marți, 30 martie 2010

Medicii de la Spitalul Judeţean din Focşani nu fac întreruperi de sarcină în Săptămâna Mare

La Spitalul Judeţean din Focşani s-a luat decizia de a nu se mai face avorturi până după Paşti, scrie Hotnews. Situaţia nu e singulară. Anul trecut în Săptămâna Mare citeam ceva asemănător despre Spitalul de Urgenţă din Alba.

Întrebarea este, până la ce punct un medic poate refuza să practice actul medical din considerente religioase? Şi în al doilea rând, oare e admis ca o instituţie publică din România, respectiv un spital, să suspende aplicarea legii din considerente religioase? Pentru că în cazurile respective nu vorbim de opţiuni individuale ale medicilor ci de o practică instituţională în toată regula.

Aici e vorba de aplicarea legii în sistemul sanitar, nu despre argumentele pro şi contra pentru practicarea avorturilor şi nici despre rata (prea) mare a avorturilor din România (datorată lipsei de educaţie sexuale şi a nefolosirii metodelor de contracepţie). Orice amânare a intervenţiei de întrerupere a sarcinii înseamnă o creştere a riscurilor pentru sănătatea femeilor. Ce e mai important: o sărbătoare religioasă sau sănătatea oamenilor? Cu bună ştiinţă, în cazul de faţă, medicii aleg să mărească riscurile unei intervenţii chirurgicale.

Şi un alt lucru mi-a atras atenţia când am citit ştirea despre decizia Spitalului Judeţean din Focşani. Vrancea este unul din judeţele cu o creştere alarmantă a intervenţiilor de întrerupere de sarcină. Multe femei nu sunt la prima intervenţie de acest gen. În urmă cu câteva săptămâni, în Adevărul se publica un articol despre cazul unei femei din Focşani care făcuse …42 de avorturi! Oare acei medici ce păzesc? Ar trebui să educe femeile încă de la primul avort astfel încât ele să nu mai revină niciodată pentru o întrerupere de sarcină. Dacă în România nu se face educaţie sexuală în şcoli, atunci măcar medicii ginecologi să le explice femeilor care sunt metodele de prevenire a sarcinii şi să insiste că avortul trebuie să fie ultima şi cea mai puţin dezirabilă soluţie de a evita o sarcină.

3 comentarii:

clara spunea...

de fapt ai problema de esenta este cea pe care ai spus-o in ultimul paragraf. Este surprinzator cum, la 20 de ani de la liberalizarea mijloacelor de contraceptie, cea mai raspandita metoda contraceptiva in Romania ramane ...avortul (care, de fapt, nu este metoda contraceptiva).
Mai avem mult de muncit in domeniul educatiei sexuale, asta daca invatam sa renuntam la falsele pudori

Alexandru spunea...

Medusa, dreptul la confesiune şi la respectarea tuturor cerinţelor ei este garantat de Constituţia României, de asemenea dreptul de a avea o opinie şi de a face o alegere care să te responsabilizeze, funcţie de principiile tale. Eu sunt student la medicină şi dacă m-ajută Dumnezeu vreau să fiu ginecolog. Şi sincer, nici eu n-aş accepta ca în săptămâna mare, când Mântuitorul se răstigneşte şi suferă pentru păcatele mele eu să comit avorturi. Există vreo lege care să mă oblige să produc avorturi? Cine mă va pedepsi că nu vreau să omor un copil nenăscut, mai ales în Săptămâna Mare? Cum adică, să fiu pedepsit că nu vreau să distrug vieţi ci vreau să le salvez? Păi aşa am jurat Medusa, aşa spune Jurământul lui Hipocrate! Ca să nu mai zic că tot în el e un paragraf în care eu promit că nu voi asista sau ajuta nicio femeie să avorteze! Vezi tu, pentru unii din noi, jurămintele mai înseamnă ceva, nu doar vorbe goale! Mult noroc mai departe, îmi plac postările tale în general! Hristos a înviat!

Medusa spunea...

@Alexandru, nimeni nu te obligă să faci avorturi. Poţi să devii medic ginecolog şi să te ocupi de sarcini şi naşteri, tratarea bolilor aparatului genital feminin, consultaţii, etc.
Sau poţi sa devii medic din altă specializare.
E dreptul tău să-ţi alegi ce meserie vreo să practici, dar în momentul în care ai făcut alegerea, mergi cu ea până la capăt.
Există meserii pe care alţii nu le pot face, din diferite motive, inclusiv religioase.
A fi măcelar nu e o meserie pentru un iubitor de animale.
A fi soldat în armată nu e o meserie pentru un pacifist.
A fi degustător de vinuri nu e o meserie pentru un musulman.
Şi exemplele pot continua.
Aşa că, revenind la cazul nostru, dacă eşti medic ginecolog şi te ocupi de avorturi se presupune că ştiai de la bun început în ce te bagi.