joi, 15 aprilie 2010

Prostituţia, un subiect la care se „pricepe” toată lumea, inclusiv Teo Trandafir

Despre politică şi prostituţie toată lumea are impresia că poate emite opinii experte. Mai nou, Teo Trandafir. Candidata PD-L la un loc în Parlamentul României a declarat într-un interviu din ziarul Gândul că este în favoarea legalizării prostituţiei.
Diletantismul acestei doamne a ieşit la iveală în toată splendoarea sa în momentul în care şi-a argumentat opţiunea. Se pot găsi argumente solide pe care se poate susţine o iniţiativă de legalizare a prostituţiei, cu toate că argumentele împotriva legalizării, printre care problema traficului de fiinţe umane şi a prostituţiei forţate, ar trebui luate serios în seamă. În schimb, în cazul doamnei Teo Trandafir, argumentarea în favoarea legalizării a sunat aşa: „Bărbaţii vor fi fericiţi, căsniciile vor fi mai solide. Înţeleg că religia interzice, dar e o realitate, nu poţi să-mi spui că de mii şi mii de ani există aceste domniţe şi de mâine vor dispărea că nu mai vrem noi să le vedem. Ar trebui votată legea, să ştim şi să fie pe faţă!".

Prostituţia este, ca şi în alte dăţi, privită unilateral, numai în beneficiul clienţilor. Să le fie lor bine. Dar în prostituţie mai există o parte afectată, de soarta căreia doamna Teo Trandafir nu pare preocupată: prostituatele însele, denumite eufemistic „domniţe”. Cum au ajuns „domniţele” să practice prostituţia, câte dintre ele o practică de bunăvoie şi câte o fac forţat, câte sunt efectiv ajutate de cineva, de Stat bunăoară, să abandoneze profesia? Nu cumva prostituţia, odată legalizată, va conduce la o creştere a cererii pentru sexul plătit, devenind o încurajare a consumului de prostituţie? Cum rămâne cu riscul ca România să devină o destinaţie a turismului sexual, precum Thailanda sau Olanda? Doamna Trandafir are greşita impresie că singurul impediment în legalizarea prostituţiei este de ordin religios. Bine ar fi ca cei care îşi dau cu părerea despre această temă să fi citi ceva studii înainte, aşa cum face un economist care vorbeşte despre criza economică sau un inginer agronom despre îngrijirea pomilor fructiferi. Ne-am obişnuit ca despre tema prostituţiei toată lumea să-şi dea cu părerea.
.
Pe de altă parte, se simte acut lipsa din spaţiul politic românesc a unor voci care să susţină descurajarea consumului de prostituţie, descurajarea clienţilor. Clienţii generează prostituţie cu banii lor, de aceea asupra lor ar trebui focalizate iniţiativele politice dacă se doreşte cu adevărat diminuarea prostituţiei. Optica legii ar trebui schimbată cu 180 de grade: clientul să fie amendat, prostituata să fie dezincriminată şi chiar ajutată să-şi găsească un job şi să se reintegreze social. Acum clientul nu păţeşte absolut nimic, cu toate că banii săi fac posibilă existenţa acestei forme degradante de muncă şi a traficului de fiinţe umane. Şi deşi soluţia amendării clientului a fost adoptată în multe ţări şi discutată pe larg în multe altele, e o necunoscută la noi. Încă ne mai luăm cu mâinile de cap şi ne văităm că prostituţia există şi va exista mereu şi nu avem alte soluţii decât să-i dăm o formă legală, ca orice altă muncă.

Revenind la Teo Trandafir şi la alţi politicieni, problema nu e poziţionarea în favoarea sau împotriva legalizării prostituţiei, ci superficialitatea cu care abordează această problemă deloc simplă. Prostituţia nu se poate separa de teme precum traficul de fiinţe umane, sărăcia, excluziunea socială, relaţiile de putere dintre femei şi bărbaţi, limitele şi efectele mercantilizării relaţiilor interumane, etc. Ar trebui să învăţăm din experienţele altor ţări, deopotrivă de la cele în care prostituţia este legală transformându-le în destinaţii preferate ale reţelelor de carne vie, cât şi de la acele ţări care au adoptat alte măsuri, cum ar fi amendarea clientului şi implementarea de programe de formare şi inserţie pe piaţa muncii a femeilor care abandonează prostituţia.

11 comentarii:

dromichaetes spunea...

Foarte corecte observatiile tale, nu stiu insa despre ce vorbim: despre Teo sau despre prostitutie? Pentru ca eu ma indoiesc foarte tare de faptul ca Teo nu stie ce spune.

Daca vorbim despre faptul ca Teo candideaza, atunci luam in calcul cui i se adreseaza ea [ca sa obtina voturi]: aceleasi gospodine casnice, care o urmareau inainte cand Teo avea emisiunea de pe Pro tv, unde invita "domnite" pozate in Playboy ca sa faca misto de ele. Pentru publicul asta nu exista prostituate nefericite, care traiesc in mizerie si promiscuitate, care poate sunt fortate sa faca sex etc. Cum crezi ca voteaza acest public?

Daca insa vorbim de tema prostitutiei fara sa luam in calcul faptul ca Teo candideaza, atunci are sens sa vorbim de excluziune, de saracie, de vina morala a barbatilor [a banului care plateste] etc.

medusa spunea...

dromichaetes, ai şi tu dreptate. Putem să ne facem sperante că după ce Teo Trandafir va ajunge în Parlament o să devină mai responsabilă şi nu va mai deschide gura decât dacă stăpâneşte subiectul. Sau nu..

Amycommunications.com spunea...

Draga mea 'Medusă', am scris şi eu anii trecuţi despre acest subiect şi am folosit atît date statistice-din âlea folosite adică de politikieni atunci cînd e în avantajul lor-dar şi chestiuni de persuadare şi de 'bun simţ'. Crezi că au avut vreun efect? Ei da..dar ţi-ai găsit(cu cine-la cine mai ales). Şi crede-mă, că am studiat profund cum să îi fac pe tipi să nu mai poată de părere de rău şi să fie plini de remuşcări..dovadă că eu sunt singură(dacă nu punem părinţii la socoteală) de vreo 6 ani şi nici nu am locuit vreodată cu altcineva..bine că nu-s virgină..de vreo 6 ani..dar sunt aşa de îmbătrânită de suferinţă şi de căutări..că nici nu mai contează că îmi este teamă pentru organismul pe care nu vreau în ruptul capului să îl lipsesc de psihic şi de intelect, precum propun coanele Udrea şi Teo Trandafir şi alte colege de-ale lor din P.D.L..îmi pare rău că nu am reuşit să ajung pe Calea Victoriei la evenimentul acela feminist..însă sunt singură-singurică şi fără bani şi fără maşină şi fără ajutor de-atîta timp..salutări colegelor tale din Dorobanţi şi de la Antena3 şi te rog anunţă-mă din timp..astfel încît să discutăm direct odată şi odat'. Weekend plăcut!!

Amalia spunea...

Insfarsit, vad si eu o abordare normala, de bun simt, a fenomenului prostitutiei.
Nu stiu ce trafic are blogul tau, sper sa fie cat mai mare. La noi feminismul parca ar fi taboo. De 20 ani, de cand a fost Revolutia, abia daca am auzit de cateva ori vorbindu-se despre feminism la TV. N-am auzit dezbateri pe teme feministe etc.
Am fost la acea intalnire din pasajul Victoriei. Cred ca te-am vaut. As fi vrut sa vorbim, dar eram cu o prietena care se grabea. Poate ne intalnim candva, am si alte prietene feministe.
pt. Amy
Sa stii ca eu cunosc tipi carora chiar le pare rau, care nu s-ar duce la prostituate din motive umanitare. De fapt si strip tease-ul ii deprima, simt mila. Dar la noi se vorbeste prea putin de asemenea lucruri. Comunicarea e cea care e.

Oxygen spunea...

@Amalia
"Sa stii ca eu cunosc tipi carora chiar le pare rau, care nu s-ar duce la prostituate din motive umanitare. De fapt si strip tease-ul ii deprima, simt mila." - din ce ai scris aici pot deduce ca ai niste prieteni care tin la tine si nu vor sa te supere. Dar exista o mare diferenta dintre ce declara lumea si ce face defapt (mai ales cand stie ca ceea ce face sau gandeste defapt nu este bine).

Parerea mea despre prostitutie am mai spus-o pe blogul asta si nu are rost sa mai repet. Cred ca Teo a facut o declaratie pur electorala si cam atat.

Gabi spunea...

Din păcate, cu sau fără sinceritate, Teo a susţinut programul politic al partidului pe care il reprezinta; este adevarat ca acum cativa ani, domnul Blaga folosea argumente mult mai pământeşti decât fericirea bărbaţilor - creşterea PIB-ului cred urmare a impozitării activităţii!
Altfel, tot vorbim. http://www.gabrielacretu.ro/cum-e-cu-prostitutia.html
http://www.gabrielacretu.ro/reactii-la-tema-zilei.html
http://www.gabrielacretu.ro/traducerea-discursului-doamnei-cretu-la-conferinta-internationala-despre-traficul-de-fiinte-umane-%E2%80%9Etackling-the-trafficking-of-women-for-prostitution.html

etc. Senzaţia mea este că vorbim degeaba. Şi ne-am mai ales şi cu inca o femeie în parlament care nu ne va servi la nimic...

Anonim spunea...

E clar: eradicarea prostitutiei ar presupune prea mult timp si munca, e un subiect complex ce implica pe toata lumea pe termen lung. Suntem prea narcisisti si nesolidari. Atata timp cat anumiti indivizi vor cauta succes rapid erijandu-se in echidistanti sau "iluminati" anti-comunisti occidentali, nu vom eradica nimic. Probabil ca intr-o zi voi fi mama si n-as vrea ca fiica mea sa studieze ca sa ajunga prostituata!
Si la drept vorbind apropo de mila.. cand iti danseaza in poala o costeliva osoasa sau drogata, mai simti vreo placere sau iti vine sa suni la unesco ori unicef?! Imaginea de ansamblu pt mine e: tii parintii ocupati 24 din 24 sau plecati din tara in cautarea unei slujbe mai bine remunerate si copiii "educati" de sistemul gaunos!
Si pt dreptul la libera exprimare s-a luptat! Nu pt dreptul la libera exprimare documentata. Ar fi bine daca ati amenda si "istoricii" care ne deformeaza istoria si ne ponegresc neamul pe Discovery sau History Channel. Sistemul asta are atatea lacune ca nici documentatii nu stiu de unde sa inceapa.

Anonim spunea...

Sunt feminista si desi admir foarte mult acest blog, ma deranjeaza ca romania pare blocata in valul al doilea al feminismului si personal nu am auzit nicio voce feminista care sa fi auzit de al treilea val.
Ca feminista sunt in favoarea libertatii sexuale a femeilor ceea ce implica si faptul ca isi pot alege profesia de sex worker. Nu poti considera ilegal sa vinzi ceva ce e absolut legal si incurajat sa dai gratis. Feminismul inseamna in primul rand respect pentru orice fel de alegere face o femeie pentru a se simti implinita.
http://en.wikipedia.org/wiki/Third-wave_feminism
http://en.wikipedia.org/wiki/Sex-positivity

Sunt aproape convinsa ca nu asta a vrut sa spuna doamna Trandafir, dar atitudinea anti-prostitutie/anti-prostituate ("slut-shaming") este derivata din modul de gandire patriarhal. Iar a spune cuiva cum e "decent" sau "bine" sa isi traiasca viata este iarasi autoritarism si o forma de opresiune de aceeasi sorginte.

Medusa spunea...

anonim, e mai bine sa combini teoria cu practica. In teorie, prostitutia si prostituatele pot fi asa cum le zugravesti tu, in practica daca ne uitam la acele tari unde prostitutia este legala, lucrurile se complica. Iti recomand sa studiezi situatia din Germania sau Olanda.
Totodata iti recomand sa studiezi ce se intampla acolo unde prostituatele sunt ajutate efectiv de stat sa abandoneze profesia iar cererea / clientii sunt amendati. Ma refer la Suedia, Finlanda, Islanda, Norvegia.
Cele bune,

minodora cliveti spunea...

Cam tarziu, dar comentez oricum:am avut o initiativa legislativa cand eram in parlament , in care propuneam sanctionarea clientului prostituatei minore. Am avut bucuria sa fiu sustinuta de CSM, care mi-a trimis un punct de vedere favorabil. Din pacate,n-am mai avut timp sa ma bat pentru ea, si a fost respinsa, nediscutata, neinteleasa.Ar fi fost un semnal puternic pentru cei care se strecoara pe langa prostitutie, fiind principalii beneficiari si cei care fac ca piata sa functioneze: clientii, mai ales acum, cand cererea de "carne tanara" in prostitutie este uriasa.

Lucian Vâlsan spunea...

Să pui Thailanda şi Olanda în aceeaşi oală este deplasat de-a dreptul.
Să nu uităm că Olanda este în prezent fără discuţie ţara în care drepturile indivizilor sunt respectate şi promovate cel mai bine.
Ah... şi domniţele din Red Light District practică de bună voie şi nesilite de nimeni ocupaţia de prostituate.

Ai fost vreodată în Thailanda? Dar în Olanda? Ţi se par cumva similare raportând la... orice?