miercuri, 3 martie 2010

Susţine plângerea împotriva prof. univ. dr. Tudorel Butoi

Un grup de ONG-uri a depus o plângere la CNCD împotriva declaraţiilor expertului criminalist Tudorel Butoi, făcute săptămâna trecută pe Realitatea tv.

Butoi declarase că mare parte dintre femeile agresate pe stradă, în parcuri şi ascensoare îşi provoacă agresorii. Că mare parte dintre ele se comportă ca nişte piţipoance şi "leliţe balcanice" şi de aia o păţesc!!

Prin asemenea declaraţii, domnul Butoi le-a acordat violatorilor circumstanţe atenuante (ei fiind, nu-i aşa, „provocaţi” de ce le mai multe ori), iar pe victime le-a jignit şi pe deasupra le-a atribuit o parte din vinovăţie pentru agresiunile suferite (comportament provocator, libertin), ca şi cum ar putea ceva legitima vreodată un viol sau o agresiune de orice natură.

În fine, cert este că un grup de ONG-uri a avut o reacţie oficială. A fost depusă o sesizare la CNCD împotriva declaraţiilor domnului expert criminalist, profesor universitar, doctor în psihologie judiciară, etcetera, etcetera, şi s-au început demersurile pentru sancţionarea sa.

Ca semn al susţinerii acestei plângeri, am creat un grup pe facebook, pe care sper să-l vadă într-o bună zi şi domnul Butoi. Să vadă că nu suntem puţini cei care îi dezaprobăm opiniile.

Dacă susţii acest demers, accesează pagina şi înscrie-te ca membru.

__________________

Unde s-a mai scris pe acest subiect:

- Blogul Medusei - Culpabilizarea victimei

- Un beso - Violul la rtv: letita balcanica, pitipoanca

- Scorpii si gheonoaie - Declaratiile lui Tudorel Butoi, expert criminalist

-F.I.A. - Femeile trebuie sa stie cum se urca in lift!

- Femeia simpla - Lelitza balcanica e de vina

- monkey monkey underpants - specialistul in datul cu mucii in fasole

7 comentarii:

Manon spunea...

sustin petitia impotriva lui Butoi. Am si scris de asta, in jurnalul meu, te astept acolo. Multumim, Medusa.
Cu drag,
Manon

Anonim spunea...

ca sa dau dovada de blandete: sunteti exagerati
sa fim totusi obiectivi si sa recunoastem ca si in randul femeilor exista multe elemente care provoaca un comportament masculin pe masura. asta a spus si omul, referinduse la majoritatea cazurilor

medusa spunea...

anonim, "majoritatea cazurilor", tu te auzi ce spui?

Anonim spunea...

ceea ce I was privire pentru, multumesc

Anonim spunea...

Anonim, chiar daca prin absurd toti violatorii ar fi fost provocati si ai vedea cete de femei umbland in pielea goala pe strazi, acestea nu ar constitui nicio scuza pentru infractiuni!

Cristina

Amalia spunea...

Tudorel Butoi nu numai ca face asemenea gafe, de care nu stiam, dar si din punct de vedere profesional le face. Cand eram in facultate, eram pasionata de psihologie. Atunci am primit de la cineva o carte a dlui Butoi, pe care nu am avut rabdare s-o citesc. Era ceva despre psihologia feminina. Acolo erau numai legende, cultura pop, care nu are legatura cu realitatea atestata de studii serioase. Prezenta femeile dependente, vai de capul lor, ceea ce in realitate nu este cazul.

Anonim spunea...

E gluma proasta, demersul vostru.Habar nu aveti ce spuneti si sunteti simple cmentatoarepe marginea unei realitati/Cu ocazia dreptului la exprimare, bagati-va mintile in cap!