sâmbătă, 17 decembrie 2011

Scrisoare deschisă ARAS: Aceleaşi drepturi, aceleaşi responsabilităţi

În fiecare an, pe 17 decembrie, organizaţiile non-guvernamentale din întreaga lume (în special organizaţiile lucrătorilor sexuali) atrag atenţia asupra necesităţii încetării violenţei şi abuzurilor la adresa persoanelor implicate în prostituţie. Grave încălcări ale drepturilor omului, violenţa, stigmatizarea şi limitarea exercitării drepturilor cetăţeneşti în contextul legal care incriminează prostituţia cresc şi vulnerabilitatea lucrătorilor sexuali faţă de infecţia cu HIV şi SIDA .

În România, prostituţia este o infracţiune şi poate fi pedepsită (închisoare de la 3 luni la 3 ani). Conform Legii 61/1991, acostarea clienţilor este contravenţie şi poate fi pedepsită cu amendă.

Persoanele implicate în sexul comercial sunt deseori abuzate şi agresate de clienţi sau proxeneţi, precum şi de alte persoane, dar, în loc să fie pedepsiţi agresorii, de cele mai multe ori ele, victimele, sunt arestate sau amendate; declararea unui abuz echivalează cu /implică o autodenunţare.

Femeile implicate în prostituţie sunt amendate de mai multe ori pe zi pentru că acostează clienţii, astfel încât ajung să însumeze amenzi neplătite de sute de milioane de lei.

Prostituţia este subiect de etichetare, învinuire, dezaprobare la nivelul societăţii. Violenţa este o manifestare a stigmatizării şi discriminării.

Persoanele care practică sexul comercial sunt văzute ca fiind singurele purtătoare ale responsabilităţii. Clienţii, adică persoanele care solicită şi plătesc serviciile, nu sunt responsabilizaţi în nici un fel. Dimpotrivă, mesajele publice sunt în direcţia „bietul client (bărbat), a fost îmbolnăvit de prostituata minoră”.

Ce este nesesar să facem?

Să discutăm deschis despre prostituţie, antrenând în primul rând femeile şi, în general, persoanele implicate în sexul comercial atât în discuţii, cât şi în luarea deciziilor în ceea ce le priveşte.

Să considerăm femeile şi persoanele implicate în prostituţie cetăţeni egali – care au aceleaşi drepturi cu noi, nu doar aceleaşi responsabilităţi.

Să denunţăm stigmatizarea justificată de legi morale, bune intenţii şi perspective diverse şi întărită prin legi care pedepsesc fără vreun fel de efect asupra securităţii şi sănătăţii cetăţeanului şi comunităţii.

Să pedepsim agresiunile şi abuzurile la adresa persoanelor implicate în prostituţie. Să denunţăm practica întemeiată pe ideea că victima este cea vinovată.

Să considerăm clienţii/bărbaţii parte atât din problemă, cât şi din soluţie, dat fiind că ei sunt cei care cer şi plătesc serviciile.

Această scrisoare a fost redactată de ARAS – Asociaţia Română Anti-SIDA, organizaţie non-guvernamentală care desfăşoară şi programe de educaţie pentru sănătate adresate persoanelor implicate în prostituţie.

Documentul este sprijinit de 36 de instituţii.

6 comentarii:

Anonim spunea...

"Să considerăm clienţii/bărbaţii parte atât din problemă, cât şi din soluţie, dat fiind că ei sunt cei care cer şi plătesc serviciile."
Ce vrea sa insemne asta?

Tudorina spunea...

Fără banii clienţilor, prostituţia nu ar exista. Ce crezi că vrea să însemne asta?

Anonim spunea...

Daca inseamna criminalizare clientilor. Is total impotriva.

Anonim spunea...

Exact ca si in cazul luarii/darii de mita, ar trebui sa plateasca legal si clientii

Anonim spunea...

sau mai bine s-ar legaliza si ar plati si prostituatele si clientii...impozit..

Solovastru spunea...

Prostituţia este subiect de etichetare, învinuire, dezaprobare la nivelul societăţii. Violenţa este o manifestare a stigmatizării şi discriminării


Chiar crezi bazaconiile astea ?