miercuri, 18 noiembrie 2009

FEMEN - activismul sexy din Ucraina

FEMEN este o organizaţie formată din tinere studente care militează pe străzile Kievului pentru stoparea abuzurilor asupra femeilor. Militantele se îmbracă provocator, uneori sunt aproape dezbrăcate, captând astfel atenţia presei şi a publicului şi asigurându-şi o publicitate de invidiat.

Într-un interviu, Anna Gutso, lidera fondatoare a acestei mişcări, a explicat că spectacolele stradale sunt făcute pentru a scandaliza şi a provoca dezbatere, însă ideea de bază a organizaţiei este de a transforma tinerele fete în participanţi activi în societate şi de crea o conştiinţă socială asupra unor probleme considerate subiecte tabu în Ucraina.

Principalele acţiuni s-au îndreptat împotriva turismului sexual şi a prostituţiei din Ucraina. Aceste două probleme s-au amplificat pe fondul crizei financiare de anul trecut care a dus la scăderea veniturilor cetăţenilor şi le-a împins pe multe femei să-şi vândă trupurile pentru a se întreţine. Totodată, din momentul în care a fost eliminat regimul vizelor către Europa, tot mai multe ucrainence au fost sechestrate şi traficate. Şi dacă asta nu era îndeajuns, după ce marile companii aeriene de low-cost au lansat zboruri spre Kiev, capitala Ucrainei s-a transformat ea însăşi într-o destinaţie a turismului sexual.




„Anna Gutso (fondatoarea FEMEN): Unii oameni ne spun: "Sunteţi împotriva industriei sexului, dar sunteţi îmbrăcate ca nişte prostituate." Numai că, spre deosebire de noi, prostituatele ucrainence nu sunt stăpâne pe propriile trupuri. Atunci când fetele noastre defilează topless în Piaţa Independenţei, o fac în semn de protest. Îi provoacă pe oameni să vorbească. Imaginea noastră sexy cauzează dezbatere.” (Sursa)

În 2012, Ucraina va fi gazda Campionatului European de Fotbal iar activistele Femen spun că ţara lor va cunoaşte cu acea ocazie un boom al turismului sexual. Sunt convinse că suporterii nu vor fi atraşi numai de sport.



Alte imagini. (Sursa aici)

l





FEMEN este o organizaţie controversată. Pe de o parte mesajele şi campaniile sale sunt binevenite, pe de altă parte formele de protest, nuditatea, accentuarea clişeelor, stereotipurile sexiste, pot avea efectul contrar intenţiei organizatoarelor.

Nişte tinere fete frumoase foc, îmbrăcate provocator, pot milita sincer împotriva turismului sexual, dar în momentul în care pozele manifestaţiei lor sunt publicate în gazetele străine e posibil ca, din contră, să facă promovare turismului sexual spre Kiev, în loc să-l combată. Să ne imaginăm un străin cu bani, dornic de astfel de servicii, căruia îi cad ochii într-o zi pe un articol despre fetele de la FEMEN. O imagine face cât o mie de cuvinte, se spune, iar străinul nici nu va mai apuca să citească articolul că de la prima imagine cu fetele apetisante de la FEMEN o să se gândească să-şi cumpere un bilet de avion spre Ucraina ca să-şi satisfacă poftele sexuale. Unde mai pui că Ucraina e mai aproape decât Thailanda pentru vest-europeni.

În cazul fetelor e posibil să crească sensibilitatea la astfel de probleme, pentru societate în general, subiectul să fie abordat mai cu uşurinţă, dar celor care scot din buzunare bani ca să cumpere sex, astfel de campanii şi imagini s-ar putea să le cimenteze prejudecăţile la adresa Ucrainei în general, şi a femeilor ucrainence în particular.

Mai multe:

- Pagina FEMEN
- Interviu cu Ana Gutso AICI.

2 comentarii:

The Steel Man spunea...

Fetele din fotografii nu mi se par deloc "frumoase foc"!

Anonim spunea...

Da pentru ca despre asta era vorba de fapt..cit de frumoase sau nu sint.