luni, 15 noiembrie 2010

Victorie la CNCD împotriva prof. univ. Tudorel Butoi

Mai ţineţi minte cazul „Tudorel Butoi”? Se întâmpla în luna februarie a acestui an. La Iaşi un individ ataca femei pe stradă înţepându-le cu un briceag. În timpul unei emisiuni pe Realitatea tv în care se dezbătea acest subiect a fost sunat prof. univ. Tudorel Butoi, de profesie expert criminalist. Domnul expert criminalist a dat în direct nişte declaraţii care ne-au provocat multora indignare şi stupoare. A spus că femeile agresate pe stradă, în parcuri şi ascensoare, cea mai mare parte a lor, sunt femei care au un comportament de leliţă balcanică, caracteristic piţipoancelor; femeile trebuie să fie prudente, nu să bată parcurile „ca exploratorii în miez de noapte” şi să se prezinte după aia la poliţie c-au fost violate.

Pentru cine nu-şi aminteşte, iată secvenţa cu declaraţiile de atunci ale domnului Butoi:


Scriam la vremea aceea că „prin asemenea declaraţii, domnul Butoi le-a acordat violatorilor circumstanţe atenuante (ei fiind, nu-i aşa, „provocaţi” de ce le mai multe ori), iar pe victime le-a jignit şi pe deasupra le-a atribuit o parte din vinovăţie pentru agresiunile suferite (comportament provocator, libertin), ca şi cum ar putea ceva legitima vreodată un viol sau o agresiune de orice natură”.

La vremea respectivă mai multe ONG-uri au depus o plângere la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) considerând că afirmaţiile expertului aduc atingere demnităţii femeilor, atât prin cuvintele folosite pentru descrierea victimelor, cât şi prin inducerea ideii că violenţa asupra femeilor poate fi justificată printr-un anumit comportament al victimelor (culpabilizarea victimelor). Printre cele 30 de ONG-uri semnatare ale plângerii s-au numărat: Centrul Filia, ECPI, Agenţia de Monitorizare a Presei, Artemis, CPE, Fundaţia Sensiblu şi multe altele (lista completă o puteţi vedea mai jos în textul Hotărârii CNCD).

Şi tot atunci s-a creat un grup pe Facebook de susţinere a plângerii la CNCD. S-au înscris în el peste 2.000 de persoane, printre care personalităţi precum Anca Boagiu (PD-L), Dan Mihalache (PNL), Gabriela Creţu (PSD), Ileana Savu (PSD), Zoe Petre, Sandra Pralong, Mihaela Miroiu, Vasile Ernu, Liliana Popescu, Otilia Dragomir, Theodora Eliza Văcărescu, Michael Shafir, Adrian Hatoş, Alexandra Olivotto, Mirel Palada.

În şedinţa din data de 20 octombrie CNCD ne-a dat oficial dreptate: declaraţiile expertului criminalist Tudorel Butoi au caracter discriminatoriu.

CNCD consideră că declaraţiile expertului criminalist „ ... trec dincolo de ceea ce ar fi necesar pentru prevenirea violenţei împotriva femeilor, transferând responsabilitatea victimelor. [...] efectul stereotipului promovat de reclamat este crearea unei temeri pentru femei de a recunoaşte un viol sau alte agresiuni fizice, ceea ce duce la nepedepsirea vinovaţilor, dar şi la crearea sentimentului de dezvinovăţire, mai mult, de impunitate pentru persoanele violente. Acest efect nu ajută prevenţia, ci persoanele care comit violenţe. Nu ajută nici victimele agresiunilor, ci îngreunează situaţia lor, prin modul în care sunt percepute în societate...”

Studiile in domeniu arată că femeile, în general, nu depun plângeri la organele de cercetare penală dacă devin victimele violenţelor, iar intervenţia criminalistului întăreşte această atitudine.

Link: Hotărârea CNCD

9 comentarii:

MoniQ spunea...

Deci, omul isi pastreaza jobul, in continuare e treaba lui sa intervieveze victime ale violului.

In plus, plateste o amenda in valoare de... a, nu primeste amenda, ci primeste un avertisment.

Si asta dupa 6 luni de "deliberari".

"Pentru ca ati facut atata galagie in media, admitem ca aveti dreptate. Dar tot ne doare in cot."

OmulDan spunea...

Are dreptate Domhul Tudorel Butoi. Eu sunt masterand la Psihologie judiciara si Victimologi, deci cam sunt pe subiect. Tipic pt femei sa se declare si sa se simta vitime in vreun fel.

Tudorina spunea...

OmulDan, de aia mă temeam, că ideile d-lui profesor se transmit şi la studenţi şi după aia cu victimele violurilor şi ale altor agresiuni sexuale tratează "psihologi" ca voi care le vor întreba cine le-a pus să umble lelea prin parc sau să se urce în lift cu necunoscuţi.

Presupun că dl profesor nu ţi-a predat nimic despre concepte ca
Victim blaming http://en.wikipedia.org/wiki/Victim_blaming

sau

Secondary Victimization of Rape Victims

http://www.musc.edu/vawprevention/research/victimrape.shtml

Tudorina spunea...

http://www.musc.edu/vawprevention/
research/victimrape.shtml

o victima abuzata la 14 ani spunea...

ma bucur ca am plecat din republica bananiera romania
stirile astea sunt ca un dus cu apa rece care ma trezeste la realitate si ma face sa lupt aici pt un viitor mai bun.

Nic spunea...

Cand o sa ajungeti la 1% din eperienta criminalistica domnului Tudorel Butoi, veti intelege, poate, ceea ce a incercat sa explice. Dar, intr-un neam de frustrati, un om de calitatea domnului Butoi nu poate fi inteles. Daca nu stiti ce inseamna ,,victima provocatoare", puneti mana pe un material de specialitate si veti afla. Sau ati uitat de sfatul mamelor voastre? ,,Fata mea, nu umbla noaptea singura pe strazile intunecate" (apropo de aceasta, chiar si eu, desi sunt ditamai barbatul, prefer sa merg mai mult pe strazile principale decat sa folosesc scurtaturi pustii )Sau ati uitat intelepciunea populara? ,, Hotul cu un pacat, pagubasul cu o mie" Omul acesta este o somitate in criminalistica. Stiati ca el este promotorul in Romania e tehnicii poligraf? Din pacate, ca orice om de geniu, nu va fi inteles de contemporanii lui. Asa cum nu a fost inteles nici cand a luptat pentru introducerea poligrafului in desfasurarea interogatoriului judiciar.

Eu am lucrat ca barman. In fiecare noapte plecam cu colega mea pe strazi obscure pline de ,,oameni ai noptii". Ea mergea cu o fustita cat palma. A trebui sa duc o lupta de convingere, sa inteleaga ca eu nu sunt Chuck Norris...Daca m-ar fi auzit cineva, probabil as fi fost si eu acuzat de discriminare. I-am spus:,,sora mea, tu le arati pulpele la vagabonti si vrei ca ei sa te ignore?"

Sa spunem ca domnul Butoi ar fi gresit in acel interviu. E om, deci nu e perfect. Dar mi-e rusine ca fac parte dintr-un neam in care, un om de valoarea domnului Butoi, este judecat ca un simplu procuror.Inainte sa-l judecati ar fi trebuit sa-i cunoasteti meritele.

PS. Pe acel grup de pe FB eu nu vad decat 14 membri.

Tudorina spunea...

Nic, dacă-i aşa mă tem că somităţile în domeniul expertizei judiciare în România sunt mai aproape de somităţile din Afganistan decât de omologii din ţările vestice.

Tudorina spunea...

Acel grup de FB a fost schimbat după noua politică a Facebook.

Unknown spunea...

Dnul Prof. Butoi se refera la prevenirea criminalitatii. Nu trebuie sa fi vreun doctor ca sa iti dai seama de asta, dar asa face tot romanul, sariti pe el ca are dreptate si a spus-o in gura mare...