Comisia de Învățământ din Camera Deputaţilor a aprobat azi un amendament la Legea Educaţiei prin care se introduce acordarea de cupoane de creşă, anunţă Mediafax. Aceasta a fost o propunere făcută de Teo Trandafir în campania sa electorală.
Amendamentul adus legii este următorul: „Statul sprijină educaţia timpurie, ca parte componentă a educaţiei pe tot parcursul vieţii, prin acordarea unor cupoane de creşă. Acestea vor fi acordate în scop educaţional, din bugetul de stat, prin Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale".
Staţi, nu vă extaziaţi că nu aveţi de ce. În primul rând, acordarea de cupoane pentru creşe există deja în lege dar nu e funcţională. Este vorba de Legea nr. 193/2006. Unde e noutatea adusă de propunerea doamnei Trandafir? Nu e deloc clar.
În al doilea rând, problema de bază rămâne numărul redus de creşe. Nu ştie nimeni exact câte creşe mai există în toată ţara, eventual se pot afla cele din Bucureşti. Dar se ştie că sunt insuficiente. Există părinţi (in special mame) care nu se întorc la muncă în timpul concediului de 2 ani de creştere a copilului mic pentru că nu reuşesc să găsească copilului un loc la creşă şi nu au bani să plătească o bonă, respectiv nu au rude, vecini cu care să-şi lase odrasla (articol Adevarul) .
În al treilea rând, acordarea de cupoane pentru creşe este discriminatorie pentru părinţi pentru că lasă decizia acordării acestor beneficii la cheremul angajatorilor, la fel cum se întâmpla şi cu tichetele de masă, tichetele cadou şi tichetele de vacanţă. Unii părinţi vor beneficia de asemenea cupoane, alţii nu, în funcţie de bugetele alocate de angajatori pentru aşa ceva.
Una peste alta, chiar dacă amendamentul adus azi la Legea Educaţiei nu e o noutate, nu înţeleg de ce e nevoie de acordarea de cupoane pentru creşe când ar fi mai just să fie direct subvenţionate creşele şi s-ar putea face programe de finanţare prin care angajatorii mari, de tipul fabricilor, să-şi înfiinţeze în interiorul lor astfel de stabilimente de care să beneficieze direct angajaţii cu copii mici.
3 comentarii:
In 2009, in Bucuresti, o singura persoana s-a folosit de prevederile legii 193. Fata de aceasta lege, noile prevederi nu lasa la cheremul angajatorului acordarea de tichete, asa cum este acum, pentru ca nu platesc angajatorii pentru ele. Adica bugetul angajatorului n-are treaba cu asta. Angajatorul doar intermediaza intre angajat si stat (minister) primirea tichetului.
Tichetul poate fi folosit atat la o cresa de stat cat si la una privata, avand o valoare minimă echivalentă costului lunar la o creşă de stat şi maximă echivalentă cu media costului lunar la creşele din sistemul privat şi cel public.
In plus, angajatorul are obligaţia legală de a îşi informa angajaţii asupra reglementărilor în vigoare. Angajatorul are obligaţia legală de a intermedia acordarea cupoanelor de creşă pentru angajaţii care le solicită şi care renunţă, parţial sau integral, la dreptul de concediu pentru creşterea copilului. Cuponul de creşă se acordă la solicitarea angajatului cu forme legale, atât în sistemul de stat cât şi în cel privat. Deci, obligatii pentru angajatori. Adica ceva nou fata de Legea 193.
Ideea ca angajatorii mari sa fie incurajati sa isi infinteze crese suna bine, doar ca are cateva bube: cum ar fi raspunsul la intrebarile "ce facem cu angajatii de la firmele mici" sau "cati angajati sa iti nasca anual ca sa infiintezi o cresa?"
Mulţumim de informaţii @Şoferul!
Ştii cumva cine şi în ce fel se va stabili valoarea cuponului?
Oare creşele private nu vor fi încurajate să-şi mărească preţurile ştiind că o parte va fi acoperită din cupoane de la Stat?
Poate ar trebui să li se impună nişte condiţii creşelor private care vor să intre în program.
Vezi, de aceea esti tu "sofer"....
Unde este angajatorul intermediar intre angajat si stat-primirea tichetului ?
L 193 : Art. 3
(1) Tichetele de cresa se acorda angajatilor din cadrul unitatilor prevazute la art. 1.
(2) Suma individuala acordata pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de trei ani sub forma tichetelor de cresa, se asigura integral din costuri de catre angajator.
Trimiteți un comentariu