miercuri, 19 decembrie 2012

Cotele de gen ar putea fi readuse în discuţie în noua legislatură



Alina Gorghiu a criticat-o dur pe Sulfina Barbu pentru abandonarea iniţiativei legislative de introducere a cotelor pentru femei în politică.


Ieri a avut loc o dezbatere la iniţiativa Reprezentanţei Comisiei Europene cu privire la măsura propusă de Viviane Reading de stabilire a unor cote de gen obligatorii în boardul companiilor listate la bursă.

Principalele invitate au fost politiciene - Andreea Paul (PD-L), Alina Gorgiu (PNL) şi Gabriela Creţu (PSD), alături de reprezentante din mediul academic şi business.  Discuţia a alunecat inevitabil dinspre domeniul economic înspre cel  politic – acolo unde România are o gravă problemă de reprezentare a femeilor la vârf, mult mai accentuată decât în economic.

După alegerile legislative din 9 decembrie, conform unor statistici, femeile reprezintă doar 11% din parlamentarii aleşi, cifră mică dar previzibilă dacă ne raportăm la ponderea femeilor în rândul candidaţilor cu care partidele s-au prezentat la vot.

Una din supărările liberalei Alina Gorghiu la dezbaterea de ieri a fost că unele teme de interes pentru femei – cum ar fi reprezentarea lor politică – au fost folosite de unele politiciene pentru a-şi crea un capital de imagine, fără un angajament solid din partea lor. Voalat, critica a vizat-o pe Sulfina Barbu, cea care în 2011 a depus un proiect legislativ de introducere a obligativităţii partidelor politice de a avea minim 40% din candidaţi femei în alegerile legislative. „Eu când am ceva de trecut prin Parlament, nu-mi pun problema aşa: cutare eşti de la PNL, tu eşti de la PPDD, tu eşti de la minorităţi, tu eşti de la PSD iar pe tine nu te iau semnatar la proiect. Eu când am un proiect care îmi este aproape de suflet (… ) încerc să-mi găsesc suport larg parlamentar. Dacă pe un proiect de genul acesta am orgolii şi semnez Alina Gorghiu  şi folosesc lucrul acesta o dată sau de două ori la televiziune iar pe urmă în comisia de resort uit să vin deşi este proiectul meu pe ordinea de zi (…) atunci daţi-mi voie să cred că subiectul n-a fost folosit şi n-a fost adus în Parlament pentru a obţine o lege din acel proiect ci din alte raţiuni”.

Alina Gorghiu a sesizat corect faptele. Într-adevăr, Sulfina Barbu, pe vremea când se afla în conducerea Organizaţiei de Femei a PD-L, a depus acel proiect legislativ după care efectiv a renunţat la el (formal proiectul se află încă în Parlament). Ceea ce Gorghiu nu pare a şti este că: 1) Acel proiect a fost depus la presiunile PNUD – întrucât dintre Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului, în domeniul egalităţii de gen cea mai problematică în cazul României este partea care ţine de puterea politică; 2) Sulfina Barbu a avut o slabă susţinere în Parlament şi în afara lui. Barbu nu este genul de politician care să se confrunte cu şefii atunci când i se spune făţiş s-o lase mai moale cu "năzbâtiile" astea feministe. Un proiect legislativ de asemenea importanţă necesită curaj - bărbaţii sunt 90% din parlamentari şi nu vor renunţa uşor de poziţiile lor de putere pentru a face loc femeilor, şi necesită o presiune puternică dinspre toate sferele: politică, academică, mass media ş.a. Alina Gorghiu de pildă nu a susţinut proiectul Sulfinei Barbu şi nu va susţine nici alte proiecte asemănătoare întrucât, de pe poziţii liberale, măsura i se pare mult prea coercitivă. Este de acord doar cu autoasumarea de către fiecare partid a unor cote de gen voluntare.

O altă politiciană prezentă ieri la dezbatere, Andreea Paul, nou intrată în Parlament, a anunţat că va readuce în discuţie în noua legislatură introducerea cotelor de gen.  Dacă va fi aşa, două lucruri le consider vitale  pentru succesul acestui demers: susţinerea cât mai largă a proiectului şi aplicabilitatea lui ţinând cont de sistemul actual de vot. Momentul cel mai oportun pe care Andreea Paul şi celelalte promotoare l-ar putea valorifica pentru o discuţie în acest sens  este peste doar două luni, la rediscutarea sistemului de vot uninominal.

O întrebare care merită adusă în discuţie: este un astfel de proiect important acum pentru femeile din România? Ar aduce o schimbare în viaţa lor de zi cu zi? Iar răspunsul este da. Într-o societate ca a noastră în care persistă inegalităţi de toate felurile, orice iniţiativă care ar forţa lucrurile într-o direcţie bună este binevenită. Viaţa femeilor din România nu se va schimba de pe o zi pe alta pentru că în Parlament sau în cutare Consiliu Judeţean sau Consiliu Local vor fi mai multe reprezentante, însă cu timpul femeile ar începe să aibă un cuvânt de spus, să îşi facă o agendă, să deschidă ochii…Altfel, am putea aştepta mult şi bine ca schimbarea să vină de jos în sus. Am putea aştepta mult şi bine ca partidele să înceapă singure un proces de democratizare internă.


Linkuri:

13 comentarii:

ADRIAN spunea...

Cote impuse pentru cetateni egali in fata legii. Cea mai nedemocratica prostie! Astept obligativitatea cotelor pe rase, pe religii, varsta. As prefera niste cote pe IQ si nivel de educatie mai curand. Daca ar fi si pe bun simt n-am mai vedea diverse fiinte gen Reding sau Ashton care ne influenteaza vietile intr-un mod pe care n-avem cum sa-l controlam. Poate am vedea in schimb mai multe Regine Elisabeta a II-a, ca e nevoie.

Tudorina spunea...

Adrian, spune-mi te rog, Franţa, Belgia, Spania, Argentina sunt ţări democratice? Acestea şi altele au cote de gen obligatorii impuse prin legea electorală sau constituţie. Germania, Austria, Marea Britanie, Italia, Suedia şi multe, multe altele sunt ţări nedemocratice? Partidele din aceste ţări au cote de gen interne la desemnarea candidaţilor în alegerile legislative sau locale.
"Cotele pe IQ" sunt o utopie, mai ales în Ro, iar femeile trebuie să fie de 10 ori mai deştepte şi iscusite ca să răzbată, deci, lasă-ne!

ADRIAN spunea...

Va las. Dar tot nedemocratic este. Sa puna atunci cota 51% pentru femei, sa se respecte faptul ca tot sunteti mai multe si traiti mai mult. Ma si gandesc cum ar fi asta in SUA - cota obligatorie de gen divizata in minicote obligatorii pentru hispanice, afro-americane si caucaziene ... Penibil. Stiu destule femei "iscusite" si "destepte" in politica romaneasca. In fapt, cele mai rasunatoare scandaluri 9atat in prezent cat si in trecutul istoric) si cele mai mari antipatii populare se indreapta catre aceste iscusite. Nu le numesc ca umplu pagina, asa putine cate au fost ele in lipsa cotelor de gen.

Tudorina spunea...

femeile sunt de vină...

Daniel din Vaslui spunea...

Intre noi fie vorba, Argentina nu e in prezent o tara democratica absolut deloc.
Regimul doamnei Cristina Fernandez seamana cu regimul domnului doctor Petru Groza de la noi din vremurile de trista amintire.

Nationalizari, furturi sponsorizate de stat dupa modelul Che Guevarist, etc. etc.

Suedia, de asemenea nu e o tara chiar democratica avand in vedere ca toata mass-media e controlata de stat.
Cat despre Italia... sa fim seriosi. A venit Uniunea Europeana, le-a concediat primul ministru pus democratic si a pus un guvern marioneta (guvernul Mario Monti) care acum s-a dizolvat si e ditamai vidul politic si UE nu permite alegeri anticipate pentru c-asa vrea... surpriza... doamna Reding.

Lucrurile nu sunt deloc atat de simple pe cum le descrieti dumneavoastra.

Cat despre articol, e interesant cum doamna Paul Vass, care oricum nu a castigat colegiul in care a candidat si a ajuns acolo mai mult din intamplare, ne vorbeste noua despre cote.
Gabriela Cretu, de bine de rau, cu largul concurs al Partidei Romilor si al influentei sotului ei, presedintele CJ Vaslui, macar a castigat colegiul si are o oarecare legitimitate - chiar daca una cam subreda.

Insa per ansamblu, cotele de gen, rasa, stangaci, dreptaci, minoritati, oameni cu ochi albastri, etc. etc. sunt nedemocratice.

Tudorina spunea...

Oamenii cu ochi albaştri nu au fost excluşi şi discriminaţi de-a lungul istoriei, din câte ştiu, femeile da, minorităţile da.

Anonim spunea...

Eu cred in meritocratie. Daca o femeie este competenta sa ocupe o anumita functie, atunci s-o ocupe. Dar nu pot sa stabilesc 50% din parlamentari femei daca femeile care candideaza sunt incompetente si nepregatite pentru aceste functii.

Asa-zisa discriminare "pozitiva", ca recompensa pentru deceniile de discriminare de-aia naspa impotriva femeilor, mi se pare ridicola. Esti desteapta si capabila, castiga-ti locul, daca nu, inapoi la bucatarie.

Cum ar fi sa avem cota de 50% femei la senat si toate candidatele sa fie Daniela Crudu, Bianca Dragusanu etc.? Sau isi imagineaza cineva ca introducerea acestor cote o sa insemne automat cresterea nivelului candidaturilor si a pregatirii intelectuale a candidatelor?

Tudorina spunea...

Anonim, cotele nu inseamna ca stabilesti ca 50% din parlamentari sunt femei ci ca obligi partidele sa aduca 50% sau alt procent in alegeri. Intelegi diferenta?

Anonim spunea...

comentariul ramane valabil. e o falsa problema. nu exista nicio regula care sa interzica candidaturile femeilor. problema e de unde iei femei capabile, scolite, harnice, inteligente, care sa aiba maturitatea si experienta necesare pentru o demnitate publica. eu nu prea le vad in spatiul public, ma indoiesc ca vor aparea din senin, din iarba verde a doua zi dupa introducerea cotelor.

Tudorina spunea...

atunci cum iti explici ca desi nu exista nici o regula (vrei sa zici lege) care sa interzica candidaturile femeilor, totusi in alegeri sunt doar 10%?

Anonim spunea...

nu, vreau sa zic regula, indiferent ca e lege sau alt tip de act cu caracter normativ. cum ai calculat tu 10% ala? cat e total si cate sunt femei?

Tudorina spunea...

Aici gasesti statistici http://blogul-medusei.blogspot.ro/2012/11/femeile-in-lupta-electorala-statistici.html

Credeai ca sunt mai multe? Uite ca nu.:(

Gabi spunea...

Sar in ajutorul Dorinei! Argumentele mele, aici:
http://www.gabrielacretu.ro/vina-sau-virtute-ce-cauta-femeile-in-politica.html