vineri, 20 februarie 2009

Mircea Geoană promite paritate femei-bărbaţi pe listele candidaţilor PSD la europarlamentare

Pentru alegerile euro-parlamentare din vara aceasta Mircea Geoană anunţă că PSD va încerca să repete paritatea femei – bărbaţi la nivelul candidaţilor eligibili pentru posturile de europarlamentari, aşa cum s-a întâmplat în 2007.
"Acum doi ani am fost partidul care a avut 50% dintre candidaţii eligibili femei. Sunt absolut hotărât să abordăm această bornă de echitate între bărbaţi şi femei. Mai mult, cred că putem să stabilim fără ezitare obiectivul nostru - 15 pentru România, 15 social-democraţi, bărbaţi şi femei", le-a mai spus liderul PSD femeilor social-democrate.
El a ţinut să precizeze că paritatea dintre bărbaţi şi femei nu va fi exactă şi că PSD nu va avea "şapte şi jumătate femei", dar că va exista o paritate. (Mediafax)




Situaţia de la europarlamentare este însă o excepţie fericită în viaţa politică de la noi. E ca şi cum liderii politici români ar încerca să dea bine în Europa, să arate că se respectă egalitatatea de gen şi se promovează femei, voind parcă să ascundă că aici în ţara situaţia e alta.

Pentru cine nu ştie cum stăm la acest capitol, de precizat că stăm prost. De pildă în urmă cu puţin timp Guvernul României nu avea nici o femeie ministru, o situaţie cu echivalent poate doar în ţările arabe. În prezent, din cei 21 de membri ai Cabinetului Boc doar 3 sunt femei (Ecaterina Andronescu, Elena Udrea şi Monica Iacob Ridzi). În Parlament doar 9,7% din parlamentari sunt de sex feminin, Parlamentul trebuind să fie organul reprezentativ al populaţiei ţării, inclusiv pe criterii de gen nu doar etnice. PSD este partidul care are ceva mai multe femei parlamentare - 18 dintr-un total de 163 (11%), dar toate partidele importante, PD-L, PSD, PNL şi mai ales UDMR, se remarcă printr-o dominaţie masculină.

Situaţia s-ar putea îmbunătăţi cumva dacă s-ar schimba legea electorală obligând partidele să prezinte în alegeri un procent minim de candidaţi de sex feminin, schimbare prevăzută în programul de guvernare al PSD – PD-L, dar pentru care nu s-a făcut nimic de moment.

5 comentarii:

Food For Depression spunea...

Asta e o chestiune oarecum tricky; prezenta pe lista nu ar trebui influentata de niciun alt factor (gender included) in afara de competenta si motivatie. Asa pot aparea si obligatii de a prezenta un numar minim de candidati rromi, orbi sau invalizi.
Indirect insa, prezenta femeilor intr-un numar mai mare pe liste, respectiv in parlament, guvern, institutii etc. poate fi stimulata prin incurajarea reala si constanta a implicarii femeilor in activitatile publice si prin reliefarea plusurilor aduse de participarea lor activa in societate.

Anonim spunea...

@food, as fi de acord cu argumentatia daca si barbatii ar fi promovati pe criterii de competenta.
Dar din pacate nu functionam pe baza de meritocratie.

Unknown spunea...

pai e simplu, primii 15 pe lista or sa fie barbati, iar ultimele 15 locuri or sa fie cu femei. :D

Anonim spunea...

A zis "eligibili". Ca smecheria nu e noua.:)

Anonim spunea...

Da' pe asta cum o rezolvam? :)


http://www.descopera.ro/dnews/3966147-in-iad-nu-exista-egalitate-intre-sexe