joi, 20 decembrie 2012

Încăpăţânarea Cătălinei Ştefănescu

Este cel mai tânăr parlamentar, are 24 de ani şi a absolvit Facultatea de Limbi Străine la Universitatea Bucureşti. Despre ea s-a spus maliţios că ar fi „secretara lui Dragnea”, „pupila”, „piţicandidata”, „juna”, „bomba sexy”. Insinuările că a ajuns să candideze la Camera Deputaţilor ca răsplată pentru favoruri sexuale nu au contenit şi continuă şi în timp ce scriu acest articol.

Cătălina Ştefănescu a devenit ţinta batjocurii misogine din presa românească. Jurnaliştii vor dinadins s-o aducă în prim plan şi să facă din ea un personaj care să capteze atenţia publică prin sex appeal şi înfăţişare. Realitatea despre această tânără politiciană contează cel mai puţin. De la începutul campaniei electorale s-a ştiut că nu a fost secretara personală a lui Liviu Dragnea. Nu a contat. S-au dat imagini video în care s-a spus că apărea dansând lasciv cu Adrian Năstase, deşi orice ochi atent ar fi observat că femeia din înregistrări era cu totul altă persoană.  Nu a contat. Este o goană nebună de a găsi o figură feminină de scandal în noul Parlament iar în lipsă de altceva ne este livrată tânăra de la Teleorman. 

Cătălina Ştefănescu se încăpăţânează să reziste acestui asalt continuu. Şi, de moment, pare destul de senină în faţa întrebărilor misogine de tot felul: „i-aţi făcut cafea lui Dragnea?” (RTV), „Vă consideraţi o bombă sexy?" (Realitatea tv). Răspunde articulat şi argumentat, parcă pentru a-i oftica şi mai mult pe neghiobii care nu ştiu ce să mai facă ca s-o prindă cu ceva nelalocul lui.

Nu a fost singura femeie candidată atacată în acest fel pe durata campaniei electorale sau după terminarea ei. Soţii, fiice, amante sunt categoriile sub care ne-au fost prezentate multe alte candidate, alături de imagini cu decolteuri, tocuri lungi sau poşete scumpe. Totul redus la aspect şi relaţii intime, doar femeile la atâta se limitează, nu? Bărbaţii politici sunt incompetenţi, corupţi, mincinoşi – sunt caracterizaţi prin faptele lor, nu prin înfăţişare sau presupuse relaţii amoroase. Acestea sunt clişee sexiste, alimentate chiar de unii lideri politici ca Victor Ponta care spunea că singurul element de comparaţie a Cătălinei Stefănescu cu MRU ar fi că ambii folosesc „tot atâtea ...parfumuri şi creme”.


5 comentarii:

mada ciceu spunea...

cu un gust amar pentru ceea ce ai scris si pentru destinul nostru, al femeilor, pot totusi sa fiu optimista ca incet-incet, sustinute de voci tot mai puternice si consistente, femeile vor lupta pentru a fi apreciate pentru CEEA CE SUNT !

Anonim spunea...

voi sunteti zdravene? ce recomanda o mucoasa de 24 de ani sa faca legi in tara asta? si daca si-a obtinut postul in schimbul unor favoruri sexuale, si daca nu, n-are nicio importanta. important este ca nu are ce cauta acolo. nu are varsta, maturitatea, experienta, intelepciunea, pregatirea, nimic care sa o justifice acolo.

nu ca ceilalti ar avea, dar asta nu intareste cu nimic pozitia ei. si s-o tinem acolo cat ar fi de proasta doar pentru ca-i femeie?! ha!

Tudorina spunea...

Anonim,nu despre cat de justificat este sa se afle acolo era vorba ci despre modul misogin in care jurnalistii s-au raportat la ea.

Anonim spunea...

de ce e misogin sa spui despre o parvenita si o proasta ca este parvenita si proasta?

daca era un barbat in locul ei, un papusel de 24 de ani amantul uneia gen Elena Udrea, ar fi fost corect sa spuna lumea despre el ca e un prost si un parvenit? n-ar mai fi fost discriminatoriu?

Tudorina spunea...

N-am auzit despre vreun barbat politic sa fie numit "papusel" sau ca a ajuns pe o functie pentru ca este amantul, sotul sau fiul vreunei doamne sus puse. S-ar fi putut spune despre Ponta ca a ajuns sus in PSD datorita nevesti-sii si a tatalui socru, dar nu s-a spus. Daca Ponta era femeie, altfel ar fi stat lucrurile.