vineri, 19 decembrie 2008

Scrânteza zilei

Gâdea & co nu mai contenesc de vreo câteva zile cu atacuri sexiste şi de prost gust la adresa noilor apariţii feminine din prim planul politicii româneşti.

18 decembrie
Corul format exclusiv din bărbaţi (Gâdea, Ciutacu, Ciuvică, Teodorescu şi Cristoiu) au ţinut-o într-un râs continuu în acele momente ale emisiunii în care au vizionat imagini cu Elena Udrea, Roberta Anastase şi Monica Iacob Ridzi. Au băgat câteva imagini cu decolteul doamnei Udrea şi tricotatul de la Realitatea, apoi au vizionat pentru a doua oara săptămâna asta înregistrarea cu Roberta Anastase la Miss Univers în 1996. Despre Roberta Anastase nu s-a mai spus nimic altceva. Nici ce-a făcut în ultimii ani, că a fost europarlamentar, ce studii are, nimic. Doar că a fost Miss – şi atenţie imaginile cu Roberta în costum de baie zicând „Hi, I'm Roberta, I come from Romania” s-au derulat pe ecran de cel puţin 5 ori!
Apoi au trecut la Monica Iacob Ridzi unde s-au prăpădit prosteşte de râs ascultând un discurs al acesteia din Parlament ţinut cu ocazia zilei de 1 martie. De fapt un fragment scos din context ca să pară cât mai ridicol. Culmea, dna Ridzi chiar zice spre finalul înregistrării: „ştiu că aţi zâmbit neîncrezători ori de câte ori femeile au avut iniţiative în această ţară”. Degeaba, băieţii mai aveau puţin şi picau sub masă de râs. Motivul doar ei îl cunosc.



17 decembrie
Tot în studioul Sinteza Zilei, cam aceleaşi personaje şi-au bătut joc de un articol al dnei Andreea Vass legat de retragerea lui Stolojan. Un articol foarte coerent şi lucid de pe blogul acesteia s-a transformat în subiect de caterică. Băieţii au citit fragmente din articol cu o voce afectată şi l-au presărat cu comentarii vulgare care nu-şi aveau rostul. Exemplu: la un moment dat pe ecran apare un fragment legat de retragerea lui Stolojan care începea aşa „când eşti legat de mâini şi de picioare ...”, moment în care se aude comentariu din studio „Puneţi, dom'le bulina pe ecran!”. Apoi vine replica lui Ciutacu: „Domnu' Radu Tudor, ce pervers sunteţi!”
Speechless!

Ok, domnilor “analişti”. Avem un guvern de calitate îndoielnică, cu membri care poate au CV-uri ce nu sunt la înălţimea funcţiilor ministeriale pe care le vor ocupa, dar felul cum dumneavoastră aţi tratat cu „deosebită atenţie” femeile e incalificabil.
Aţi demonstrat că nu sunteţi în stare să ieşiţi din nişte scheme de gândire sexistă care vă fac să judecaţi orice femeie tânără după aspectul fizic, trecând în plan secund pregătirea sa profesională, competenţa sau incompetenţa pentru un post.

6 comentarii:

oceania spunea...

Fara sa generalizez, problema e ca in Romania, cele mai multe femei politice pe care le vedem dandu-si cu parerea in varii domenii nu au in spate cariere profesionale serioase, iar unele par sa nu fi facut niciodata vreo meserie. Unele politiciene romance sunt adesea lipsite de consistenta procupate mai degraba sa ramana in zona esteticului superficial. Critica constructiva e bine venita. Bineinteles ca nu ma refer la latraturile sexiste ale babuinilor Gadea & co.

Vecina De Blog spunea...

Bun text. Si corect. DAR daca ei fac greselile astea n-ar trebui sa le eviti si tu in primul rand? Pentru ca am observat ca postul anterior o arata pe Udrea din aceeasi perspectiva ca la antene (unde e normal sa o atace, fiidca sunt pesedisti). Nici mie nu-mi place de ea, dar nu despre asta e vorba.N-am inteles eu bine mesajul?

Tudorina spunea...

Stefania, referitor la Udrea, in afara de pozele cvasi porno luate direct de pe blogul dansei, cred ca am mentionat faptul ca, dupa umila mea parere, ceea ce o descalifica e incultura si lacomia pentru o functie mult peste puterile ei.

Anonim spunea...

Fata aia, pardon d-na ministru, chiar citea un text penibil. O compunere de clasa a IV-a. Nu trebuia sa fii barbat ca sa razi si nici misogin.

vlllad spunea...

Nu mi s-a parut absolut deloc penibila cuvantarea doamnei Ridzi in Parlament. In conditiile in care zilnic marea majoritate a luarilor de cuvant din parlament sunt platitudini, textul doamnei este chiar binevenit, mai ales in conditiile inegalitatii evidente dintre proportia barbati/femei. Era un text de sensibilizare a clasei politice la aceasta chestiune, si mie unuia mi s-a parut sincer si chiar dragut (debordand de o sensibilitate feminina care contrasteaza cu marlania obisnuita din parlament), daca pot sa ma exprim asa. Pe langa aceasta, parea chiar documentat (ce-i drept nu am verificat veridicitatea celor spuse), ceea ce de multe ori nu se intampla in parlament. Prestatia "analistilor" in schimb a fost absolut penibila, ca de obicei. Se vedea ca incearca din rasputeri sa le discrediteze pe cele trei demnitare, iar discursul lor mi se pare chiar periculos intr-o societate ce se pretinde democratica si deschisa.
Sunt scarbit.

Anonim spunea...

Subscriu ideii ca prea multe politiciene se gasesc in treaba asta fara nici o pregatire sau suport profesional. De aici nebunia si subjugarea lor mediatica. Apare insa un exemplu notabil care iese din acest cadru, andreea, vass, care a fost singura care a avut curajul sa sustina public ca Elena Basescu aduce prejudicii partidului lor. Pe cand toate celelalte, in frunte cu organizatia de femei a "onorabilei" sulfina barbu o sustin cu zambetul pe buze. Cu multe regrete spun ca femeile dinr omania isi merita pe deplin soarta. Elimina ostentativ valorile si ridica numai handicapatele. E vina lor!