Aş fi vrut să am mai mult timp să analizez cum se cuvine filmul acesta pe care tocmai l-am văzut ieri seară la cinema. Încerc totuşi în câteva fraze. Agora este un film complex, despre decăderea oraşului antic Alexandria, despre conflictul dintre ştiinţă şi religie şi convieţuirea plină de conflicte dintre trei religii în oraşul Alexandria în secolul al IV-lea d.Hr.
Filmul are în centru istoria Hypatiei, o filosoafă, o femeie liberă şi înţeleaptă, pasionată de astronomie. Hypatia e liberă să pună la îndoială ceea ce ştie, să privească cu ochi critici învăţătura înaintaşilor săi, lucru pe care fanaticii religioşi care o înconjoară nu-l pot face.
Există practic două părţi în film, o primă parte care sfârşeşte cu distrugerea bibliotecii din Alexandria (sau ce mai rămăsese din ea), simbol al victoriei religiei asupra ştiinţei, şi o a doua parte în care Hypatia însăşi, filosoafa, este înfrântă, simbol al victoriei fanaticilor religioşi asupra oamenilor de ştiinţă.
Şi nu pot să închei fără a aminti despre nuanţa feministă a istoriei filmului. Hypatia, ca femeie, are de ales între ştiinţă şi a-şi trăi viaţa alături de un bărbat. O femeie căsătorită nu ar mai fi putut preda, nu i s-ar mai fi îngăduit să filosofeze şi să se dedice astronomiei. Însă nici măcar această alegere nu-i va mai fi permisă odată ce creştinii preiau puterea asupra Alexandriei. Nici un bărbat nu putea asculta cuvântul unei femei conform scripturilor, iar religioşii nu pierd ocazia de a folosi textele biblice împotriva ei.
4 comentarii:
Ma bucur mult ca exista bloguri feministe in Ro. Sunt feminista, am incercat sa intru in organizatii de profil din Ro. Dezamagire totala! Dar asta e! Un cuvant nu se spune despre feminism la tv!
Cat despre filmul despre care vorbesti, mi se pare interesant. Hypathia din Alexandria e un personaj istoric real, dupa cate stiu, matematiciana si filosof. Cred ca in Antichitatea Europeana au existat contributii ale femeilor in stiinta, filosofie, probabil importante, care s-au pierdut insa. Sa nu uitam ca s-a pierdut oricum mult din cauza crestinismului,iar ce ne-a ramas e in mare parte datorita Arabilor, care au salvat si copiat unele texte. Felicitari pentru blog!
www.civilizatiafoametei.com
Mulţam!
Mă bucur şi eu că suntem mai multe în mediul online.
Feministele din Romania trebuie a fie adevarate amazoane,caci tara asta este una patriarhala, premoderna, iar machism balcanic este omniprezent. Desi imi repugna feminismul radical-pe care il consider o teorie a resentimentului- gasesc legitim demersul feminist in doze moderate.
Va doresc succes.
trebuie sa l vad :)
Trimiteți un comentariu