităţi; la  specialitatea  Jandarmi sunt 45 de locuri din care 40 pentru bărbaţi, 3 pentru femei şi 2 pentru minorităţi. Locurile pentru minorităţile etnice sunt la comun pentru femei şi bărbaţi.


În anii anteriori admiterea la aceste programe de studii şi specializări se făcea fără diferenţiere între femei şi bărbaţi.  Acest lucru s-a întâmplat începând din anul 2006, la doi ani după intrarea în NATO şi cu un an înaintea integrării în Uniunea Europeană. Singurele programe de studii în care admiterea se făcea exclusiv pentru bărbaţi erau cele pentru pompieri.

De ce a revenit acum Ministerul Administraţiei şi Internelor la o măsură retrogradă şi discriminatorie? În presă s-a spus anii trecuţi că fetele dăduseră năvală în şcolile de poliţie. S-or fi temut cadrele didactice că bărbaţii vor pierde supremaţia în acest sector? Pe de altă parte, anul acesta a scăzut drastic numărul total de locuri la aceste şcoli faţă de anii anteriori. La specializarea Poliţie, de exemplu, sunt  scoase la concurs doar 50 de locuri, faţă de 203 de locuri în 2011 şi 364 de locuri în 2010. S-or fi gândit să favorizeze soarta candidaţilor de sex masculin, excluzându-le pe conştiincioasele fete care ameninţau să ocupe puţinele locuri scoase la concurs? Ar fi o discriminare de cea mai joasă speţă!  

Fetele şi băieţii trebuie să concureze liber, fără discriminare. Argumente de tipul „fetele nu au aceeaşi forţă fizică” trebuie combătute la faţa locului, prin probe fizice. Dacă mâine medaliatele la concursurile internaţionale de judo, box sau kickboxing vor dori să se înscrie la concursul de admitere la Academia de Poliţie sau la orice şcoală postliceală de poliţie, ele nu pot fi oprite să facă acest lucru pe considerente care ţin de sexul lor biologic. Nu trec probele fizice, nu sunt admise. Simplu. Ceea ce nu trebuie permis este să se stabilească apriori o măsură care să le excludă sau să le reducă şansele.

Părinţii care doresc să-şi înscrie fetele la Academia de Poliţie din Bucureşti sau la şcolile postliceale de agenţi de Poliţie şi subofiţeri din Câmpina, Cluj, Oradea, Drăgăşani şi Fălticeni ar putea da în judecată aceste şcoli şi ar avea mari şanse de câştig ţinând cont de cadrul legal din România, de documentele NATO şi de legislaţia UE în materia şanselor egale la educaţie şi muncă.


Sursa datelor:


2 comentarii:

Laura spunea...

mi se face rau cand vad ca facem pasi inapoi iar...

Anonim spunea...

nu pot sa cred cat de des este incalcata lege la noi in tara, chiar de catre cei care o fac!