Una dintre cele mai spumoase părţi ale confruntării televizate dintre Crin Antonescu şi Traian Băsescu de la Cluj a fost pe marginea modelului de femeie promovat în ultimii ani de Traian Băsescu pe scena politică.
Tema a fost deschisă de Antonescu, foarte dur, subliniind atitudinea misogină faţă de femei existentă în general în politică, amintind şi de apelativele folosite de Băsescu, „păsărică”, „ţigancă împuţită” şi invitarea indecentă a unei jurnaliste pe masă.
Alături de misoginism, Antonescu a criticat şi tradiţionalismul, cu toate că la rândul lui, când a venit momentul să vorbească despre modele alternative la modelul de femeie promovat de Băsescu, a vorbit despre „femeia care ţine casa”, o imagine foarte tradiţională a femeii din România (din contră, femeia şi bărbatul, în sens contemporan, ar trebui să lucreze în mod egal la „ţinerea casei”). Un alt model propus de Antonescu a fost cel al femeii de carieră, cea care avansează având la bază „învăţătură, nu tupeu”. Antonescu pretinde competenţe de la femeile din politică. Mă rog, aş vrea să văd aceeaşi exigenţă şi când vine vorba de politicienii bărbaţi. Udrea are echivalenţi masculini în toate partidele. Dacă vrem să avem politicieni profesionişti, atunci să fim critici când vine vorba atât de femei cât şi de bărbaţi. Antonescu a profitat de faptul că femeile din politică, atunci când primesc critici, sunt mai vulnerabile, mai uşor de pus la zid. Nemulţumirea populară faţă de prestaţia Elenei Udrea (şi a altor femei susţinute politic de Băsescu) l-a făcut să abordeze acest subiect delicat pentru Băsescu.
Replica lui Băsescu a fost una care a făcut trimitere la emoţii, nu la raţiune. A spus că un bărbat cu trei femei în casă nu are cum să nu respecte femeile. Slăbuţ! De curând citeam un articol despre un bărbat cu trei femei în casă, mai precis o brută care îşi snopea în bătaie nevasta şi fiicele. Deci, nu mă convinge argumentul.
Băsescu a evitat să explice de ce s-a înconjurat public de acele femei la care făcea aluzie Antonescu. În loc să vorbească despre Elena Udrea, Roberta Anastase, Monica Iacob Ridzi şi eventual fiica sa, Elena Băsescu, el a adus vorba despre Adriana Săftoiu şi Renate Weber, ambele în prezent în PNL. Şi-a asumat indirect faptul că modelul Udrea-Ridzi-Anastase nu e potrivit pentru scena politică.
Ridicarea în slăvi a nevestei sale a fost destul de penibilă. Nu despre neveste, iubite, amante era vorba, ci despre acele femei cu o carieră politică. Maria Băsescu nu are o carieră politică şi nu trebuia adusă în discuţie.
În încheiere, cred că abordarea subiectului a fost benefică măcar pentru faptul că a apărut într-o astfel de confruntare. E bine că s-a ajuns în România să se discute despre cum sunt reprezentate femeile în politică la un asemenea nivel, într-o confruntare între doi candidaţi la preşedinţie. Va mai trece ceva timp, cu noroc poate la următoarele alegeri prezidenţiale, până când unul din candidaţi va fi el însuşi o femeie şi atunci discuţia va fi ceva mai elevată.
6 comentarii:
Am vizionat cu mult interes confruntarea celor doi candidati care nu a excelat, in opinia mea.
Referitor la "conditia femeii", aceasta este adusa in prim-plan doar acum, in campanie, si doar in ceea ce priveste femeia din politica si limbajul discriminatoriu.
Mi-as fi dorit si eu o asumare de ambele parti a absentei si calitatii femeilor din politica, doar si PNL si PDL, ca si alte partide, au reprezentante ce nu le fac deloc cinste ca metode-cai de accedere, comportament in politica.
Dar nu se doreste o transare a acestei chestiuni, nici unul nu s-a manifestat cum ca avem nevoie de mai multe femei in politica, evitand un angajament in acest sens.
A fost ceva asa, la ..."intr-o doara", ca sa avem subiecte.
Ba mai mult, Crin m-a dezamagit, daca revedeti emisiunea veti vedea spusele lui, cu o exprimare care nu ajuta deloc femeile: "...femeile nu sunt DOAR pasarici,...".
Revin si completez, citandu-l pe Crin Antonescu si analizandu-i logic spusele:
"-Din păcate femeile din România nu sunt doar păsărici, ţigănci împuţite sau femei cu succes uşor".
Ce sa intelegem din asa o exprimare?
Daca folosesc forma afirmativa, propozitia de mai sus devine:
"Din pacate femeile din Romania sunt si altceva decat pasarici, tiganci imputite sau femei cu succes usor".
Adica, acuzandu-l pe Basescu ca a promovat femeia-obiect, Antonescu reduce femeia la stereotipuri exprimandu-se discriminator.
Cu alte cuvinte: femeia nu trebuie sa-si depaseasca conditia de femeie-obiect, ea nu trebuie sa aiba idealuri, obiective, ea nu are ce cauta in politica misogina din Romania.
Anonim, am revăzut şi eu dezbaterea de aseară. Crin Antonescu a spus "din păcate femeile sunt şi altceva decât păsărici, etc etc" vrând sî zică "din păcate pentru dvs., domnule Băsescu, femeile din România sunt şi altceva decât păsărici, ţigănci împuţite, etc".
Trebuie pusă fraza în context.
Daca vezi reactiile de pe forumuri, foarte multi sunt indignati de aceasta exprimare a lui Crin Antonescu, pe care il citez, ca sa nu fie dubii:
"Ati promovat un model nepotrivit de femeie, desi aveati la indemana un model pe care societatea creste- doamna Basescu.
Modelele feminine si discursul raportat la femeie in perioada mandatului dumneavoastra sunt nepotrivite.
Ati promovat femeia-obiect, femeia cu succes facil, ati vorbit despre "pasarica", ati smuls telefonul unei ziariste, nu unui ziarist, ati invitat pe masa o ziarista, nu un ziarist.
Asta inseamna o atitudine nepotrivita fata de femei si n-am promovat modelul femeii pe care societatea intr-adevar creste: femeia care tine casa, care creste copii, desi, cu respect va spun, aveati la indemana un asemenea model, il puteati promova mai mult, e chiar doamna Basescu si, de asemenea, modelul femeii de succes care pe invatatura face cariera, nu pe tupeu.
Modelul femeii care castiga admiratia nu prin lucruri vazute, ci prin lucruri care se simt, care se construiesc.
Ati promovat prea putin modelul asta si, din pacate, femeile din Romania nu sunt doar "pasarici", "tiganci imputite", si nici femei cu succes usor".
Cea mai mare nedumerire a mea este dece le este frica la toti de feminism? Mai ales la femei? Femeile din politica nici un comenteaza un comentariu despre feminism (poate scriu eu prea prost sau agresiv)
P.S.
Ai dreptate despre referndum. Exista speranta ca reformele institutionale vor rezolva problem. Asa au crezut si cei din UE dar institutiile impuse de ei nu au reusit
Si din pacate este singura abordare pe care politicienii o vad:e mai usur sa schimbi forma decit continutul.
Sunt ingrozita de nivelul la care s-a ajuns sa se vorbeasca despre femei, cel mai trist e ca de la unii care aspira la presedentie!
Trimiteți un comentariu