Despre efectele nocive ale legalizării prostituţiei am mai discutat. Ele s-au confirmat în ţările în care prostituţia este legală, ca Olanda sau Germania. Prin legalizarea prostituţiei aceste ţări au deveni o ţintă predilectă a reţelelor de trafic de fiinţe umane, cererea pentru sexul plătit a fost încurajată şi a crescut, conducând şi la creşterea numărului de persoane implicate în prostituţie. Acestea au făcut ca o ţară ca Norvegia în care prostituţia a fost legală timp de 10 ani, să modifice radical legea în urmă cu doi ani, trecâd la modelul suedez de amendare a clienţilor.
Totodată, prin legalizarea prostituţiei, veniturile la bugetul de Stat au fost departe de cele estimate iniţial. Chiar şi în ţări cu niveluri scăzute ale corupţiei, doar o mică parte a veniturilor din prostituţie e declarată fiscului. Cei care îşi închipuie că Statul român va avea prea mult de câştigat de pe urma legalizării prostituţiei sunt naivi sau au alte interese în sensul legalizării.
Felul cum este privită acum prostituţia din România trebuie într-adevăr schimbat. Acum prostituatele sunt amendate, ajungând de multe ori la un cumul de amenzi de sute de milioane de lei vechi pe care nu-l pot achita şi care le împiedică pentru tot restul vieţii să abandoneze prostituţia pentru a exercita o muncă legală. În cazuri fericite, amenzile sunt achitate cu muncă în folosul comunităţii. Dar clientul? Clientul nu păţeşte absolut nimic în România.
Prigoană însuşi recunoaşte în proiectul de lege depus la Parlament că prostituţia este „o problemă a societăţii”. Dacă aşa este, atunci de ce cei care fac posibilă existenţa prostituţiei prin banii lor, clienţii, nu sunt sancţionaţi în nici un fel? Ocultarea consumatorilor de sex plătit este culmea ipocriziei celor care susţin că prostituţia „există şi va exista”. În Suedia şi alte ţări nordice care s-au angajat serios în direcţia reducerii prostituţiei şi în cele din urmă a eliminării ei, a fi consumator de sex plătit a devenit un lucru blamat social şi sancţionat de lege. Amenda o plăteşte clientul, nu prostituata, atunci când poliţia descoperă un caz de servicii sexuale contra-cost.
Prostituţia nu e o activitate economică la fel ca oricare alta. Deşi există femei care aleg liber acest mijloc de a-şi asigura existenţa, realitatea e departe de a fi idilică. Această „alegere” pleacă de la condiţii economice şi sociale nefavorabile, de la sărăcie, violenţă, abuzuri în copilărie, familii destrămate, lipsa de oportunităţi şi altele. Dacă n-ar fi aşa, spune Nuria Varela, o jurnalistă spaniolă, oare şi-ar dori cineva ca fiica sau sora sa să devină prostituată?
Şi un alt aspect. România este o ţară de origine a traficului de persoane din Europa iar felul cum guvernul a tratat acest fenomen a fost aspru criticat într-un raport din iunie al Departamentului de Stat al SUA. Pe un teren pe care reţelele mafiote deja există, legalizarea prostituţiei ne-ar pune repede pe harta turismului sexual, precum Indonezia, oferind de „muncă” româncelor fără oportunităţi şi joburi normale. La asta le-ar condamna, din nefericire, Guvernul pe unele românce, în lipsa oferirii altor oportunităţi de a le asigura traiul pe timp de criză.
Implicaţiile legalizării prostituţiei ar trebui studiate împreună cu specialiştii din ţările care au făcut în urmă cu câţiva ani acest pas, pentru a vedea care este punctul lor de vedere actual. Ar trebui întrebaţi norvegienii de ce au renunţat la legalizarea prostituţiei în favoarea sancţionării clienţilor şi descurajării acestei munci. Şi nu în ultimul rând, ar trebui văzut cum funcţionează legislaţia de amendare a clienţilor din Suedia, Islanda, Finlanda şi dezbaterile pe care aceasta le-a stârnit în ţări precum Marea Britanie sau Spania. În Spania bunăoară, anul trecut când a existat o iniţiativă de legalizare a prostituţiei din partea unui mic grup parlamentar, voturile împotrivă au fost 90% din totalul voturilor din Parlament. S-a discutat intens despre faptul că, datorită globalizării, prostituţia şi traficul de fiinţe umane sunt strâns legate. Spaniolii au decis atunci că trebuie alocate fonduri pentru sensibilizarea populaţiei care să conducă la schimbarea percepţiei de utilizare a femeilor ca mărfuri sexuale şi în acelaşi timp că ar trebui întărite efectivele poliţieneşti de depistare a prostituţiei forţate.
La final, câteva răspunsuri scurte la unele preocupări ale celor care mai cred că legalizarea prostituţiei este de dorit:
1. Vor veni bani la buget din impozitarea prostituţiei?
Nu. Cel mai probabil, după ce se vor înregistra legal, proxeneţii deveniţi peste noapte oameni de afaceri onorabili nu-şi vor declara decât o foarte mică parte din venituri. Evaziunea fiscală va fi greu de controlat.
2. Prostituatele vor fi mai protejate?
Prostituatele pot fi protejate şi altfel decât prin legalizarea prostituţiei, de pildă prin decriminalizare, adică renunţarea la amendarea lor, aşa cum se practică acum. Dacă Statul se preocupă pentru ele, le-ar putea oferi cursuri de calificare şi programe de inserţie pe piaţa muncii.
3. Prin legalizarea prostituţiei se vor înregistra mai puţine violuri?
Asta este concepţia unora care cred că bărbaţii au nevoie de un fel de defulare a agresivității sexuale. În primul rând, şi prostituatele sunt oameni, deci şi ele ar trebui protejate împotriva agresiunilor unor descreieraţi. În al doilea rând, există studii care arată că bărbaţii care frecventează prostituatele tind să trateze toate femeile ca pe nişte prostituate şi îşi deformează percepţia asupra relaţiei cu sexul opus. Deci e posibil ca violurile să crească, nu să scadă, femeile devenind pentru aceşti bărbaţi nişte obiecte sexuale de unică folosinţă.
4. Prostituţia există şi va exista, de ce nu să-i dăm forme legale?
Şi sclavia a existat şi totuşi s-a reuşit abolirea ei. Ceea ce este legal este interpretat ca fiind bun, ceea ce nu e cazul cu prostituţia. Prostituţia nu este doar un atentat la adresa demnităţii umane, afectând fizicul şi psihicul celui care o practică, dar este asociată în secolul în care trăim cu criminalitatea organizată şi traficul de fiinţe umane. Milioane de femei şi copii le-au căzut victime, iar legalizarea prostituţiei n-a făcut decât să le ofere mafioţilor un ajutor pentru a-şi desfăşura operaţiunile şi pentru a atrage clienţii cu banii cărora şi-au construit averile.
5. Prin legalizarea prostituţiei se va putea face controlul unor boli şi vor fi protejaţi clienţii?
Controlul sanitar al prostituatelor se poate face şi fără legalizarea prostituţiei, iar clienţii nu trebuie protejaţi în mod special, existând mijloace la îndemână care le pot oferi întreaga protecţie de care au nevoie. Se cheamă prezervative.
6. Dacă există persoane dispuse să-şi vândă corpul, de ce n-ar trebui lăsate s-o facă?
În primul rând, Statul are datoria de a lua măsuri de a proteja cetăţenii, chiar împotriva voinţei lor, de aceea medicamentele se dau pe reţetă, de aceea este interzisă vânzarea de organe.
În al doilea rând, realitatea ne arată că procentul celor care practică prostituţia de bunăvoie este mic. Majoritatea prostituatelor fie au fost forţate la un moment dat de cineva din anturajul sau familia lor sau chiar de străini să practice prostituţia (de exemplu prin oferte de muncă înşelătoare), fie au fost forţate de împrejurări, din cauza sărăciei, a lipsei de oportunităţi, de educaţie, a lipsei suportului familial, etc.
Probabil dacă Statul s-ar fi preocupat mai mult de a le oferi şanse în viaţă şi locuri de muncă, aceste persoane n-ar fi ajuns să-şi vândă corpul pentru a se întreţine. Este ceea ce ar trebui să-l preocupe mai mult pe domnul Silviu Prigoană din funcţia pe care o deţine în Parlament…
16 comentarii:
Bun articol! Ai spus cam tot ce era de spus! Dar la noi politicienii sunt analfabeti la drepturile omului. Ce sa mai vorbim de omul de pe strada? Bani la buget, stoparea transmiterii bolilor, dar dreptul la viata si demnitate al unei fiinte umane cine se gandeste?
Foarte buna analiza ta, ar trebui citita cam de toti oamenii politici si mai putin politici care isi dau cu parerea cu o asemenea usurinta pe o chestiune atat de complexa.
Un semnal bun - o declaratie de-a lui Blaga pentru EVZ: "Eu cred că cele care practică o astfel de «profesie » trebuie protejate şi sancţionaţi cei care le folosesc".
Multumesc, fetelor!
Wow, Blaga a facut asemenea declaratie? Pai s-o spuna mai tare ca s-auda si Prigoana&co.!
Hehe Medusa! Tu esti un fel de Farfuridi : "“Ori sa sa revizuiasca, primesc! dar sa nu se schimbe nimica; "
Orice student care face putin drept civil stie (eu am fost la economic, am facut cam un semestru) ca legile nu ies din vigoare doar prin abrogare, ci si prin CADERE IN DESUETUDINE! Si e desuet azi sa vezi prostitutia ca ilegala, numai cand te uiti pe site-urile de anunturi si la asistentele tv! Alea de pe centura sunt saltate pentru ca sunt pericole medicale, doar sub pretextul ilegalitatii...
Vrei o lista cu tampenii reale si cazute in desuetudine, la fel ca ilegalitatea prostitutiei din codul penal? Uite aici: http://www.ropesend.com/ropesend_laws/dl0001.html
Romancele vor face orice ca sa pastreze asimetria sociala care le avantajeaza de 20 de ani. 20 de ani de Girl Power, sustinuti prin minciunile nenorocitilor astora de politicieni care ne-au convins ca e moral sa muncim pe nasturi, e moral ca homosexualii sa fie acceptati (o sa fie moral sa se si casatoreasca, poate sa si infieze copii, in viitorul nu prea indepartat), doar prostitutia e imorala! It's gonna go to hell, Medusa! No more Girl Power!
Ideea asta ca femeile sunt marfuri e o idee complet tampita. Da, sunt marfuri pentru traficantii de carne vie, dar nu pentru clienti. Eu le-am respectat pe toate la care am fost. Si le respect mai mult decat pe romancele care se uita de sus la mine, si ma iau la suturi, de ce am salariul cum il am, de ce lucrez unde lucrez, de ce nu am masina (si daca as avea, de ce nu e ce vor ele)... Bine ca am plecat naibii! Si sunt intr-o tara in care e doar legalizat, nu reglementat, piata e mai luxurianta decat la noi si riscurile sunt mult mai scapate de sub control!
Vorba lu Badea, toate curvele sunt virgine! Toate fitoasele, toate pitzipoancele! Traim in tara in care numai cine nu munceste e respectat! Toate curvele apar la televizor, si dupa aia vezi acelasi comportament replicat in societate, incepand cu fetele de la 12 ani in sus! Nu, cum era vorba aia manelistica.. "fara numar". Asa sunt romancele... nu conteaza cat castiga si ele... daca e vorba de noi, fara numar...ele sunt femei de zeci de mii de euro, nu se uita la niste ciocoflenderi de 8 milioane pe luna! Cum spunea una pe sentimente.ro "stiu cum arat, la mine nu se incepe cu "buna" ". Dar cu "du-te dracului" accepti ?
Am fost in concediu in Grecia. Nici nu zici ca e tara ortodoxa. Un nivel ridicat de bun simt, aproape islamic.
Biserica Ortodoxa Greaca se implica in educarea tinerilor si in societate. Vezi steaguri grecesti din suta in suta de metri, ca oamenii sunt (sau poate erau, inainte de criza) mandri de tara lor, nu ca aici "nicaieri nu e mai rau decat acasa".
Si totusi, Grecia, tara care s-a opus actelor biometrice, are prostitutie reglementata ( http://en.wikipedia.org/wiki/Prostitution_in_Europe ). Nu stiu care a fost parerea Bisericii, dar oamenii au stiut ce e normal si ce nu. Si la urma urmei, baza acceptarii religioase a prostitutiei in Vest a fost pusa de Sf.Augustin .
Am fost in Germania. I-am vazut pe nemti. Baieti cuminti, de casa, painea lui Dumnezeu - ele, niste femei cumsecade. Nu am vazut URA ORGANICA IMPOTRIVA BARBATULUI CARE MUNCESTE. Am vazut niste femei normale. De ce erau normale ? Pentru ca fiecare oras are coltisorul lui rosu. Barbatii nu mai pot fi tratati ca niste carpe, in ideea ca sunt educati si suporta.
Da! vreau sa vad asa ceva in Romania. Nu mai vreau sa aud ce mi-au auzit urechile la ..cred "copii contra parinti" : "Fata mea iese numai cu baieti care au masini!" sau pe viu "doar 8 milioane si ai facut facultatea?".
Gata! Avem toti dreptul sa ne simtim bine! Ne-ati batjocorit destul! E timpul pentru o prostitutie nemteasca, sa-si permita si functionarul de 8 milioane si cel de 30, IN TOATE ORASELE ROMANIEI (sa nu-si mai ia nimeni delegatie pentru Bucuresti ca sa se duca la escorte) , ca barbatii din provincie nu sunt animale, au si ei drepturi, ca sa va bage mintile-n cap!
De ce vorbiti doar de prostituate femei?! Nu va ganditi ca si barbatii ar putea practica aceasta meserie?! Unii chiar o practica dealtfel. Cine e intolerant de fapt?! Lentila de feminista e de fapt o lentila de la niste ochelari pentru cai!
In ce priveste prostitutia e mai buna situatia de fata?! Poate pentru politicienii si gaborii corupti (deci majoritatea lor) si pentru interlopi!
@ anonim, sincer, nici nu ma asteptam ca un client fidel al prostituatelor sa fie de acord cu articolul.
@Mircea, femeile sunt majoritatea covarsitoare a celor care practica prostitutia deci, da-mi voie ca generic sa ma refer la aceste persoane la feminin. Si doi, nu, nu cred ca prostituta e ok asa cum e acum. Citeste mai cu atentie ce am scris mai sus.
pentru anonim si Mircea
Pai e adevarat, prostitutia de lux, de cele mai multe ori mascata, e un fenomen care exista si va exista, dar nu e vreo problema aici. Poti sa-i spui prostitutie si oricarei relatii bazata pe interes material.
Problema e ca trebuie combatuta forma de sclavie numita prostitutie, in care persoane sarace, cu probleme sociale dar si psihologice grave sunt impinse de necesitate (cand nu sunt chiar fortate). Ele sunt cel mai adesea femei.
Barbatii practica prostitutia care se poate numi de lux. Au si ei relatii bazate pe interes, mai ales in tari sarace ca a noastra. Orice femeie cu potential de a produce a cunoscut specia asta. Dar problema e cum privim situatia. Ma intreb daca femeile care au cunoscut gigoli (mascati), si au fost tapate de bani la greu, ar vrea sa-i vada in chiloti la coltul strazii sau umiliti in bordeluri? Cunosc foarte bine pe cineva care s-ar ingrozi la gandul asta. E vorba de demnitate umana, de drepturile omului.
,,decriminalizarea prostituatelor,da!'' adica sa nu mai fie nici macar amendate, sa-si faca meseria fara sa fie deranjate deloc de politie ? asta rezulta din expresia ta.
daca se ajunge aici,la scoaterea din codul penal a infractiunii numita ,,prostitutie'' urmatorul pas logic ar fi reglementarea activitatii comerciale numita ,,prostitutie''. ptr ca statul trebuie sa impoziteze orice activitate aducatoare de profit.asa ca daca esti impotriva legalizarii prostitutiei, trebuie sa accepti incriminarea ei. cale de mijloc nu exista.
@fecioara margareta, citeste articolul, exista cale de mijloc. Se incrimineaza clientul, asta nu echivaleaza cu legalizarea prostitutiei. Din contra, conduce la scaderea cererii pentru prostitutie si descurajarea ei
@medusa
orice activitate generatoare de bani trebuie impozitata de stat. in caz contrar avem de-a face cu evaziune fiscala.asa ca si prostitutia va intra in aceasta situatie, in cazul in care se decriminalizeaza.
@fm, orice activitate generatoare de bani trebuie impozitata? Serios? Ar trebui sa legalizam poate si vanzarea de arme, crimele la comanda, comertul cu organe, cu copii, santajul, etc, ca si ele genereaza bani, si nu putini.
@ medusa
activitatile pe care le-ai enumerat tu acolo sunt ilegale. asa ca nu se poate pune problema impozitarii lor. atat timp cat o activitate economica, de orice natura , este insa legala, trebuie percepute taxe.asta e politica statului roman, si cred ca in toata Europa e asa.nici sa zugravesti un apartament fara autorizatie nu e legal. iar cel care are autorizatie, plateste impozit anual la stat.daca nu-l plateste, si lucreaza la negru, e pasibil de amenda.e clar ?
inca o data, daca decriminalizezi orice activitate economica, nu numai prostitutia, atunci trebuie sa asiguri un cadru legislativ prin care sa obtii incadrarea acelei activitati in economia impozitata.e atat de simplu incat nu vad nici un argument contra. ai dus discutia in derizoriu, aducand in discutie alte activitati care genereaza bani, sunt ilegale, dar sunt imposibil de legalizat.
argumentul asta seamana cu cel care s-a adus impotriva decriminalizarii relatiilor homosexuale :,, pai atunci de ce sa nu legiferam si pedofilia, si furturile, etc, ca doar tot pacate sunt, nu ?'' iaca asa credea popii ca vor convinge opinia publica sa se impotriveasca legalizarii relatiilor homosexuale.ptr unii, care nu au auzit de greseli de logica, poate sa mearga.
din pacate,lipsa de cultura dauneaza grav societatii. logica se studiaza un singur an, in liceu, o singura ora pe saptamana. poate ar trebui inmultite orele de logica, si scoasa religia din programa.
Well!Autorizarea proxenetilor cred ca ar fi ultimul mod prin care prostitutia ar trebui legalizata, deoarece acestia mulg veniturile prostituatelor fara a folosi in realitate la nimic. Intr-o tara cu prostitutie legala statul ar trebui sa devina "proxenetul", asigurand spatii, cadrul legal de desfasurare a activitatii, asistenta sanitara. Iar prostituatele ar trebui sa aiba contract direct cu acesta, sa-si insuseasca toate veniturile, si sa plateasca taxele aferente.
Desincriminarea prostitutiei, dar incriminarea clientului este un caz de discriminare crasa pe criterii sexuale, care stiu ca in demagogia corectitudinii politice este considerata pozitiva, pentru ca favorizeaza o minoritate, in acest caz femeile, dar in realitate e aceeasi discriminare, pozitivismul ei fiind o calitate determinata arbitrar pe considerente la randul lor discriminatorii.
Atât timp cât femeile si copiii implicati în practica prostitutiei sunt cumpărati si vânduti, detinuti contrar dorintei lor reale si exploatati până la distrugerea lor biologică si psihologică, nu putem vorbi decât de o autentică relatie de exploatare de tipul stăpân-sclav. (27). Fată de sclavagismul epocii primare, care avea, în cele mai multe cazuri, reglementări privind viata de familie sau un anumit respect al vietii private, intime, a sclavilor, sclavagismul modern al femeilor cumpărate pentru prostitutie constă prin excelentă în exploatarea sexuală, în interdictia de a avea o viată normală, de familie. În felul acesta sclavagismul modern este mult mai josnic, dar si mai ipocrit în contextul unei societăti care vorbeste de drepturi si echitabilitate, care afirmă libertatea persoanei si a optiunilor reglementând, în acelasi timp, exploatarea sexuală ca meserie.
Proxenetii controlează, înrobesc, violează si posedă femeile. Marea majoritate a copiilor si a femeilor în prostitutie ocupă un statut de sclavi. Ei sunt cumpărati si vânduti pentru sex si violentă. Cumpărarea sexului si a violentei este proprie prostitutiei si o caracteristică esentială a acesteia este puterea pe care bărbatii o detin asupra femeilor, materializarea acestei puteri. Delimitează o clasă de femei si de copii disponibili incestului, violului, violentei si torturii. Clientului putin îi pasă dacă o femeie consimte să se prostitueze sau a fost constrânsă să facă acest lucru. El obtine oricum ceea ce vrea. Putin îi pasă dacă o posedă în New -York sau în Bankok. Putin îi pasă dacă are 12 ani sau 22. Nu are de ce să-i pese.
Aceasta este ceea ce proxenetii, clientii si chiar feministii vor să ne convingă să denumim sex, expresia sexualitătii feminine. În numele acestui sex, al sexualitătii feminine, clientii provoacă uneori moartea copiilor. În numele acestui sex, copiii încă imaturi sunt fotografiati nuzi pentru a stimula apetitul sexual al bărbatilor. În numele acestui sex, bărbati de 60 de ani tin pe genunchi fete de numai 14 ani. (8)
ptr ultimul anonim :
nici nu se pune problema acceptarii prostitutiei fortate. sunt de acord cu ce spui tu acolo, despre traficul de fiinte umane. in schimb, legalizarea prostitutiei se adreseaza persoanelor care vor sa faca asta. de fiecare data cand se discuta despre legalizarea prostitutiei, cei care combat aduc in discutie cealalta problema, prostitutia fortata, ptr a sensibiliza oamenii sa nu accepte legalizarea prostitutiei. ce legatura are ? a propus cineva, in Romania, legalizarea sclaviei? atunci nu amestecati borcanele, ca nu convingeti pe nimeni. ia si vorbeste cu o prostituata care practica meseria de bunavoie, si vezi ce parere are.
"În primul rând, Statul are datoria de a lua măsuri de a proteja cetăţenii, chiar împotriva voinţei lor, de aceea medicamentele se dau pe reţetă, de aceea este interzisă vânzarea de organe." - Ştii cum sună fraza asta? Hai să-ţi dau un contraexemplu:
Firma Romtelecom are obligaţia să-şi respecte contractul şi să-ţi dea telefon fix chiar dacă te răzgândeşti ulterior, de-aia se dau echipamente gratuite şi internetul vine prin tehnologie VDSL. - Sună ca pixu' sau ca nuca-n perete? Sună!
Ei... la fel şi cu fraza ta care e certată crunt cu logica.
Dincolo de asta, afirmaţia potrivit căreia "Statul are datoria de a lua măsuri de a proteja cetăţenii, chiar împotriva voinţei lor," e o chestiune de opinie şi de viziune politică asupra entităţii juridice numită Stat. Acea afirmaţie nu există în nicio lege, prin urmare e doar o opinie a ta şi nu o regulă.
Şi nu numai că nu este o lege în acest sens (lege organică, ordonanţă sau articol de constituţie) dar există şi doctrine libertariene (la care multe feministe occidentale aderă, apropo). În doctrina libertariană, statul trebuie să fie cât mai minimal şi să se implice cât mai puţin spre deloc în viaţa individului, având mai mult rol de a administra patrimoniul public (drumuri, poduri, căi ferate, etc.).
În plus, orice formă şi orice context care implică "statul" şi "împotriva voinţei cetăţeanului" în aceeaşi propoziţie e de porc.
Dacă statul "protejează" prostituatele care doresc în mod expres să practice această ocupaţie, nu cumva însuşi statul le restrânge un drept?
Hai să n-o dăm pe ocolite, există nenumărate doamne materialiste în România şi nu numai. În SUA sunt denumite (chiar şi de feministe) "curve legale", cu iz de ironie căci şi la ei în unele state prostituţia e incriminată penal.
Trimiteți un comentariu