duminică, 7 martie 2010

"MĂ RESPECŢI DOAR DE 8 MARTIE” – acţiunea de la metrou, ziua 1

Ieri, sâmbătă, a avut loc prima zi de acţiuni publice din mini campania noastră prin care cerem ca femeile să fie respectate nu doar de 8 martie ci şi pe tot restul anului.

Punctul de plecare a fost pasajul de la piaţa Universităţii, după care ne-am plimbat cu metroul vreo două ore, împărţind pliante călătorilor şi arătându-ne făloşi tricourile inscripţionate cu diverse mesaje.

Am fost urmăriţi un timp de un fotograf de la Mediafax Foto iar la un moment dat ne-am întâlnit pe drum şi cu o doamnă de la TVR care ne-a propus să facem o emisiune pe acest subiect. Între timp, despre manifestaţia noastră s-a vorbit şi la Radio Guerrilla şi Radio Europa FM.

Călătorii obişnuiţi cărora le-am împărţit pliantele ne-au privit cu curiozitate şi, spre surprinderea noastră, au citit cu atenţie textele din pliante. Unii ne-au felicitat, alţii ne-au zâmbit, în timp ce alţii s-au arătat indiferenţi, trăgând cu coada ochiului la noi.

Azi urmează o nouă tură de plimbări la metrou, de la ora 15.30, iar luni, de 8 martie, toată acţiunea se va desfăşura pe holurile de la Parlament începând cu ora 13,00.

Iată imagini:

.


Pe partea din faţă, pe toate tricourile fetelor este scris mesajul: MĂ RESPECŢI DOAR DE 8 MARTIE, iar pe ale băieţilor: TE RESPECT DOAR DE 8 MARTIE.

Pe spate, pe tricourile fetelor sunt scrise câteva din problemele şi stereotipurile de gen:
- DISCRIMINARE
- VIOLENŢĂ DOMESTICĂ
- HĂRŢUIRE SEXUALĂ
- PLATĂ INEGALĂ PENTRU MUNCĂ DE VALOARE EGALĂ
- CETĂŢEAN DE RANGUL II
- OBIECT SEXUAL
- SCLAVA FRUMUSEŢII
- ROBOT DE BUCĂTĂRIE
- SCHIMBĂTOARE DE SCUTECE

Iar la băieţi:
- CAP DE FAMILIE
- BĂRBAT DE STAT
- STĂPÂN PE TELECOMANDĂ
- FACTOR DE DECIZIE.













































Organizatorii acestui eveniment, Centrul FILIA şi asociaţia A.R.T. Fusion, cu sprijinul voluntarilor internaţionali din proiectul „Experience Arts for Social Change”, doresc ca ziua de 8 martie să reprezinte nu numai un prilej de a copleşi femeile cu flori şi cadouri, ci şi un moment de reflecţie asupra inegalităţilor dintre femei şi bărbaţi şi a încălcării drepturilor femeilor în societatea românească pe tot restul anului.

2 comentarii:

MQ spunea...

Iti multumesc pentru acest blog. Iti doresc sa continui "misiunea de educare" si sa fii cat mai imuna la rautatile unor comentatori.

Lucia Lepadatu spunea...

BRAVO !
Trebuie continuata, aceasta actiune!
Impact asigurat!
Feedback FAVORABIL!