joi, 16 octombrie 2008

Bărbatul cu maşina, femeia cu autobuzul

În autobuze, în mijloacele de transport în comun în general, există un număr mai mare de femei decât de bărbaţi. Dacă nu ţinem cont de categoriile de vârstă extreme, respectiv copii, adolescenţii şi pensionarii, diferenţa de număr este evidentă.

E un fapt pe care l-am observat de curând dar care se susţine şi prin statistici (în 2007, în Bucureşti, doar 32% din şoferi erau femei).
Explicaţia e destul de tristă pentru femeile din România: când familia n-are suficienţi bani pentru a cumpăra două autoturisme sau când priorităţile sunt altele, maşina îi revine bărbatului, indiferent dacă femeia a contribuit şi ea financiar la cumpărarea preţiosului bun comun.
Există şi bărbaţi care, pentru a diminua nedreptatea, se oferă să-şi ducă soţia dimineaţa până la locul de muncă şi eventual s-o şi aducă acasă la sfârşitul programului.
Pentru alţii, permisul de conducere al nevestelor e folositor numai atunci când vor să bea un păhărel-două de alcool pe la petreceri şi e nevoie de „şofer” la întoarcerea acasă.

Femeia – proastă şoferiţă?
Atâta vreme cât accesul la volanul maşinii i-a fost şi îi este îngrădit, cum ar putea femeia româncă să exceleze în arta şofatului? Mulţi din bărbaţii din România au peste 30 de ani de condus maşini, dacă ne gândim că în timpul comunismului femeile cu atât mai puţin îşi puteau permite (neobrăzarea?) să pună mâna pe maşina familiei. Vestita Dacie nu era pentru ele. De câţiva ani încoace există din ce în ce mai multe femei la volan, dar majoritatea nu au mai mult de 10 ani de experienţă.

Oricum, statisticile actuale spun multe despre cât de (in)egale sunt femeile cu bărbaţii, pentru că, repet, în Bucureşti, la volanul maşinilor veţi vedea 32% femei şi 68% bărbaţi.




4 comentarii:

Unknown spunea...

am mers cu niste femei la volan care m-au facut sa apas la frane de nu m-am vazut.. si nu datorita faptului ca erau proaste la volan, din contra. conduceau excelent, chiar prea bine pentru mine.

cred ca tine foarte mult si de standardele duble carora va supuneti, sorry ca zic. cate femei cunosti care au viata dedicata carierei, cel putin intre 25-35 de ani? cati barbati? faptul ca faceti copii si noi nu nu inseamna automat ca si trebuie sa ii aveti.

suna magaresc, generalist si ma asteapta o papara pe tema, sunt sigur, dar cred ca stii la ce ma refer.

Tudorina spunea...

Da, Mihnea, bineinteles ca exista si femei care conduc excelent. Ideea era ca atunci cand se spune despre unele femei ca sunt proaste soferite, nu se ia in calcul si nedreptatea istorica de care vorbeam.
Cat despre femeile dedicate carierei. Nimeni nu opreste, teoretic, o femeie sa faca copii si sa aiba si o cariera. Prblema e alta - cresterea copilului e vazuta ca fiind exclusiv in sarcina femeii. Copilul amandorura e ingrijit de femeie, barbatul e si el ingrijit de femeie (gatit, spalat, calcat rufe, etc.). Nu e vorba de standarde duble, ci de obligatia unei munci duble. O sa mai vb despre asta, I promise.

octav spunea...

Eu cred ca tu generalizezi un pic cam mult aici. Acele femei pe care sotul le duce dimineata la job pentru a le aduce inapoi seara acasa nu sunt in totalitate ingradite. Sunt sigur ca majoritatea prefera acest lucru pentru a evita a face un lucru care nu le place.

Nu cred ca este adevarat ce spui. Intradevar se intampla ceea ce zici tu insa intr-o masura mica ca orice alt lucru rau care se inampla...

Laocoon spunea...

Acum serios, zi mersi ca nu te-ai nascut in Pakistan sau, si mai rau, in Arabia Saudita! Acolo, o femeie nu poate iesi din casa singura, fara acordul parintilor/sotului. Prin autobuze, vezi mult mai putine femei decat barbati - fiindca restul stau inchise in casa. Si, sa-ti spun ceva. Societatea asta multicultural dezvoltata aduce musulmani care gandesc in acest fel in Europa, inclusiv in Romania. Peste 2,3 generatii, vom deveni o tara islamica. Intr-o tara musulmana, daca sotul VREA sa se culce cu nevasta, aceasta e obligata sa accepte! Daca sotul ii spune sa-si acopere fata, ea trebuie sa accepte. Daca ii spune sa faca spagatul, la fel! Deci toata discutia asta cu "vai cat sunt de discriminate" femeile din Romania n-are nici un rost. E de doi lei si 25 de bani (vechi).

PS: Gata, ma opresc. Cred ca ai obosit stergandu-mi comentariile
"misogine". :) O noapte buna!