sâmbătă, 3 ianuarie 2009

Norvegia îi pedepseşte cu închisoare sau amenzi pe clienţii prostituatelor, începând cu 1 ianuarie

Norvegia aplică începând de la 1 ianuarie o lege care îi pedepseşte cu închisoare sau amenzi pe clienţii prostituatelor, măsură care s-a dovedit eficientă în statele vecine, dar care va provoca dificultăţi sociale şi financiare prostituatelor, în opinia asociaţiilor, informează AFP.

"Considerăm că a cumpăra sexul este inacceptabil şi că acest lucru favorizează traficul cu fiinţe umane şi prostituţia forţată", a explicat secretarul de stat pentru justiţie, Astri Aas-Hanses.

Prostituţia va rămâne ilegală, dar politica sistemului este de a recunoaşte că femeile sunt victime ale trafic de carne vie.

Legea prevede că cei care folosesc serviciile prostituatelor riscă fie o pedeapsă de şase luni de închisoare, fie o amendă, fie amândouă. În cazuri foarte grave, pedeapsa poate ajunge la un an de închisoare sau chiar mai mult, dacă este implicată o minoră.

Inspirată din legile Suediei, normele norvegiene merg şi mai departe şi prevăd inclusiv pedepsirea norvegienilor care apelează la prostituate în străinătate, chiar dacă aceasta nu va fi, potrivit premierului, "o prioritate pentru poliţia norvegiană".

Presa din regat scrie că fenomenul prostituţiei a scăzut în intensitate în ultimele luni. Însă Njoerg Norli, de la centrul Pro, principala organizaţie care apără drepturile prostituatelor din Norvegia, aceasta este o iluzie cauzată de sezonul rece.

"Femeile aşteaptă să vadă ce se va întâmpla. Nu au hotărât încă dacă vor pleca, dacă nu vor mai practica prostituţia sau dacă se vor stabili într-o cameră", a explicat Norli. În opinia acesteia, odată cu noua lege "majoritatea acestor femei nu vor avea suficient de mulţi clienţi în mod frecvent şi nu vor mai avea banii de care au nevoie".

Norli consideră că cele mai expuse sunt prostituatele norvegiene, cel mai adesea dependente de heroină, care au diferite probleme de sănătate şi sunt excluse din societate, şi că reintegrarea lor va fi foarte dificilă.

În ceea ce priveşte prostituatele străine, în special cele provenite din Nigeria, care vin să se prostitueze în Norvegia cu viză turistică, acestea "vor părăsi ţara şi vor continua să se prostitueze în alte zone din Europa". "Acest lucru nu face decât să mute problema în altă parte", consideră Norli. În plus, există temeri că prostituatel izolate vor risca şi mai mult să fie expuse la violenţe de clienţi.

"Există acest risc", a recunoscut viceministrul Aas-Hansen. "De aceea am avut o dezbatere amplă în Norvegia şi am stabilit un program de acţiune pentru ajutarea prostituatelor", a adăugat el. Planul prevede, printre altele, cursuri gratuite, asistenţă din partea poliţiei şi cure de dezintoxicare pentru femeile dependente de droguri sau alcoolice.

În ultimii ani, acţiunile de racolare a prostituatelor în centrul capitalei Oslo au devenit şi mai vizibile, ceea ce a antrenat o intensificare a apelurilor pentru interzicerea lor.

În Norvegia, care are o populaţie de 4,5 milioane de locuitori, asociaţiile estimează la 2.000-3.000 numărul prostituatelor, dintre care o mare parte lucrează pe stradă.

Legea norvegiană se bazează pe o reglementare adoptată în 1999 de către Suedia, a cărei eficienţă a fost apreciată de poliţie şi de unele asociaţii. În plus, Finlanda a adoptat o lege similară în 2006, iar Scoţia în 2007.

Sursa: Realitatea TV

2 comentarii:

Unknown spunea...

stai si te gandestil.. nici in cele mai liberale tari nu mai poate o fata sa munceasca cinstit. legea s-o extinde si pentru curvi? :D

Anonim spunea...

Din 3 ianuarie 2009 intrebarea lui Mihnea a ramas fara raspuns...
Intreb si eu in calitate de Egalitarist Feminist:daca apare un gigolo femeia care apeleaza la el este pedepsita?
ADEVARATA CALE EGALITARIST FEMINISTA ESTE CONTRA ORI CAREI FORME DE SEXIZM.SI ASTA INSEAMNA:IMPORIVA sexizmului SI fata de barbati.
SUNT:PENTRU libertatea sexuala si CONTRA prostitutiei de ori ce fel.