joi, 30 octombrie 2008

Sexisme la tv: „GOSPODINA ROBO”

Ştire pe Realitatea, 29 oct. ora 18,30.
Melania Medeleanu, zâmbind forţat, anunţă următoarea ştire: GOSPODINA ROBO

„Spălatul podelelor, al vaselor sau rufelor vor deveni o amintire pentru gospodine. Asta pentru că toate aceste activităţi vor intra pe mâna, sau mai bine spus, pe braţele automatizate ale roboţilor...”

După această scurtă introducere din studio, pe ecran se derulează reportajul despre o invenţie a specialiştilor de la Univ. din Tokyo. Un specialist japonez prezintă roboţelul cu pricina şi spune, spre deosebire de Melania :„acest robot poată să facă treburile menajere. Într-o perioadă în care populaţia este tot mai îmbătrânită am vrut să arătăm oamenilor că aşa ceva este posibil”. Specialistul se adresează oamenilor în general şi bătrânilor în particular, nicidecum „gospodinelor” .

Nu acuz rea voinţă ci inconştientă la redactorii Realitatea tv. Ei perpetuează cu astfel de idei simplificate nişte stereotipuri de gen cum că femeia e cea care face în totalitate muncile casnice, în timp ce bărbaţii eventual se văd la o bere, privesc un meci de fotbal sau îşi repară maşina.

Un comentariu:

Laocoon spunea...

:) Stiti de ce societatea multicultural dezvoltata de consum nu iubeste gospodinele? Pentru ca ar pune "femeia intr-o conditie degradanta"? Nicidecum! Pur si simplu, pentru ca o gospodina face singura mancare (si nu consuma hrana de la fast food; si nici familiea ei), are grija singura de curatenie (si nu angajeaza firme specializate), are grija de copii (si nu angajeaza baby-sitter) etc. Acelasi lucru e valabil si despre barbatul gospodar.