marți, 10 noiembrie 2009

Nu se mai aude nimic despre testele Babeş-Papanicolau şi mamografiile gratuite

În urmă cu câteva luni, Ministerul Sănătăţii anunţa cu mare tam-tam că din toamnă va începe testarea gratuită a femeilor din România cu testul Babeş-Papanicolau pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin, precum şi efectuarea de mamografii la femeile cu vârsta de peste 40 de ani.

Se estima că până la sfârşitul acestui an, peste 200.000 de femei vor beneficia de programul naţional de screening pentru depistarea cancerului de col uterin şi peste 100.000 de femei vor face mamografii.

Şi iată a venit toamna, în curând vine şi iarna şi nu se mai aude nimic despre acest minunat Program…

5 comentarii:

cristina pocora spunea...

Pot folosi expunerea ta pentru a adresa o intrebare parlamentara Ministerului Sanatatii?
Multumesc

medusa spunea...

Da, te rog. Informatia ar trebui verificata cu Casele de Asigurari, ele stiu mai bine cum sta treaba.

cristina pocora spunea...

k. merci

Cristina spunea...

In ceea ce priveste programul national de screening pentru depistarea cancerului de col uterin prin testul Babes-Papanicolau, la sfarsitul lunii septembrie toti furnizorii de servicii medicale specifice (ginecologice, laborator, medicina de familie) au depus deja dosarele la Autoritatile de Sanatate Publica judetene. De atunci, Dumnezeu cu mila.Zvonurile zic ca ar fi posibil sa porneasca programul in ianuarie 2010, dar nu-i nimic oficial. Ordonanta care reglementa problema spunea doar ca va fi INCHEIAT la 31 dec.2009.Deci, inca nu-i pornit, dar se va termina repede...:))
In privinta mamografiilor gratuite, desi lucrez in bransa, n-am auzit nimic. O fi, dar nimeni nu ne-a anuntat despre asa ceva.

cristina pocora spunea...

asta mi-a raspuns dl Videanu la intrebare:

http://www.cdep.ro/interpel/2009/r1496A.pdf

Am sa mai revin.