joi, 15 decembrie 2011

„Domnişoara preşedintă a Camerei Deputaţilor va deveni doamnă”

Ieri, în Parlamentul României, senatorul Cristian Ţopescu, cunoscut mai mult ca şi comentator sportiv, a făcut glume pe seama zvonurilor că Roberta Anastase se va mărita în curând. „Domnişoara preşedintă a Camerei Deputaţilor va deveni doamnă” a subliniat el apăsat pentru a arăta ce schimbări importante va produce măritişul în identitatea Robertei Anastase. Pe lângă glumiţa sexistă, senatorul s-a mai amuzat şi pe seama numărul de invitaţi la nuntă - i-a sugerat viitoarei mirese să nu invite 80 de prieteni şi apropiaţi pentru că există riscul ca în loc de 80 să vină 170 de persoane (aluzie la erorile de numărare a voturilor în Parlament pe care le face Roberta Anastase).


Get Adobe Flash player

Identificarea femeilor în funcţie de statutul marital a rămas întipărită social de pe vremea când căsătoria avea o importanţă majoră în viaţa femeilor pentru că le aducea, pe de o parte respectabilitatea socială, de cealaltă parte o restrângere a capacităţilor civile (femeile căsătorite nu puteau încheia acte civile fără aprobarea soţului) şi, totodată, marca trecerea de sub tutela tatălui sub cea a soţului. Apelativul „domnişoară” conţine în schimb şi o tentă peiorativă atunci când se foloseşte ca termen de adresare pentru o femeie adultă. O domnişoară este o persoană imatură, fără experienţă de viaţă, neluată în serios. Gândiţi-vă cum ar fi să-i numim pe bărbaţii necăsătoriţi „domnişori” sau „juni” în discuţiile care se pretind serioase şi formale.

A fi sau nu căsătorit n-ar trebui să aibă relevanţă la locul de muncă, la bancă sau în relaţiile cu instituţiile publice, şi, totuşi, în varii ocazii, sub pretextul folosirii unor formule de politeţe, femeile ajung să fie interogate indiscret asupra acestui aspect din viaţa lor iar în unele situaţii, aşa cum am văzut, acest detaliu devine ţinta unor glume şi ironii.

În Franţa şi alte ţări s-a discutat de mai mulţi ani despre această formă de discriminare a femeilor. Iată câteva linkuri interesante:


8 comentarii:

Mircea Ordean spunea...

Daca C. Ţopescu s-a pretat la asa ceva, păi este neserios.
Şi un semn că penibilul nu iartă pe nimeni, dacă omul nu se fereşte...
Pe de altă parte, un psiholog ar putea identifica aici o poftă grozavă a senectului de frageda trufanda. De verificat.

Shadow spunea...

Utilizarea de "domnisoara" in loc de "doamna" a fost ceruta ani de zile si in Franta chiar de catre "doamnele" (trecute de prima tinerete deci absolut adulte) necasatorite. Sa faci "tam tam" pe chestiunea asta azi cand li se returneaza termenul de domnisoara e doar tampenie. Nu are nimic sexist. In romana cei batrani utilizeaza inca fata de tinerii chiar adulti termenul de "flacau". Si nu barbatii nu fac gat ci zambesc.

Tudorina spunea...

Bine, măi, flăcăule, dacă zici tu.

Shadow spunea...

Multumesc Tudorina ma simt deja mai tanar. Insa tu incepi sa aduci a Matusalem :-).

Jericho spunea...

Isi merita glumita cu numarul de invitati :-)

Lucian Vâlsan spunea...

Mhm... deci e motiv de indignare că face mișto Țopescu de ea. O fi, nu zic ba. Poate.

Dar oare care e motivul mai mare de indignare?
Că a făcut Țopescu mișto de ea sau că pe banii noștri face constant fraude pentru care nu o va pedepsi nimeni niciodată?
De ce nu a făcut nimeni mișto de Daciana Sârbu niciodată? În fond, la cât de bine arată se puteau face aluzii sexiste și totuși nu s-au făcut și nu se fac. Ea nu e tot femeie? Pare-mi-se că tot nemăritată e (iaca nu știu, îmi asum greșeala dacă nu-i așa) și totuși nu face nimeni mișto de ea. De ce? Pentru că ea e politician pe bune față de Roberta... căreia i se potrivesc toate miștourile sexiste și bancurile cu blonde. De ce? Pentru că și le merită și pentru că în ciuda faptului că i s-a demonstrat că a furat (în repetate rânduri) nu a avut măcar decența să recunoască și să-și ceară scuze - atât! Măcar atât!

Pe cale de consecință, Anăstăsoaia nu merită compătimită când se face mișto de ea.

Tudorina spunea...

Lucian, cazul de faţă este doar un exemplu, nu contează că o are protagonistă pe Anastase sau altă femeie, sper că ai prins ideea.
Pentru stricta ta informare: Daciana Sârbu nu este parlamentar, este europarlamentar. Şi este căsătorită, ba chiar cu preşedintele PSD.

Lucian Vâlsan spunea...

Știu că Daciana Sârbu este europarlamentar. Dacă nu era ea pe lista PSD, nu m-aș fi prezentat la europarlamentare.
Eu m-am referit la ea ca ”politician” nu ca parlamentar.
Despre faptul că-i măritată habar n-aveam. De ce nu știam? Simplu, pentru că atunci când ești un politician pe bune viața ta privată nu constituie subiect de interes și se scrie puțin spre deloc despre ea.
În schimb despre alți politicieni cum ar fi Norica Nicolai, Roberta Anastase, Elena Udrea sau Elena Băsescu, dacă avem puțină răbdare găsim în can-can-uri și ce culoare au chiloții pe care-i poartă cel mai des - de ce? Pentru că despre activitatea lor politică termini cu scrisul în primele 30 de cuvinte iar pagina trebuie umplută cu ceva.

Cele de mai sus se aplică perfect și la politicienii bărbați.