miercuri, 7 ianuarie 2009

Diminutive & limbaj sexist. Mămici, fetiţe şi altele aşijderea

La tot pasul se folosesc diminutive pentru persoane de sex feminin, nu numai colocvial ci în dezbateri serioase despre politici publice, legi, revendicări ale unor categorii sociale, ca de exemplu:

Mămicile sunt nemulţumite de atitudinea noului Guvern” (Realitatea tv, 27 decembrie 2008)

Mamicile au dat buluc la recalcularea indemnizatiei de crestere a copilului (Protv, 7 ian.)

Mămici? De ce "mămici" şi nu "mame", de vreme ce atunci când se aduce vorba de vreo problemă a părinţilor-bărbaţi exprimarea se face fără ezitare prin cuvântul „taţi”, niciodată cu diminutivul „tătici”:

Taţii divorţaţi vor custodia comună a copiilor (15 sept 2008)

Aceeaşi diferenţă de tratament în limbaj există şi în cazul copiilor. Se spune deseori „fetiţe” în loc de "fete" în schimb, chiar în acelaşi context, cuvântul ales pentru cei de sex masculin este „băieţi” niciodată „băieţei”.


Diminutivele provin din tendinţa de a trata femeile/fetele cu o atitudine afectiv-protectoare, ca pe fiinţe sensibile şi lipsite de putere.

Diminutivarea adaugă subiecţilor/subiectelor o doză de infantilism. În cazul mamelor, prezenţa diminutivului alterează calitatea lor de fiinţe adulte, capabile să decidă pentru ele, să se descurce singure în viaţă. Mămicile sunt asemeni copilaşilor, ca nişte fiinţe drăgălaşe dar neputincioase, care au nevoie de protecţie.

Ar fi de neimaginat şi jignitor să se apeleze la diminutive atunci când se dezbat probleme ale altor categorii sociale, de genul: bătrâneii aşteaptă mărirea pensiilor, profesoraşii vor salariu cu 50% mai mare, doctoraşii emigrează din România, actoraşii sunt nemulţumiţi de interzicerea cumulului de salarii cu pensiile, ş.a.

4 comentarii:

adela mohanu spunea...

Pe mine nu mă deranjează apelativul "mămică", atunci când are sensul propriu, acela de "mamă", nu peiorativ, de "bunăciune". E o încercare lingvistică de a proteja o categorie dragă umanităţii.

Tudorina spunea...

adela, nici pe mine nu pe deranjeaza apelativul "mamica" in general, dar cand se vorbeste de legi, de politici publice, gen indemnizatii, campanii de vaccinare, cred ca e daunator si incorect ca subiectii legilor/politicilor publice sa fie descrisi cu diminutive.

Anonim spunea...

Buna.Sunt econinja.Blogul meu este http://econinja.ecosapiens.ro
Ca activist Egalitarist Feminist observ cu indignare toate formele de sexism si discriminare de gen.
Dau si eu cateva exemple:in vrenuri mai vechi se numea tinerii mai egalitarist ca azi:se zicea:domnisor si domnisoara.Azi a ramas doar:domnisoara.Fac alergie cand aud acest cuvant.Mi cine i mi zice domnisorule azi?Doar floraresele,tarancile mai in varsta mi au zis asa.
Alt exemplu:salutul sarumana.Iar i mi provoaca ..scarba de data asta:daca ii zici sarumana atunci sarut o nu mai tot vorbi ...hai ca am glumit...atunci si femeile ar trebui sa zica asa.Mai grav e ca acest salut lingusitor,ipocrit misogin a devenit cuvant de legatura:"da sarumana","bine sarumana asa am sa fac...""nu sarumana"si exemplul poate continua .Eu salut tuturor femeilor cel mai respectuos si binevoitor salut:BUNA ZIUA sau ma rog poate fi si seara.CAT DE FROMOS E SA DORESTI CUIVA O ZI BUNA!Am primit acum cativa ani un coment pentru asta am dat un reply dar acum o evit pe respectiva si daca o salut dau din cap zic ceva:"hmma..."ma rog bolborosesc sa vada ca am salutat sau:o intreb direct :"ce mai faceti???"sau vaai ce frig e sau" "no a venit si vara..."Dar sper sa o intalnesc cat mai rar desi sunt ferm convin ca op voi intalni pentru ca am pomenit o.
Femeile indocrinate in patriarhalisme ca si barbatii sunt inconstiente de faptul ca as zisul respect cavaleresc este culmea lipsei de respect.
Cat ma priveste pe mine:eu nu ma simt bine in lumea ,tara asta.Sunt numit de altii/le incapatanat si idealist si asa zic ca e bine:daca adopt o conceptie ,un stil de viata atunci sa fac lucrurile pana la capat.
Mentalitatea in romania este deosebit de patriarhala si imbecila.Exemplul Suediei:acolo este interzis prin lege sa te adresezi cu dv.desi nu mi se pare sexista acesata adresare...dar ce mi se este foarte bun acolo e ca exista aceasta mentalitate:fetele taie lemne impreuna cu baietii si baietii gatesc impreuna cu fetele.
La noi ...vedem ce a fi dupa 2012...

Anonim spunea...

@Cowish,de la econinja:atunci sa existe si denumirea :"domnisorul"!!!
ORI CE DIFERENTIERE ALOGICA =SEXISM,DISCIMINARE!!!DIFERENTIERE LOGICA:femeile au vagin,sani,nu au barba,parbatii au penis nu au sani,au barba.Societatea malefica patriarhala a batjocorit femeile :punandu le corset,crinolina,tocuri si creind o impresie falasa cum ca ar fi"sexul slab"adica:daca are muschi si forta e considerata...in toate felurile,daca un barbat se uita la o revista cu culturiste si zice (ca mine dealtfel):"uite de tipe faine sexoase atragatoare"ceilati/te din sala de culturism sau in alte locuri se uita la el ca la:amenda...si raspunsul:"cee astea i ti plac...etc etc "DE CE?CARE E PROBLEMA?CU CE II DERANJEZ?DA:i mi plac femeile,fetele cu muschi,nefardate in haina unisex,si freza unisex,ca vad femei sanatoase puternice acolo nu printese roz care lesina.Si pana la urma:tot femei sunt si ele!Ca o parte din ele nu sunt Vegane sau vegetariene si se hranesc cu suferinta si boala,sau se dozeaza cu anabolizante e:pacatul lor,eu vorbesc de partile bune.Cinste si lauda lor ca sunt puternice!!!ATAT barbatul cat si femeia trebuie sa si dezvolte:sensibilitatea si forta!Numai una nu e bine.Patriarhalismul este extrem de nociv:invata sa se dezvolte doar una:la barbati forta si la femei sensibilitatea.ESTE UN LUCRU:incomplect.
Asa si in cazul denumirilor:Medusa are pefecta dreptate!Peste tot se invata:sexism ,discriminare.DESI ESTE LEGE CONCRETA care interzice discriminarea,totusi dau un exemplu:in ziarul piata la angajari sunt pline anunturile de genul:"angajez vanzatoare","angajez baiat",in cateva sali de fittnes din cluj antrenamentul barbatilor este interzis:-misandrie-opusul misoginismului-desi ESTE LEGE.Pentru existenta misandriei tot patriarhalismul e de vina:el a inceput separarea sexelor,apoi vina misandrelor ca au luat o pe aceasta cale gresita.