duminică, 8 februarie 2009

Dezbaterile politice – men's only?

Alina Mungiu-Pippidi are un excelent editorial în România Liberă în care vorbeşte despre omniprezenţa de comentatori tv, analişti şi intelectuali numai de sex masculin la emisiuni gen Sinteza Zilei sau dezbaterile grele de pe Realitatea tv conduse de Turcescu, Doru Buşcu &co. ori în mulţimea intelectualilor susţinători ai lui Băsescu, şi ei în totalitate de sex masculin.

"Ce are in comun trupa lui Mihai Gadea de la "Sinteza zilei" cu Doru Buscu si colegii sai de la emisiunea de noapte a Realitatii TV si cu amicii mei, intelectualii pro-Basescu care se plang ca sunt linsati de media intr-un supliment intreg al revistei 22? La prima vedere, chiar nimic. Dar ia uitati-va putin la respectivele emisiuni in orice zi, ca si la coperta respectivului supliment, si veti vedea. In prima apar, dupa necesitati, intre patru si opt personaje pe seara. In a doua, patru sau cinci. A treia are pe coperta vreo sapte si in text vreo unsprezece. si in nici una din aceste situatii nu exista nici o persoana de sex opus, dar absolut nici una, care sa tulbure armonia. Sunt trei grupuri omogene din punct de vedere al genului: masculine. Ca membrii unei echipe de fotbal care au inchis dupa ei usa la dus."
/../
"Distorsiunile din viata noastra publica, in care nu doar excluderea pe asemenea criterii, ci si promovarea unor femei pe criterii pur sexiste (se culca cineva important cu ele) sunt un semn al primitivitatii regasite din societatea noastra. Nu va nelinistiti, majoritatea societatilor nedezvoltate sufera de asta..."

Pentru a citi articolul integral, click aici.



8 comentarii:

Anonim spunea...

A Mungiu-Pippidi nu poate avea pretentie sa fie considerata analist-politic daca emite asemenea enormitati.

"Diversi comentatori incearca sa acrediteze ideea la noi ca un partid trebuie sa fie democratic. Asta e pur si simplu o prostie care le arata ignoranta. In democratii vechi precum Anglia statutele partidelor nu sunt democratice. Un partid eficient este ierarhic si disciplinat, nu ca PNL, unde Orban si ceata lui fac ce vor ei, nu ce vrea Tariceanu. Democratia functioneaza doar ca si control pe verticala, la alegeri o data la cativa ani. In rest, mesaj unitar, iar partidul hotaraste cine iese in public cu el: asta e reteta succesului."
Partidul prezidential si probleme lui

Anonim spunea...

Gheorghe, un partid trebuie sa fie cat mai democratic! Autoritarismul nu e bun nicaieri, nici in partide, nici macar intr-o firma.
Dar nu inteleg relevanta acestei idei pentru articolul de mai sus.

Anonim spunea...

Ideea era ca A Mungiu nu este obiectiva, ea vrea sa faca propaganda pro Basescu, asa ca de ce se mira ca nu prea e bagata in seamana de posturile respective, care au oamenii lor specializati pe manipulare.

La televiziuni propaganda o fac moderatorii, care in majoritate sunt femei.
Nu mai sti cine-i invitat si cine moderator, C Sincai si A Cretulescu, sau Ciorbea si Prigoana.

Nu trebuie sa se invite femei, minoritati sau ale categorii sociale, ca in comunism, de dragul de a respecta procentual structura populatiei.

Femeile trebuie sa se implice, si apoi sa se impuna.
Ieri pe Realitatea A Saftoiu mi-a facut o impresie buna, mai buna decat cei cinci "analisti" de care vorbeste A Mungiu.

Anonim spunea...

O tema similara deschisa de mine pe forumul roportal
Prejudecati despre femei, barbati si dragoste

Anonim spunea...

Moderatoarele de emisiuni nu sunt analisti politici.
Corect despre dna Saftoiu.

Anonim spunea...

Si ce daca nu sunt destule femei analisti politici? De ce nu iei in considerare alt criteriu (numarul de femei-moderator, numarul de femei-prezentator tv), atunci cand te plangi de disproportii intre femei si barbati pe ecranele televizoarelor? Poate pentru ca ti-ar da un rezultat care nu-ti convine, si ar fi un prilej mai putin de penibila victimizare ?! Constat lucrul asta si in alte domenii: nu sunt destule femei in politica, se spune, dar n-am auzit pe nimeni sa spuna ca nu sunt destui barbati judecatori (da, disproportia e flagranta, in caz ca nu aveai habar).
Apropo, Mungiu-Pippidi se lauda deunazi ca a refuzat nu stiu cate invitatii de a participa la emisiuni televizate, vezi Doamne, pentru ca restul invitatilor nu se ridicau la standardele ei. S-avem pardon: nu poti sa te plangi ca nu-s femei la televizor, daca tu, ca femeie, nu accepti invitatiile.

Anonim spunea...

anonimule, cititoarele de promptere si cele care pun intrebari nu exprima pareri si nu sunt lideri de opinie.

E adevarat ca sunt multe femei judecatoare, dar cu siguranta nu atat de multe precum barbatii din multe alte pozitii de putere din stat (politica, servicii secrete, armata).

Anonim spunea...

@medusa "Moderatoarele de emisiuni nu sunt analisti politici."
Nici invitatii nu sunt analisti, sunt comentatori.
Moderatorii nu sunt comentatori dar fac comentarii, exprima opinii, conduc discutia in zona in care doresc si sunt formatori de opinie ca si invitatii.
Un moderator autentic se spune ca se limiteaza la a pune intrebari si interventile lui nu trebuie sa ocupe mai mult de 10-15% din timpul emisiunii.
Cum cele enumerate nu respecta rigorile moderarii se poate spune ca au dublu rol de moderator si de comentator.