marți, 16 februarie 2010

Despre nedreptăţirea unor sportive la JO de iarnă de la Vancouver

Singura probă de la Jocurile Olimpice de la Vancouver destinată exclusiv bărbaţilor este cea a săriturilor cu schiurile. Şi asta cu toate că recordul mondial la aceste sărituri, atât la femei cât şi la bărbaţi, îi aparţine unei femei pe nume Lindsey Van.

Sportivele antrenate la această disciplină fac demersuri încă din 1998 pentru a fi introdusă şi proba feminină de sărituri cu schiurile la nivel olimpic, însă Comitetul Olimpic Internaţional le refuză în mod constant participarea pe motiv că nu ar fi îndeplinite condiţiile tehnice sau nu ar exista un număr suficient de femei în lume care practică acest sport. Ambele motive au fost demonstrate ca fiind neîntemeiate de avocaţii sportivelor, săriturile cu schiurile fiind un sport practicat de 160 de sportive din 18 ţări (în timp ce de exemplu proba olimpică de bob feminin e practicată în doar 11 ţări).

În 2005, unul din membrii COI, Franco Kasper, a susţinut nici mai mult nici mai puţin că motivul pentru care proba feminină nu era inclusă la JO este acela că "proba nu e potrivită pentru doamne din punct de vedere medical"!

În 2009, Lindsey Van şi alte 9 săritoare cu schiurile au dat în judecată Comitetul de Organizare al JO de la Vancouver pentru încălcarea prevederilor referitoare la nondiscriminarea pe criteriul de sex conform Cartei Canadiene a Drepturilor şi Libertăţilor. Curtea Supremă de Justiţie din statul British Columbia a decis că excluderea femeilor de la competiţia olimpică a săriturilor cu schiurile reprezintă un act de discriminare, dar că nu are autoritatea de a obliga COI să introducă această probă, întrucât Jocurile Olimpice nu sunt guvernate de legea unui stat (Canada) ci de legile internaţionale.
.
Culmea ironiei este că însăşi Comitetul Olimpic Internaţional a emis o decizie în anul 1991 în care se prevedea ca toate probele olimpice să fie deschise atât bărbaţilor cât şi femeilor. Când li se cer lămuriri despre situaţia creată cu această probă sportivă, responsabilii COI refuză să dea interviuri.

Mai multe pe acest subiect:

Time: Why Can't Women Ski Jump?

9 comentarii:

Anonim spunea...

De la econinja,

Salut. ESTE INFIORATOR!!!NU AM CUVINTE...Ce imbecili misogini!SI aici persista prostia cu:"sexul slab"?
Pai atunci sa nu ma mire cansd ma duc la sala de forta nu vine decat rar o fata...si si acolo care vine se teme de muschi si face parte din categoria:printesa fleoscaita -poate si roz-gen"dar eu nu vreau muschi",de parca de acolo ar veni feminitatea...am mai vorbit despre asta,ca feminitatea este atractia fata de sexul opus si nu are de a face cu exteriorul(chiar daca mie i mi plac SI tipele cu muschi..)
Cata nedreptate..Dar sportivele nu dau in judecata inchizitia patriarhala?Cum se permite asa ceva intr o tara civilizata...pai atunci ce sa ne asteptam in RO....?

citat:"ca sa nu i mi fie rusine ca sunt barbat trebuie sa fiu Egalitarist Feminist pana la moarte"citat de:eu.

Lindsay in Van spunea...

Cat de prost (a se citi complet ignorant cu privire la anatomia umana si la sport, in general) trebuie sa fii ca sa crezi ca recordul mondial la un sport, atat la barbati cat si la femei, apartine unei femei?! Pe bune acum...

Recordul mondial la sarituri cu schiurile ii apartine unui norvegian, Bjørn Einar Romøren, care a sarit 239 de metri. Cea mai buna saritura a lui Van pe care am reusit sa o gasesc in 3 minute este de 171 de metri.

medusa spunea...

http://www.newworldorderreport.com/Articles/tabid/266/ID/1749/Did-you-know-that-Lindsey-Van-a-woman-set-the-ski-jump-record-for-both-men-and-women-at-the-Vancouver-Olympic-facility-but-she-cant-compete-in-the-games-because-Olympic-ski-jumping-is-a-mens-only-sport.aspx

Lidnsey in Van spunea...

What... the... fuck?

Se pare ca nu doar anatomia umana si sportul reprezinta mistere pentru tine, ci si limba romana. Da-mi voie sa-ti explic pe indelete: ceea ce a facut Lindsey Van a fost sa stabileasca un record temporar, pe o trambulina abia construita special pentru olimpiada de la Vancouver, pe care au sarit in total... cati? 7 oameni? Record temporar care e ~40% din recordul mondial: 105 m. Ia de citeste: "She currently owns the hill record -- for men and women -- at the Olympic venue in Vancouver with a jump of 105.5 meters on the normal hill. Women don't compete on the bigger hill."
WOMEN DON'T COMPETE ON THE BIGGER HILL. Ceea ce inseamna, Einstein, ca probabil barbatii despre care e vorba acolo sunt juniori. Ca sa rezum: ce-ai spus tu e echivalent cu a spune ca alergatorul X, care detine recordul la sprint pe pista in zig-zig din sala de sport a liceului de mecanica fina de la Cucuietii din Deal, atat pentru barbati cat si pentru femei, desigur (desi barbatii nu concureaza pe pista aia, ci pe una mai mare etc) detine recordul mondial la sprint. Iti trimit si un desen?

medusa spunea...

incearca sa nu fii impertinent. Eu am luat o informatie de pe Time.
Daca era gresita imi pare rau.

lotus alb spunea...

Lindsay in Van, de ce atata isterie? Relaxeaza-te, se pare ca a fost vorba de o greseala, nu cred ca este un motiv intemeiat pentru atata agresivitate. Gusfraba :)

medusa spunea...

Nu cine detine recordul mondial este problema principala in articolul de mai sus.

Zergu spunea...

http://berkutschi.com/en/front/hills/show/46-whistler-olympic-hill

Nu e deţinătoarea nici unui record. Nici măcar pe dealul ăla. Pentru corectitudine ar trebui să corectezi articolul, dar am observat că nu obişnuieşti să faci asta, când nu favorizează discursul tău.

Tudorina spunea...

Zergu, ţi-e greu să citeşti ce scrie în comentarii? Am spus că era o informaţie de pe Time şi în plus, nu despre recordul mondial e vorba în articol. Oare ai înţeles la ce se referă articolul?