joi, 1 martie 2012

Manifestaţie de 8 martie în Bucureşti, Piaţa Universităţii


De 8 martie se luptă!

Pentru drepturi, egalitate de şanse, non-discriminare şi solidaritate între femei.

Unde: Piaţa Universităţii, la fântâna de la Arhitectură

Când: 8 martie, între 18-21.


În fiecare an de 8 martie ni se aduce brusc aminte că femeile României sunt extraordinare. Ni se oferă atenţie, flori, vouchere cu discount la SPA, reduceri la mall. Ieşim în oraş cu prietenele sau la o cină romantică cu partenerul de viaţă. Daca ne mai rămâne timp, ne amintim de bunicile şi mamele noastre, nişte eroine cărora le datorăm totul şi pe care le preţuim mult prea puţin.
De 8 martie se mimează respectul. Ne ascundem după zâmbete şi încercăm să ne simţim speciale. O singură zi pe an. Bifăm ipocrit data în calendar şi facem slalom printre tarabele cu mărţişoare. Apoi cursul vieţii femeilor din România se reia uşor, fără să schimbăm mare lucru.

Pentru că uităm ceva: de 8 martie se luptă!

Este ziua noastră. Este ziua care marchează lupta femeilor pentru drepturile de care noi ne bucurăm astăzi. De peste 100 de ani, femeile luptă pentru egalitate, autonomie, dezvoltare şi independenţă. Nimic din toate acestea nu se obţine de la sine, fără voinţă comună, solidaritate şi efort susţinut.

Mulţi cred că lupta femeilor nu-şi mai are rostul în anul 2012, că suntem egali în faţa legii şi că acest lucru este suficient.

Mai ales de 8 martie, trebuie să afirmăm răspicat: nu este suficient!
Haideţi să avem o voce comună şi solidară prin care să ne exprimăm dorinţele, problemele, nevoile şi interesele specifice!

Vă așteptăm de 8 martie în Piaţa Universităţii ca să marcăm Ziua Internaţională a Femeilor, să conştientizăm problemele cu care ne confruntăm în România şi să le aducem în spaţiul public.



MANIFEST

Populaţia României este compusă din 51% femei. Avem majoritate doar pe hârtie. În viaţa de zi cu zi cifrele nu sunt în favoarea noastră:

  • Femeile reprezintă doar 9,7% din parlamentari, 12,6% din consilierii judeţeni, 10,8% din consilierii locali, 4,7% din prefecţi şi 3,5% din primari. Cerem reprezentare politică civilizată, echitabilă şi reală!
  • Peste 80% din treburile casnice sunt realizate de femei. Este nevoie de parteneriat în viaţa privată!
  • 86% din concediile de creştere a copilului sunt luate de către femei. Vrem politici pentru implicarea efectivă a taţilor în creşterea copiilor!
  • 10% diferenţă de salarizare dintre femei şi barbaţi. Vrem plată egală pentru muncă de valoare egală!
  • Scădere drastică de 85% a numărului de creşe şi grădiniţe faţă de anii 90. Plătim impozite dar nevoile noastre nu se regăsesc în priorităţile bugetare. Vrem dezvoltarea infrastructurii de îngrijire de care avem atâta nevoie (creşe, grădiniţe, cămine de bătrâni).
  • 71% din victimele violenţei domestice sunt femei. Suntem în pericol pe stradă şi acasă. Cerem protecţie reală, adăposturi pentru victime şi legislaţie care să pedepsească aspru agresorii!
  • 2000 decese anuale cauzate de cancerul de col uterin, pe primele locuri în Europa. Vrem servicii eficiente de sănătate şi programe de prevenţie!
  • 22.500 de naşteri la adolescente pe an, pe primele locuri în Europa. Este nevoie programe de educaţie sexuală în şcoli şi campanii eficiente de planificare familială!
  • 95% din victimele traficului de fiinţe umane în scopul exploatării sexuale sunt femei. Vrem pedepse aspre pentru traficanţii de persoane, o strategie reală pentru diminuarea prostituţiei şi programe de prevenire şi protecţie pentru victime!
  • Femeile sunt mult mai afectate decât bărbații de sărăcia persistentă și extremă (la nivel european 22% dintre femeile de 65 de ani și peste sunt expuse riscului sărăciei, comparat cu 16% dintre bărbați); Cerem protecţie socială pentru femeile în vârstă şi strategii de prevenire a sărăciei.

Aceste cifre portretizează viaţa actuală a femeilor din România. Generaţii de femei lăsate în voia sorţii, fără reprezentare politică, fără protecţie socială şi politici publice adecvate.

În Piaţa Universităţii s-a ieşit în stradă pentru democraţie şi reprezentare reală.
De 8 martie Piaţa Universităţii este a femeilor!

România va fi o ţară cu adevărat democratică atunci când jumătate din populaţie va fi corect reprezentată.

De 8 martie se luptă!

16 comentarii:

Anonim spunea...

"Femeile reprezintă doar 9,7% din parlamentari, 12,6% din consilierii judeţeni, 10,8% din consilierii locali, 4,7% din prefecţi şi 3,5% din primari. Cerem reprezentare politică civilizată, echitabilă şi reală!"

Pai faceti cumva sa convingeti cele 51% din populatia tarii (femeile) sa mearga la vot si sa voteze doar femei. O sa creasca procentele alea mancand pamantul.

Dar va rog, nu incepeti cu propuneri de genul "e obligatoriu sa fie alese 50% femei", ca dam in alte alea..

Tudorina spunea...

Dragă anonimule, la ultimele alegeri generale, cele din 2008, partidele au propus diverşi candidaţi electoratului, ştii cât la sută din aceştia erau femei? 10%. Atât. Partidele au o problemă în relaţia cu electoratul, prin cumetriile şi găştile băieţilor deştepţi, prin prieteniile legate la cârciumi aşa cum ştim că se iau deciziile în politica românească, femeile ajung să fie marginalizate în politică. Despre asta este vorba.

Gopo spunea...

Pai infiintati Partidul Feministelor si puteti propune electoratului o lista compusa 100% din femei, daca subiectul asta nu va lasa sa dormiti.

Dar am asa o banuiala ca voi vreti egalitate de rezultate, nu de sanse, si vreti sa trisati introducand cote "de gen", sau mai stiu ce tampenii.

Tudorina spunea...

Gopo,apropo de partide, ştii că în România la ora actuală e aproape imposibil să înfiinţezi un partid? Se necesită minim 50.000 de semnături şi reprezentare în vreo 20 de judeţe. S-au asigurat bine domnii că n-au concurenţă.

Amalia spunea...

Bune revendicari! Dar cred ca ar trebui mai multe despre sanatatea femeilor.Educatia sexuala in scoli e una, apoi nu stiu daca la noi contraceptivele (inclusiv avorturile cu medicamente sau nu) intra in asigurari medicale, cum va fi in State. De asemenea, tratamentul menopauzei, costisitor, este iarasi o mare problema. Imi aduc aminte cand l-am auzit vorbind ironic despre asta pe Ciocalteu cand se referea la o alta problema medicala. Mentalitatea fata de sanatatea femeilor trebuie schimbata, abordarea unor conditii patologice trebuie modificata. Cred ca am scris despre asta si o sa mai scriu. In legatura cu mentalitatile sunt multe de facut, dar oricum ma faci sa te felicit din nou pentru initiativa.

Tudorina spunea...

Mersi, Amalia. Te asteptam in Piata pe 8 martie.

Elena spunea...

Pe mine femeile promovate in politica nu ma reprezinta. Drept pentru care nu le votez. Eu nu ma identific cu Elena Udrea, cu Roberta Anastase, cu EBA... sau cu Teo Trandafir....
In acelasi timp, mi se pare o prostie sa promovezi un candidat femeie doar pentru ca e femeie.. promoveaza un om competent, indiferent ca e femeie sau barbat.

Tudorina spunea...

Elena, nu ne identificam nici cu femei, nici cu barbati, asta e realitatea politicii actuale. Competenta cerem de la toti, mai presus de orice.

Anonim spunea...

d-asta nu vor avea niciodata femeile salar egal .. sa sti si tu:
http://www.theglobeandmail.com/report-on-business/careers/career-advice/leah-eichler/like-it-or-not-maternity-leave-hurts-your-career/article2201051/comments/

Patricia spunea...

@Anonim:Femeile nu vor avea salariu egal atat timp cat cuantumul salariului si aprecierea performantelor vor fi facute de barbati.
@Tudorina: cota de gen este cheia rezolvarii problemelor. Cand intr-o societate toate regulile sunt facute de barbati pentru ei insisi, iar deciziile le iau exclusiv ei, impunerea unui procent minim de femei in conducerea oricarei structuri e un prim pas catre echilibrare. Inceputurile sunt grele, barbatii promoveaza femei care le sunt loiale lor si le reprezinta interesele lor (fiice, sotii, amante) si le vor sacrifica usor dand vina pe ele pentru insuccese (oare nu asta se intampla cu Elenele Romaniei?). Eba si Udrea sunt victime, ele sunt doar tintarele misoginismului agresiv, cu reprezentanti de ambe sexe, dar parca cu femei mai agresive. Cota de gen, Tudorina! E cel mai important lucru! Impreuna traim, femei si barbati, impreuna sa gandim, impreuna sa conducem!

Anonim spunea...

Iluzii ... conducerea se face de cei care sunt capabili de ea... daca femeile ar fi fost capabile sa conduca (adica sa aduca mai mult profit companiilor ) ar fi fost la conducere.. dar nu sunt ... nici un capitalist nu ar fi deacord cu asemena aberatii .. in consiliu de conducere ajunge cine merita! Daca se impune ceva, nu se respecta , se muta firma in insulele X unde ii impozit f mic, si nici o regula de rahat desta socialist ...

Anonim spunea...

Cred ca intra in obligatiile dumneavoastra viitoare ca spatiul public sa nu fie INVADAT de antimodele de tipul celor care sparg sticla tv, zi si noapte si/sau cele din sfera politicianista, elena udrea, anasta (sefa de la parlament). Sper ca aceasta ,,oglinda,, prezentata de dumneavoastra sa nu fie o actiune singulara, circumscrisa zilei de 8 martie. Vreau sa cred ca actiunea va capata amploare, aveti multe de facut.

Lucian Vâlsan spunea...

"22.500 de naşteri la adolescente pe an," - FALS. Nu am sărit niciodată de 19000. De ce umfli cifrele?

http://www.adevarul.ro/actualitate/social/Sindromul_-Fetitelor_cu_copii-in_toata_Europa_0_637736789.html

Tio spunea...

Salutari fetelor si felictari inca odata pt munca si spiritul vostru ;)

Tara asta a fost si este dusa in spate de femei dar femeile au parte de mizerie, violenta si moarte si nu de recunostinta asa cum ar trebui.

Ar trebuie organizat ceva virtual si real pt femeile omorite, inclusiv prin culpa medicala.
Cite sint pina acum?
Cum le cheama?

Tudorina spunea...

Lucian, consultă datele Eurostat.

Razvan spunea...

Eu nu am vazut niciodata feministele sa isi manifeste dezgustul public fata de asa-zise vedete precum Bianca Dragusanu, Crudu si cate si mai cate. Aceste domnisoare fac mult mai mult rau imaginii femeii decat orice barbat va putea face vreodata.
Nu exista modele viabile pentru tinerele din ziua de azi. Problema principala ramane cea a educatiei care este deficitara atat pentru baieti cat si pentru fete.
Statistica cu violenta domestica e falsa pentru ca nu prea se iau in serios in statistici cazurile de violente savarstie de catre sexul asa zis slab.
Cam atat.