vineri, 3 decembrie 2010

Renate Weber, actriţă într-o piesă de teatru despre viaţa unor activiste pentru drepturile femeilor

Renate Weber, alături de alte şase colege din Parlamentul European (PE), toate din ţări şi grupuri politice diferite, va fi actriţă într-o piesă de teatru documentar, fiecare dintre cele şapte femei europarlamentar urmând să interpreteze rolul unei faimoase activiste pentru drepturile femeilor.

"Sunt foarte mândră să iau parte la punerea în scenă a acestei piese. Vom spune poveştile adevărate a şapte femei - dintre care unele au fost victime ale unor abuzuri îngrozitoare - dar care au avut curajul să îşi înfrunte soarta, societăţile în care trăiesc şi tradiţiile abuzive ale acestora. Făcând asta, au afectat, în mod pozitiv, vieţile a mii şi mii de alte femei", afirmă Renate Weber, europarlamentar PNL şi membru al grupului politic ALDE.
Piesa de teatru în care va juca Renate Weber se numeşte "Seven" şi este o iniţiativă a Swedish National Touring Theater. Piesa-documentar "reprezintă o dramatizare a poveştilor autentice de viaţă a şapte activiste pentru drepturile femeii".

Renate Weber va interpreta rolul Marinei Piskalova Parker, fondator al primului infoline pentru victimele violenţei domestice din Rusia, care s-a transformat în Centrul ANNA, parte a unei coaliţii ce asigură servicii de consiliere şi sprijin pentru o sută de mii de rusoaice.

Alături de Renate Weer, pe scenă va urca şi suedeza Cecilia Wikstrom (ALDE) - "iniţiator al proiectului în Parlamentul European". Conform organizatorilor, aceasta va interpreta rolul lui Mu Sochua, nominalizată în 2005 la Premiul Nobel pentru Pace pentru activitatea ei împotriva traficului de femei pentru sex în Cambodgia şi Thailanda.

Judith Sargentini, europarlamentar din Olanda, membru al Grupului Verzilor, va spune povestea nigeriancei Hafsat Abiola, "care şi-a descoperit vocaţia de apărător al drepturillor omului şi al democraţiei după uciderea părinţilor săi, ei înşişi activişti". Hafsat Abiola a fondat Iniţiativa Kudirat pentru Democraţie, "organizaţie ce asigură training vocaţional şi oportunităţi de leadership pentru tinere femei din Nigeria", conform comunicatului citat.

Colega ei din Grupul Verzilor, europarlamentarul austriac Eva Lichtenberger, o va interpreta pe irlandeza Inez McCormack, activist pentru drepturile femeii, muncă şi dreptate socială, fost preşedinte al Congresului Irlandez al Sindicatelor. "Doamna McCormack a jucat un rol important în acordul de pace din 1998 (cunoscut drept Good Friday Agreement) şi continuă să lupte pentru drepturi egale şi practici corecte de muncă pentru femei şi minorităţi".

O altă actriţă în piesa "Seven" este Eleni Theocharous din Cipru, membru al grupului popularilor europeni din PE. Ea va spune povestea Annabellei de Leon, care a fost membru în Congresul Guatemalez din 1995 şi a primit ameninţări cu moartea din cauza luptei sale împotriva corupţiei şi pentru drepturile celor săraci, în special ale femeilor şi ale populaţiei indigene.


Tanja Fajon, europarlamentar social-democrat din Slovenia, va interpreta rolul pakistanezei Mukhtar Mai, "care a fost violată în grup de patru bărbaţi şi obligată să se întoarca apoi acasă aproape dezbrăcată".
"În loc de a lua calea tradiţională a femeilor pakistaneze confruntate cu situaţii similare - sinuciderea, Mai şi-a adus violatorii în faţa justiţiei, a construit şcoli pentru a îmbunătăţi condiţia femeii şi a devenit o activistă pentru educaţie în ţara sa", se arată într-un comunicat.


Ultima dintre femeile europarlamentar care vor fi actriţe în piesa-documentar "Seven" este franţuzoaica Marielle Gallo, membru în grupul PPE. Ea va spune povestea Faridei Azizi, care a devenit o activistă împotriva marginalizării femeilor sub conducerea talibană în ţara sa natală, Afganistan. "Din cauza ameninţărilor cu moartea, ea (Farida Azizi, n.r.) a obţinut azil şi trăieste acum în SUA cu cei doi copii ai săi, continuând să activeze pentru drepturile femeii şi pace în Afganistan".


Cele două spectacole a căror protagonistă va fi Renate Weber vor avea loc la Bruxelles, în 8 şi 9 decembrie. Primul se va juca pe scena Centrului Cultural Flagey iar cel de-al doilea chiar în Parlamentul European, în sala Yehudi Menuhin.

La ambele reprezentaţii vor paricipa şi două dintre femeile ale căror poveşti vor fi spuse pe scenă: Mu Sochua din Cambodgia şi Hafsat Abiola din Nigeria.
Sursa: Mediafax

Niciun comentariu: