miercuri, 6 octombrie 2010

Cine comentează pe Realitatea tv şi Antena 3

Un coleg de pe platforma „Leacul Durerii” mi-a trimis un studiu al Agenţiei de Rating Politic care ne arată care sunt principalii invitaţi ai emisiunilor televiziunilor de ştiri din România, Realitatea tv şi Antena 3.

Cele două televiziuni au fost analizate în perioada 6 septembrie – 1 octombrie 2010 (25 de zile).

Din păcate, observ că nu există şi o analiză de gen în studiu, deşi era relativ uşor de făcut şi ar fi condus la rezultate interesante.

Încerc eu să extrag câteva concluzii în baza datelor din studiu (studiul complet poate fi citit aici).

Prezenţa femeilor în studiourile Realitatea tv şi Antena 3 în calitate de comentatori e mult mai redusă decât a bărbaţilor (invers decât în rândul reporterilor şi prezentatorilor de ştiri unde femeile sunt mai numeroase, mai ales în calitatea de "cititoare de promptere").

Femeia cu cele mai multe prezenţe în calitate de invitat al talk-show-urilor este Monica Tatoiu. Ea este urmată de Lidia Mitchievici (jurnalistă „Puterea”), Mariana Câmpeanu (PNL) şi Maria Grapini (PC).

PNL este partidul cu cele mai multe prezenţe feminine în studiourile de ştiri, un sfert din liberalii prezenţi în talk-show-uri fiind femei (Mariana Câmpeanu, Alina Gorghiu, Diana Tuşa, Cristina Pocora, Teodora Bertzi).

Sindicatele şi patronatele sunt reprezentate exclusiv de bărbaţi.


____________________


Un studiu amplu şi riguros despre felul cum sunt reprezentate femeile în mass-media a fost dat publicităţii săptămâna trecută. Este vorba de cercetarea internaţională "Despre cine vorbesc ştirile" realizată de Global Media Monitoring Project, prin care au fost monitorizate ştirile din presa scrisă, radio, televiziune şi internet din 130 de ţări, inclusiv România. Detalii aici.

3 comentarii:

Călin spunea...

Chiar asteptam această perspectivă ;)

DoinaS spunea...

Pana la urma, in raportul de la Global....e o mare eroare: spune ca masuratorile au fost efectuate in 10 noiembrie 2010(?!?)

Lilick Auftakt spunea...

Din primavara tot astept sa scrii ca liberalii au cele mai multe reprezentante in talk-show-uri. In afara de cele pe care le cuprinde studiul, mai sunt Renate Weber, Ramona Manescu sau Adina Valeanu (ceva mai rar) sau o doamna apropiata de PNL pe care nu trebuie sa o uitam: Zoe Petre. :)