vineri, 27 februarie 2009

O spune si Departamentul de Stat al SUA


In raportul anual al Departamentului de Stat de la Washington referitor la respectarea drepturilor omului in lume, Romania este criticata, printre altele, cu privire la numarul scazut de femei in politica:

"Desi legea nu restrictioneaza participarea femeilor la viata politica, atitudinile societatii fixeaza anumite bariere. Exista doar 38 de femei în Camera Deputatilor de 334 de locuri si opt femei în Senatul de 137 de locuri. La sfârsitul anului 2008, doar doi din cei 42 de prefecti erau femei”, se scrie in raport. (Ziare.ro)

Un comentariu:

Anonim spunea...

Nu votul nominal este de vina pentru prezenta redusa a femeilor in Parlament, ci mai degraba este vorba despre modul in care se decid candidaturile in interiorul partidelor politice.
Apoi, in aceasta legislatura avem - in sfarsit - o femeie la conducerea Camerei Deputatilor, lucru neamintit de acel raport. Ti se pare putin lucru?

M-a amuzat urmatoarea fraza:
“Etnicii maghiari, reprezentati de UDMR, sunt sigura minoritate etnica reprezentata în Parlament prin depasirea pragului de 5%; în plus, doar o organizatie a rromilor - Partida Romilor Pro-Europa - este reprezentata în Parlament, pe fondul absenteismului rromilor, cauzat si de lipsa cartilor de identitate”,

Presupun ca Departamentul de Stat si-ar fi dorit o prezenta semnificativa a tiganilor in Parlament, apoi, in lipsa, a gasit explicatia ca tiganii - discriminare! - n-au putut vota din lipsa de documente.

Eronata afirmatia ca doar maghiarii si tiganii fac parte din alesi. Prin lege, in Parlament sunt reprezentate toate minoritatile nationale.